Vi er de grønne hænder

af | 28. feb 2023 | Arbejdskraft, Bygge og Anlæg, Erhvervsnyheder

Sorte fingre … skal du lede længe efter hos Thomas. Godt nok er han VVS-lærling hos P.E Larsen VVS – men det er i dag noget helt andet end det de fleste forestiller sig. Det eneste sorte på Thomas er farven på hans arbejdstøj. VVS’erne er nutidens hær af grønne energispecialister, der skal sikre os den grønne omstilling.

Thomas Bach Pedersen er voksenlærling og godt 2 år inde i uddannelsen som VVS- og Energispecialist. P.E Larsen VVS står der på hans sorte arbejdstøj, og det er en stolt lærling vi møder denne dag, hvor han er i fuld gang med at montere varmepumper og gulvvarme i en række nybyggede ejendomme.

”Vi er den grønne omstilling. Det er os, der er hænderne, der gennemfører den grønne omstilling. Det er jeg ret stolt over at være en del af,” siger Thomas Bach Petersen, voksenlærling hos P.E Larsen VVS i Bårse.

Thomas er utroligt glad for uddannelsen som VVS og energispecialist og lærepladsen hos P.E Larsen VVS.

”Det bedste er, at jeg får lov til at bruge min krop. Det er jeg rigtig glad for. Samtidig bliver jeg intellektuelt udfordret, fordi der er så mange regler og normer, du skal kende. Det er ikke bare lige at blande to stykker metal sammen. De skal også kunne tale sammen,” siger Thomas Bach Petersen.

Carsten Larsen er VVS installatør og ejer af P.E Larsen VVS, der har 25 ansatte. Firmaet er grundlagt af Carstens far for 57 år siden.

”Thomas er en rigtig god dreng, han er dygtig, byder sig til og er interesseret. Han er meget videbegærlig og god til at spørge ind. Han får ros af de gamle svende – ham dér er dygtig, siger de, og det er alt sammen noget, vi sætter pris på,” siger Carsten Larsen.

Carsten Larsen er mester for Thomas og har klare krav til hvad man skal leve op til for at blive en god VVS’er.

“Man skal være videbegærlig, byde sig til, stå op om morgenen, være klar hver dag og vise interesse for faget. Gør man det, er det nok en af de bedste uddannelser, der findes.”

Ejer Carsten Larsen | P.E Larsen VVS

Ejer af P.E Larsen VVS - Carsten Larsen

[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0IjoxNTc1MiwicG9zdF9sYWJlbCI6IkluZGzDpmcgMTU3NTIgLSBGbGVyZSBvZyBmbGVyZSBibGl2ZXIgdm9rc2VubMOmcmxpbmdlIiwidXJsIjoiIiwiaW1hZ2VfaWQiOjAsImltYWdlX3VybCI6IiIsInRpdGxlIjoiTMOGUyBPR1PDhTogRmxlcmUgb2cgZmxlcmUgYmxpdmVyIHZva3NlbmzDpnJsaW5nZSIsInN1bW1hcnkiOiIiLCJ0ZW1wbGF0ZSI6InRlc3QifQ==”]

 

Uddannelsen har ændret sig

Uddannelsen som VVS’er er i dag meget anderledes end dengang, Carsten Larsen var i lære.

”Det er blevet meget mere spændende nu. Da jeg var i lære, brugte man skæremaskiner og store rørtænger og var kulsort i hovedet, når man kom hjem. I dag er branchen blevet meget mere højteknologisk – alt hvad vi sætter op hos kunderne, kan vi jo se på vores egne skærme og følge med, så vi kan hjælpe kunderne. Det er de unge rigtig gode til, fordi de er vokset op med digitale løsninger,” siger Carsten Larsen.

Carsten Larsen kan bekræfte, at det med de sorte hænder ikke længere holder stik.

”I dag er der er meget elektronik og meget styring. Alt med at skære gevind og bruge rørtænger er simpelthen udfaset her i firmaet. Det bliver ikke brugt mere,” siger Carsten Larsen.

Fra sort til grønt job

Luft til vand varmepumper, energistyringssystemer og energioptimering af bygninger. Alt sammen opgaver som i dag løses af en VVS- og Energispecialist som Thomas og af et VVS-firma som P.E Larsen VVS.

Jobbet som VVS’er har markant ændret karakter, og det tiltaler i høj grad såvel lærling Thomas Bach Pedersen og hans mester Carsten Larsen.

”Vi får et kølecertifikat som en del af vores uddannelse, og det er i høj kurs, da det skal du have for at måtte installere luft til vand varmepumper. Der er den gængse VVS, og så er der den lidt mere matematiske del, hvor det bliver lidt sværere. Der er lidt flere udregninger i forhold til varmetab, varmekurver og dimensionering af vand og varme. Det er lige et step op, og det kan jeg godt lide,” siger Thomas Bach Petersen.

Ferieby på Sukkerfabrikken Møn

“Det er blevet en finere uddannelse med en finere titel. Det er også blevet udfordrende fordi du skal kende så mange regler og standarder. Det er et sjovt erhverv, hvor man virkelig kan udfordre sig selv.”

Lærling Thomas Bach Pedersen | P.E Larsen VVS

Voksenlærling med erfaring

Thomas er voksenlærling, og det er som sådan det samme som en almindelig lærling. Bortset fra titlen laver voksenlærlinge det samme som en almindelig lærling, men de kommer med mere erfaring fra arbejdsmarkedet som voksenlærling.

Thomas Bach Petersen er trods hans unge alder rig på en masse erfaringer. Før han startede som VVS voksenlærling, var han elitefodboldspiller i Silkeborg IF, han har taget en studentereksamen, og bagefter blev han uddannet som sælger hos Jysk. Til slut arbejdede han i en større grossistvirksomhed som sælger.

Men det blev drømmen om at blive håndværker, der til sidst vandt, og her sagde VVS installatør Carsten Larsen, ejer og direktør for VVS-firmaet P.E Larsen, ja tak til at ansætte Thomas som voksenlærling.

”Thomas er en god lærling, fordi han er meget interesseret i faget og synes, det er spændende. Hvis Thomas kommer hjem til værkstedet, og han har tid til overs, så rydder han op i bilen eller på værkstedet. Det er godt at byde sig til, og svendene er glade for det,” siger Carsten Larsen.

En voksenlærling er en person over 25 år, der gennemfører et lærlingeforløb med skiftevis skole- og oplærings- eller praktikperioder. Voksenlærlingen skal være fyldt 25 år ved uddannelsesaftalens påbegyndelse dvs. det tidspunkt, hvor eleven eller lærlingen starter i elev- eller lærlingeforholdet hos arbejdsgiveren.

”Voksenlærlinge er mere modne og tager mere ansvar,” siger Carsten Larsen.

Ifølge Thomas Bach Petersen er voksenlærlinge i høj kurs, fordi de har prøvet at være ude på arbejdsmarkedet før, og de ved, hvad der skal til for at passe et arbejde.

”Det vigtigste for en mester er, at man skal møde til tiden, og den del har jeg lært ved at have haft et andet arbejde. Lønnen er lidt højere, og det er et kæmpe plus, da jeg har familie og egen bolig,” siger Thomas Bach Petersen.

Voksenlærlinge arbejder altid sammen med en svend, når de er ude og løse opgaver. Men Thomas oplever også, at der bliver vist ham stor tillid.

”Jeg har oplevet, at jo længere tid jeg har været her, jo mere ansvar får jeg også. Jeg har fået mulighed for at komme ud på egne sager, og det er noget, jeg vokser af. Det synes jeg er rigtig fedt,” siger Thomas Bach Petersen.

Nature Energy Biogas Køng

Flere skal vælge erhvervsuddannelsen

Behovet for VVS og Energispecialister som Thomas bliver stort i fremtiden.

Analyser fra Dansk Industri  viser, at der mangler op imod 100.000 faglærte håndværkere, hvis ikke flere unge vælger en erhvervsuddannelse.

Derfor er det nødvendigt at ændre opfattelsen af håndværksbranchen og job som VVS og energispecialist, mener Thomas Bach Petersen.

”Jeg har oplevet at familie og venner gøre grin med håndværksbranchen. Det forstår jeg faktisk ikke og har aldrig selv gjort grin med den. Vi er jo den grønne omstilling, og det er os, der er de grønne hænder. Vi udfører den grønne omstilling. Når jeg siger det til dem, der gør grin med håndværkere, så bliver de forbavsede, og det lukker også munden på dem,” siger Thomas Bach Pedersen.

Thomas var med til at bygge Nature Energys store biogasanlæg i Køng, der blev indviet i 2022.

”Det var fedt at være den hjælpende hånd til den grønne omstilling,” siger Thomas.

I dag er det energioptimerede boliger, som Thomas arbejder på og valget om at blive VVS og energispecialist virker mere og mere rigtigt for hver dag, der går for ham.

”Det er ekstremt udfordrende, og jeg har altid drømt om at blive håndværker. Jeg ville gerne have et fag, hvor jeg blev udfordret, og det bliver jeg helt bestemt indenfor VVS-branchen som energispecialist,” siger Thomas Bach Petersen.

Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92
E: sk@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev