Månedens Historie Juli 2020: P.E. Larsen VVS A/S

af | 10. jul 2020 | Bygge og Anlæg, Månedens Historie

P.E. Larsen VVS A/S er udnævnt som Månedens Historie i juli 2020!

P.E. Larsen VVS A/S fejrer 55 års jubilæum i år, og siden dets spæde start har 70 lærlinge gennemført deres uddannelse hos virksomheden. Med 4 nuværende lærlinge (inkl. en voksenlærling), 3 nye lærlinge på vej og snarligt udkig efter endnu en lærling går VVS-virksomheden forrest i feltet for at uddanne fremtidens arbejdskraft inden for deres branche.  

Derfor hædrer vi i denne måned P.E. Larsen VVS A/S for at tage socialt ansvar og bidrage til uddannelse af fremtidens arbejdskraft.

Monica Jensen, erhvervsudvikler hos Vordingborg Erhverv, overdeler diplomet til ejer Carsten Larsen.
På billedet ses også lærlingen Peter Olsen

”Med en virksomhed af vores størrelse ser vi det som et ansvar, at vi sikrer højt uddannet arbejdskraft til vores branche. Og at vi tilbyder lokale jobmuligheder til unge. Det er en fælles opgave, som vi løfter sammen med andre håndværksvirksomheder,” fortæller Carsten Larsen, ejer af P.E. Larsen VVS A/S.

Faglig stolthed og høflighed på dagsorden

P.E. Larsen VVS har næsten altid haft lærlinge – til tider hele 8 lærlinge på én gang. For Carsten handler det nemlig ikke kun om at få ekstra hænder til opgaverne, men også om at tage en del af ansvaret for, at der er kvalificeret arbejdskraft i branchen.

”Jeg syntes, at vi har en forpligtelse til at uddanne folk i branchen, så vi sikrer kvaliteten af vores arbejde. Nogle gange uddanner jeg til andre VVS-virksomheder, men sådan er det,” griner Carsten.

Hos P.E. Larsen VVS uddanner de ikke blot mange VVS-lærlinge. De er også med til at give lærlingene en solid praktisk erfaring, som afspejler sig i lærlingenes karakterer.

”De sidste 5 lærlinge hos os har ikke fået under 10 – og Peter Olsen, som bliver svend om et par uger, har fået 12. Mange af vores lærlinge får udmærkelsen ”særdeles veludført”, og det gør mig rigtig glad, når de bliver belønnet for deres flotte arbejde,” fortæller Carsten.

Lærlingen Peter Olsen får topkarakter

Vi har fulgt Peter gennem hele hans lærlingeforløb og han har netop bestået sin svendeprøve med hele tre 12-taller og en medalje.

Læs den sidste del af hans lærlinge-historie her

For Carsten handler det ikke kun om, at lærlingene får gode arbejdskvalifikationer. Det handler også om faglig stolthed og høflighed.

”Mange af vores lærlinge er meget unge og skal måske også lære, hvordan man arbejder hos en kunde. Så derfor lægger vi også vægt på ganske almindelig høflighed overfor vores kunder. Og når en svend sendes ud på en enmandsopgave, så kommer lærlingen også med. Her kan de se med og lære alle vores cowboy-tricks, så de er helt klar, når det en dag er dem selv, der skal på enmands-opgaver,” fortæller Carsten.

Carsten Larsen, ejer af P.E. Larsen, viser rundt på lageret

Også når der er brug for en særlig hånd, hjælper Carsten til.

”Vi har for nyligt budt en medarbejder velkommen tilbage efter han brækkede sin skulder sidste år. Det betyder også, at vi må tage hensyn til skaden og tilpasse os lidt. Så vi har købt en ny maskine, der kan være en ekstra hjælp til tunge opgaver. Vi må jo værne om vores dygtige medarbejder,” fortæller Carsten og smiler.

Myten skal aflives

Carsten sætter en ære i at uddanne lærlinge, hjælpe dem godt gennem dette store skridt i deres liv og samtidig bidrage til samfundets behov for kvalificeret arbejdskraft i håndværkerbranchen. Men Carsten påpeger, at der stadig er en stor forhindring.

”Vi skal have aflivet myten om, at håndværkerfaget er mindre værd end f.eks. akademiske uddannelser. Vi er forskellige, og derfor skal vi ikke gå ad de samme stier i livet – og den ene sti er hverken bedre eller dårligere end den anden,” siger Carsten og fortsætter:

”Vi har hørt udtalelser såsom: Hvis man ikke får gode nok karakterer til at komme i gymnasiet eller på videregående uddannelse, så kan man altid blive håndværker. Og sådanne forældede udtalelser er med til at skabe et dårligt billede af livet som håndværker. Det er for det første ikke rigtigt, for adgangskravene til erhvervsuddannelser er skærpet. For det andet er den myte også med til at afholde nogle unge fra at tage en håndværkeruddannelse. Derfor SKAL vi have den aflivet.”

Carsten Larsen, ejer af P.E. Larsen VVS A/S, sammen med lærling Peter Olsen

Gennem vækst og krise

P.E. Larsen VVS A/S blev grundlagt i 1965 af Carstens far i en baggård i Præstø. Da virksomheden havde brug for mere plads, byggede de selv værkstedet i Bårse, hvor virksomheden stadig ligger i dag.

”Jeg husker tydeligt, at jeg som lille dreng besøgte fars arbejde, og der var marker og køer overalt. Bårse eksisterede nærmest ikke,” griner Carsten.

Carsten valgte også VVS-faget. Efter hans lærlingetid hos en anden lokal VVS-virksomhed begyndte han hos sin far i P.E. Larsen VVS. I 1999 blev han medejer, og da Carstens far gik på pension i 2002, overtog han selv virksomheden.

Siden Carstens far gik på pension, har Carsten drevet P.E. Larsen VVS både til vækst og gennem kriser – finanskrisen og nu corona-krisen.

”Virksomheden var i voldsom vækst frem til finanskrisen. Lige før krisen var vi 46 medarbejdere. Ligesom for mange andre virksomheder stoppede krisen brat vores aktiviteter, og vi var udfordret i en periode. Men vi fandt fodfæste igen og kom godt gennem krisen,” fortæller Carsten og fortsætter:

”Og da corona-krisen kom og alt blev lukket ned, frygtede vi da endnu en stor økonomisk krise for vores virksomhed. Men det var faktisk kun i april måned, at vi havde mindre aktivitet. Siden da er vi tilbage på normalen – og endda bedre. I dag er vi 23 medarbejdere og har en historisk høj ordrebeholdning, så vi er glade,” fortæller Carsten.

P.E. Larsen VVS får jævnligt henvendelser på opgaver uden for kommunen, og de har flere gange været på større opgaver i København. Men der er en stigning i lokale opgaver, og det sætter Carsten stor pris på.

”Vi er meget glade for stigningen i lokale opgaver. Både for at vi ikke skal bruge tid og penge på lang transport, men også fordi at jeg har en klar holdning om, at vi i vores lokalsamfund skal støtte op om hinanden. Og lige her mener jeg, at hvis man har arbejde i udbud, så bør der først og fremmest benyttes lokale virksomheder til at løse opgaven,” forklarer Carsten.

 

Om Månedens Historie

Månedens Historie handler om det lokale erhvervsliv i Vordingborg Kommune. Hver måned bringer Vordingborg Erhverv en lokal succeshistorie med en udnævnelse af en lokal virksomhed, en iværksætter, en ildsjæl, et projekt, et samarbejde eller et initiativ. Formålet er at skabe større kendskab om de mange gode historier, som både illustrerer mangfoldigheden i det lokale erhverv samt kan skabe inspiration til vækst og udvikling.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev