I farfars fodspor som tømrer

af | 17. feb 2023 | Bygge og Anlæg, Erhvervsnyheder, Pribo

20-årige Frederik Henriksen er lærling hos Pribo og han allerede kommet helt til tops på sin arbejdsplads – sådan i bogstavelig forstand. Øverst oppe i 5 sals højde ligger dagens arbejdsplads for Frederik, hvor han sammen med kollegaerne fra det store tømrerfirma Pribo har været i gang gennem flere måneder.

Tag, vinduer og døre skal skiftes på alle boligblokkene i Fuglebakken i Vordingborg og den opgave har ført tømrerlærlingen Frederik Henriksen helt til tops.

”Jeg valgte ret sent at blive tømrer, da jeg ikke vidste hvad jeg ville efter efterskolen. Lige pludselig var efterskolen slut og jeg skulle vælge. Jeg har godt vidst at jeg ikke skulle sidde stille, fordi det kan jeg ikke. Jeg kan godt lide at arbejde og bruge mine hænder,” siger Frederik Henriksen, tømrerlærling hos Pribo.

Det var en oplevelse mens han var på efterskole, der sporede Frederik Henriksen på ind på, at jobbet som tømrer måske lige var det han havde brug for og ville.

”Mens jeg gik på efterskole, brugte jeg mange weekender hjemme sammen med min stedfar, hvor vi renoverede og byggede om derhjemme. Det kunne jeg faktisk godt lide,” siger Frederik Henriksen.

Resten er historie og der er også den krølle at med valget af tømrerfaget tog Frederik hammeren op efter sin farfar.

”Min farfar er også tømrer og har faktisk arbejdet i Pribo for mange år siden. Det fandt jeg ud af ved et tilfælde efter jeg var startet i firmaet. Det er meget sjovt at man går i fodsporene på sin farfar,” siger Frederik Henriksen, tømrerlærling hos Pribo.

Pribo – der før i tiden hed Pribohuset – er et veletableret og anerkendt tømrervirksomhed, der ligger i Stensved i Vordingborg kommune. Det ejes af tømrermestrene Rasmus Kristiansen og Kenneth Henriksen og tømrervirksomheden har mere end 50 år på bagen.

Pribo laver alle former for tømrerarbejde for private og erhverv – store som små opgaver. Der er 25 ansatte hvoraf 7 er lærlinge. Derfor er det en god læreplads for Frederik.

”Lærlinge er med til at holde os oppe på dupperne. Det er med til at give os ny viden, når de kommer hjem fra skoleophold. Det er med til at udvikle os som virksomhed, og vi skaber den nye generation af håndværkere. Derfor har vi altid haft mange lærlinge og det er vi glade for,” siger Rasmus Kristiansen tømrermester Pribo.

“Det er med til at udvikle os som virksomhed, og vi skaber den nye generation af håndværkere.”

Tømrermester Rasmus Kristiansen | Pribo

Tømrermester og medejer Rasmus Kristiansen taler om Frederik Henriksen, som er lærling hos Pribo

[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0IjoxNzQ3MiwicG9zdF9sYWJlbCI6IkluZGzDpmcgMTc0NzIgLSBSZWtvcmRtYW5nZSBhbnPDuGdlcmUgdGlsIGJ5Z2dlcmkgb2cgdGVrbmlza2UgZmFnIiwidXJsIjoiIiwiaW1hZ2VfaWQiOjAsImltYWdlX3VybCI6IiIsInRpdGxlIjoiTMOGUyBPR1PDhTogUmVrb3JkbWFuZ2UgYW5zw7hnZXJlIHRpbCBieWdnZXJpIG9nIHRla25pc2tlIGZhZyIsInN1bW1hcnkiOiIiLCJ0ZW1wbGF0ZSI6InRlc3QifQ==”]

Sådan får du lærepladsen

Frederik Henriksen var oprindeligt i lære hos en tømrermester på Møn, men han måtte lukke sin virksomhed. Det betød, at Frederik med kort varsel skulle finde sig en ny læreplads. Han tog derfor personlig kontakt til Pribo.

”Frederik kontaktede os i det rette øjeblik, da vi netop stod og manglede en lærling.  Vi tog ham ind og det har vi været glade for. Frederik er en god stabil ung mand, der møder og kommer til tiden. Han er høflig og glad – han er alle de ting som vi synes en god lærling skal kunne, ” siger Rasmus Kristiansen, tømrermester.

Rasmus Kristiansen lægger stor vægt på at de unge henvender sig personligt, når de søger en læreplads.

”Det betyder meget at man kommer og banker på eller ringer og laver en aftale om at komme forbi for at præsentere sig. Så vi kan se hinanden i øjnene og se hvilken ung vi har med at gøre,” siger Rasmus Kristiansen.

Pribo lægger vægt på at det er unge der vil faget gerne og gerne vil være tømrer. Det skal afspejle sig i at de er mødestabile, interesserede i deres fag og engageret i deres arbejde.

”Det betyder meget for os at der er adgang til kvalificeret arbejdskraft her i Vordingborg kommune. Vi er en virksomhed der gerne vil arbejde som lokalt som muligt og derfor er det vigtigt for os at vi kan få kvalificeret arbejdskraft, der bor lokalt,” siger Rasmus Kristiansen.

Frederik Henriksen trives supergodt med jobbet som tømrer lærling hos Pribo.

”Jeg kan lide det meste og er nok mest til det grove arbejde. Det man ikke kan får man at vide og vist hvordan man gør. Og så får man lov til at prøve og det synes jeg er godt. Indtil videre har jeg ikke fået lavet skældud og at have lave noget skidt. Men hvis det sker, så er der ikke andet for end at lave det om,” siger Frederik Henriksen.

Frederik arbejder alene med dagens opgave på toppen af Fuglebakken, men han er omgivet af færdiguddannede og erfarne håndværkere. Det betyder, at der hele tiden er hjælp og gode råd at hente for ham.

”Man får noget viden. Det er bedre end at gå alene. Her er mange forskellige håndværksfag samlet. Godt nok gør de fleste det på deres måde, men det betyder at man kan finde ud af hvilken måde, der passer en bedst selv. Så det er godt der er flere svende – man lærer bedre af flere mennesker,” siger Frederik Henriksen.

Frederik Henriksen er lærling hos Pribo

“Man får noget viden. Det er bedre end at gå alene. Her er mange forskellige håndværksfag samlet.”

Lærling Frederik Henriksen | Pribo

Vægt på god læreplads

Pribo lægger stor vægt på at være en god læreplads for fremtidens tømrere.

”Vi skaber rammerne og så skal Frederik selv tage hånd om sin egen uddannelse. Vi hjælper ham alt det vi kan og vi er selvsagt meget interesserede i at han leverer det bedste håndværk han kan,” siger Rasmus Kristiansen.

Pribo har startet et lærlingeakademi op her, hvor de 3 til 4 gange om året samler alle lærlingene på værkstedet i Stensved. De to tømrermestre Kenneth Henriksen og Rasmus Kristiansen jeg laver et program til dagen med en række forskellige temaer vi kommer igennem og det lærlingene har taget supergodt imod.

Student og tømrer på samme tid

Frederik er en ”EUX’er” og det betyder at når han er færdiguddannet som tømrer så står han også med en studenterhue.

”På et tidspunkt kan det være at jeg vil læse videre. Nu tager jeg en EUX, så jeg får en gymnasial uddannelse ved siden af og det giver mig mulighed for at komme i gang med noget andet. Min pensionsalder siger nok 75 år og der kommer jeg nok til at rende rundt heroppe på taget til den tid,” siger Frederik Henriksen.

Det er ikke nok at hænderne er skruet godt på hos Frederik. Han skal også i stort omfang bruge hovedet i det daglige arbejde som tømrer.

Uddannelsen i dag er meget mere moderne end da Rasmus og Kenneth stod i lære for år tilbage. I dag er den en meget mere målrettet uddannelse der svarer til den virkelighed de kommer ud i.

Nature Energy Biogas Køng

Flere unge skal være erhvervsuddanennede

Der er brug for at flere unge vælger en erhvervsuddannelse og ifølge Rasmus Kristiansen er der en bestemt ting, der skal være til stede hos de unge.

”Der skal være en lyst til det. Det er lysten, der skal drive os til at gå på arbejde hver dag. Tonen på byggepladsen er ændret meget og hvordan lærlinge behandles på. De bliver involveret meget mere i arbejdet og planlægningen af opgaverne,” siger Rasmus Kristiansen.

For Frederik Henriksen, som er lærling hos Pribo, handler det meget om at der ses for meget ned på erhvervsuddannelserne.

”Der skal tales mere positivt om det og der skal ikke ses ned på håndværksfagene, som jeg synes mange gør. Man skal bruge hovedet her. Det kræver noget at tage en erhvervsuddannelse og lave tømrerarbejde. Jeg kender flere der har taget en studenteruddannelse før de har taget en erhvervsuddannelse, og de siger alle at erhvervsuddannelsen er sværere og langt mere krævende end studentereksamen,” siger Frederik Henriksen.

”Hvis du godt kan lide at gå ude og lave noget med hænderne og tænke kreativt en gang imellem og ikke bare sidde og kigge ned i en bog, så synes jeg da at du skal overveje at tage en erhvervsuddannelse. Nogen kan bedst lide at lege med smat og kaste med sten, jeg kan bedst lide at arbejde med træ,” siger tømrerlærlingen Frederik Henriksen.

Relaterede nyheder

Pribo er mestre i personalepleje

Pribo er mestre i personalepleje

Kodeordet hos tømrervirksomheden Pribo, der ligger i Stensved, har altid været, at man skal lade være med at love noget man ikke kan holde. Det og...

Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev