Møn Bolcher er historien om en lokal virksomhed, som har fået gryderne i kog og gennem 10 års godt håndværk og trofaste medarbejdere har fået stor succes.
I lokalerne i den gamle sukkerfabrik i Stege ligger en lille bolchebutik med tilhørende åbent bolchekogeri. Siden overtagelsen i 2005 er det gået fremad for den ’lille’ forretning.
René Harms har arbejdet med bolcher i de sidste 20 år og har en fortid hos Prins Jørgens Bolcher i Vordingborg. Han har altid haft en drøm om et åbent bolchekogeri, hvor folk kan komme ind og se hvordan håndværket udføres og være med til at lave deres egne bolcher. Da muligheden meldte sig overtog han derfor Møn Bolcher i 2005, sammen med Lutz Crenzien, og i 2007 åbnede bolchebutikken, som ligger i direkte forbindelse med selve produktionen. Dette kompagniskab var grundstenene for udviklingen af virksomheden
Bolchekogeriet er en stor turistattraktion på Møn og allerede det første år var der et overvældende antal af flere tusind besøgende.
”Vi solgte et årsbudget i juli måned – det var et helt nyt niveau.”, fortæller René Harms, ejer af Møn Bolcher, om lanceringen af det åbne bolchekogeri. Til trods for den store interesse og et væld af turister i sommersæsonen står bolchebutikken kun for 8% af omsætningen i firmaet.
René Harms har fra starten stået i spidsen af firmaet, men med en positiv vækst og en udvidelse af virksomheden på 200 kvm. blev det dog en udfordring selv at tage hånd om det hele.
”Jeg var blevet min egen hæmsko. Jeg er ikke direktør, jeg er bolchekoger, og det er det jeg synes er sjovt. Men jeg er forsigtig af natur og selv det at ansætte Thomas var et meget stort skridt. Men det er en kæmpestor hjælp at få ham på banen. Jeg skulle have gjort det for længe siden”, fortæller René Harms om sin nye direktør.
Thomas Krøll blev ansat som administrerende direktør i oktober måned. Han og René har samarbejdet tidligere, men Thomas er ny i forretningen.
Autodidakt chocolatier
De seneste to år har der været fokus på produktionen af Møn Dragée, som lige nu vinder voldsomt frem for den lille virksomhed – op til jul blev der arbejdet benhårdt på en stor levering af et såkaldt ’private label’ til fødevarekæden Meny i Norge. Dragée var dog ikke noget der lå i kortene fra starten, men startede mere som et eksperiment.
”Jeg tog tre dage til Italien på et kursus og lærte lidt om at dragére. Vi forsøgte os lidt frem og er egentlig autodidakte. Der er også blevet lavet en masse, som ikke kunne spises, men vi har lært noget nyt hver gang”, fortæller de to ildsjæle om det nye eventyr. Senere er en af medarbejderne blevet uddannet chocolatier, og arbejder nu i de nye kvadratmeter af forretningen, hvor chokoladerne bliver fremstillet.
Respekt for det gode håndværk
Hemmeligheden bag succesen er, ifølge de to samarbejdspartnere, et kvalitetsprodukt som ligger i prissegmentet under andre kendte mærker, hvilket gør dem konkurrencedygtige og eftertragtede.
”Selvom vi har rigtigt travlt i butikken, arbejder vi hele tiden på at udvikle nye produkter til vores kunder, samt at optimere virksomheden. I det nye år går vi i gang med en ny serie af gourmet bolcher.”, fortæller adm. direktør Thomas Krøll.
Firmaet har kunder i både Norge og Sverige og leverer til England. På trods af den store succes og de mange store navne i ordrebogen, bliver der stadig taget hånd om gamle opskrifter og traditioner og der er ikke nogen fare for at succesen skal give sukkerchok.
”Det vigtige for os, og det sjove ved det her, er håndværket. Den nyeste teknologi vi har investeret i inden for produktionen, er en maskine fra 1953. Der er ikke et eneste produkt der går ud af forretningen uden at vi har haft det igennem hænderne.” fortæller René Harms og Thomas Krøll om deres nichevirksomhed.
Det kommer derfor ikke på tale at udvide forretningen mere end håndværket kan bære. Men det er dog også en del. Selvom alt er håndlavet bliver der produceret mange tons bolcher og dragée om året fra den lille virksomhed i Stege, og varelageret består af 500 forskellige varenumre.
Møn Bolcher var nomineret til Erhvervsprisen 2015 – en pris de i den grad er stolte af at være taget i betragtning til.
”Vi troede næsten ikke vores egne øre. Det er nogle af de store drenge vi er kommet i kategori med. Det er vi enormt beærede over og stolte af. Det er jo en kæmpe anerkendelse af vores forretning, og et kæmpe skulderklap for vores medarbejdere, som har en stor andel i at dette har kunne udvikle sig i en rigtig positiv retning”, fortæller adm. direktør Thomas Krøll.
René Harms og Thomas Krøll var også med ved Vordingborg Erhvervsforenings prisoverrækkelse den 19. November 2015, hvor de modtog diplom for deres nominering.