Bang viser vejen: Sorterer affald i 27 fraktioner

af | 28. apr 2023 | Bygge og Anlæg, Erhvervsnyheder

Fra den 31. december 2022 er alle virksomheder i Danmark blevet pålagt at sortere husholdningslignende affald efter samme kriterier om affaldssortering som private husholdninger.

Det vil sige, at alle virksomheder nu skal sortere 10 typer af husholdningslignende affald, herunder mad-, papir-, pap-, glas-, metal-, plast-, mad- og drikkekarton, tekstilaffald, farligt affald og restaffald.

Husholdningslignende affald defineres som affald, der minder om affald fra private husholdninger. Formålet med sortering af husholdningslignende affald er, ifølge Miljøstyrelsen, at sikre en miljømæssig korrekt behandling af affaldet og maksimere genbrug af ressourcer i fremstillingen af nye produkter.

Hos den lokale elinstallatør Bang A/S i Business Park Vordingborg, har alle i virksomheden sorteret affald i ni år.

”Mine medarbejdere syntes, det var vildt, da vi begyndte på at affaldssortere. Fordi vi var nogle af de første som begyndte at sortere vores affald på den måde. Der var nok også nogen, som dengang var af den opfattelse, at det var lidt belastende. Nu synes alle, det er fedt. Vores valg af FN’s verdensmål afspejler også, hvor meget det betyder for os,” fortæller Lars Bang, der ejer Bang A/S.

Da elektrikervirksomheden startede med at sortere deres affald i 2014, sorterede de blandt andet kabelskrot, pap, paller, emballagetræ og jern. Sidenhen er flere fraktioner kommet til. I dag sorterer Bang A/S i 27 fraktioner og regner med at nå 30 inden årsskiftet.

Og indehaver Lars Bang har en opfordring til de virksomheder, der endnu ikke lever op til de gældende lovkrav:

”Ligeså snart man kommer i gang med affaldssorteringen, bliver det lettere. Hjernen skal lige spores ind på, hvordan det skal gøres. Det bliver heldigvis lynhurtigt til en ny vane, og pludselig giver det hele mening. Og så går der sport i, hvor lidt vi smider i med restaffaldscontaineren.”

Affaldssortering er et skridt i den rigtige retning, ifølge Lars Bang, da genanvendelse af klodens begrænsede resurser kan medføre lavere CO2 omkostninger til de nye produkter. Desuden benytter man sorteret affald, der ellers var blevet brændt og dermed var gået tabt.

“Det kan ikke passe, at vi kan tillade os at sætte menneskehedens holdninger, tid og økonomi over klodens helbred og vores alles fælles fremtid.”

Lars Bang, ejer | Bang A/S

Direktør i Bang A/S, Lars Bang.

Du kan læse mere om den nye lovpligtige affaldssortering her

Motivation indefra

Grunden til at Lars Bang i 2014 gik i gang med affaldssorteringen var fordi, han oplevede, hvordan ressourcer blev brugt og smidt ud efterfølgende.

”Det startede af egen fri vilje og gennem en forpligtigelse, jeg følte over for kloden, vi lever på. Det er vigtigt, at vi behandler klodens begrænsede ressourcer med respekt. Og da vi ikke har vist rettidig omhu i forhold til natur og materialer, bliver vi nød til at gøre vores for at vende udviklingen, så vi ikke ikke pludselig står og har brugt det hele,” fortæller han.

Derfor mener han ikke, at virksomheder skal fokusere på det økonomiske aspekt, når man forholder sig til  affaldssortering. Det er primært et moralsk anliggende.

”Det kan ikke passe, at vi kan tillade os at sætte menneskehedens holdninger, tid og økonomi over klodens helbred og vores alles fælles fremtid,” lyder det fra elektrikeren.

Alligevel oplever Lars Bang, at affaldssorteringen bliver vel modtaget hos kunderne.

”Alene i år har vi oplevet 20 kunder, der har påtalt, hvor fedt det er, at vores elektrikere sorterer affaldet, mens de udfører en opgave hos kunden.”

Lars Bang igang med affaldssortering

[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0IjoyMzkzNiwicG9zdF9sYWJlbCI6IkluZGzDpmcgMjM5MzYgLSDDmGdldCBzeW5saWdoZWQgdGlsdHLDpmtrZXIga3VuZGVyIG9nIG1lZGFyYmVqZGVyZSIsInVybCI6IiIsImltYWdlX2lkIjowLCJpbWFnZV91cmwiOiIiLCJ0aXRsZSI6IkzDhlMgT0dTw4U6IMOYZ2V0IHN5bmxpZ2hlZCB0aWx0csOma2tlciBrdW5kZXIgb2cgbWVkYXJiZWpkZXJlIiwic3VtbWFyeSI6IiIsInRlbXBsYXRlIjoidGVzdCJ9″]

 

Sorteringsildsjæl

Lars Bang brænder for affaldssortering og leder hele tiden efter steder, hvor han kan minimere sin virksomheds affaldsaftryk. Senest har han indkøbt en maskine, der kan komprimere flamingo 25-50 gange, så det kan transporteres meget lettere og mere effektivt til de fabrikker, som kan genanvende flamingoen.

Heller ikke her, er det nødvendigvis økonomi, der er den drivende faktor.

”Det koster selvfølgelig en del at indkøbe maskinen. Og hvis den holder i 50 år, så gør det ikke noget, hvis det først er om 30 år, den begynder at betale sig ind. For i mellem tiden har vi sparet kloden for affald, og gjort det muligt at genanvende flamingo og den olie, der bliver brugt til at producere det,” siger Lars Bang.

Efter Bang A/S har komprimeret flamingoen, sælger de den videre, hvorefter den bliver genanvendt.

Lars Bang er desuden hjælpsom over for andre virksomheder, der har brug for hjælp til at affaldssorteringen. Blandt andre hjælper han Økoladen fra Ørslev med at presse blødt plastaffald.

Der er ifølge Lars Bang ingen grund til at udskyde affaldssorteringen. Og det er nemt at komme i gang med, forklarer elektrikeren. Enten kan man kontakte en leverandør, der kan hjælpe med de rette beholdere. Eller man kan gøre som Lars Bang.

”Vi sorterer i pallerammer, gamle 150 liters beholdere og et par få metalstativer med poser i. Det hele har jeg samlet sammen gennem tiden. Og ellers er der flere udbydere der kan hjælpe, alt efter hvor meget man ønsker.”

Bang A/S’ 27 fraktioner

Aluminium
Batterier
Beton, mursten og tegl
Dåser med pant
Dåser uden pant
El-pærer
Elektronik
Emballagetræ
Farvet blødt plastik 50 / 50 %
Flamingo
Gips
Glas
Hård plast
Kabel og ledninger

Klart blød plastik 95 / 5 %
Klart blød plastik 98 /2 %
Kobberrør
Lysstofrør
Messing
Mineraluld, glasuld og stenuld.
Nylon (strips og plastikbånd)
Paller
Pap
Papir
Porcelæn
Rest efter sortering
Trykflasker og sprayflasker

Kasper Buur - Presse- og kommunikationskonsulent

Skrevet af Kasper Buur

Presse- og kommunikationskonsulent

T: +45 51 93 58 29
E: kb@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev