Taskforce hjælper trængte butikker og virksomheder

af | 21. nov 2022 | Detail, Erhvervsnyheder, Industri, Vækst

Julen nærmer sig, men der er langt fra julestemning i Vordingborg kommunes butikker og virksomheder. En giftig blanding af rekordhøj inflation, høje energipriser, Coronagæld til det offentlige og faldende forbrug har sat økonomien under hårdt pres. I et forsøg på at afbøde de værste konsekvenser er relevante aktører gået sammen i en taskforce for at hjælpe butikker og virksomheder.

Butikker i gågaden i Vordingborg, som kan få hjælp af det nyoprettede taskforce

De første konkurser har meldt sig, og en prognose fra SMV Danmark forudser en bølge af konkurser i den kommende tid.

Derfor har Business Vordingborg taget initiativ til at danne en handlekraftig taskforce bestående af repræsentanter fra Jobcenter, banker, revisorer, Vordingborg Erhvervsforening og handelsstandsforeningerne.

De har alle sagt ja til at være en del af taskforcen, der får til opgave at udvikle initiativer, der kan hjælpe butikkerne i kommunen bedst muligt igennem den aktuelle økonomiske krise.

”Vi oplever, at krisen kradser hos mange virksomheder og butikker. Derfor er det vigtigt lige nu at sende et kraftigt signal til detailhandlerne, at de er ikke alene. Vi står sammen i denne svære situation og hjælper hinanden,” siger Bolette Christensen, direktør Business Vordingborg.

Taskforcen har allerede holdt det første møde. Her stod det klart at der er brug for akut hjælp. Kombinationen af manglende likviditet hos virksomheder og butikker samt en historisk lav forbrugertillid har sat omsætningen i bakgear hos især butikker og restauranter.

“Det er akut for mange virksomheder, der lige nu og her er i en stor likviditetskrise.”

Bolette Christensen

Akut udfordring

I mange virksomheder og butikker er udfordringerne akutte, da de er i alvorlig likviditetskrise. De mangler penge til at betale deres regninger og det er især de kommende afdrag på Coronalån og moms, der kan få læsset til at vælte for mange butikker og virksomheder.

”Det er akut for mange virksomheder, der lige nu og her er i en stor likviditetskrise. De mangler penge til at betale regningerne, og vi frygter at læsset vil vælte for mange i løbet af de kommende uger. Derfor er det lige nu og her vigtigt, at virksomhederne får hjælp til hurtigt at skaffe likviditet,” siger Peter Hansen, direktør Øernes Revision i Vordingborg.

Lollands Bank og Møns Bank deltog i første møde i taskforcen. De melder klart ud at det er vigtigt, at butiks- og virksomhedsejere kontakter banken, hvis de oplever udfordringer med økonomien.

”Vi er klar til at hjælpe. Det er vigtigt, at vi har dialog så tidligt som muligt, så kan vi sammen finde en vej ud fra den aktuelle situation. Butiksejerne må ikke vente, til f.eks. moms- og Corona lån m.v. er overforfaldent. Det afgørende er, at vi får sparring om mulighederne i så god tid, at vi sammen kan lave en god plan,” siger Per Sjørup Christiansen, direktør Møns Bank.

Per Sjørup

“Vi står med en opgave, hvor vi skal finde en fælles vej.”

Direktør Bolette Christensen | Business Vordingborg

Stå frem

”Det blev bekræftet på det første møde i taskforcen, at butiks- og virksomhedsejere helst ikke taler om de problemer de er havnet i. Derfor er det vigtigt at sende et signal om at de ikke er alene og at vi står sammen her i kommunen for at afhjælpe krisen bedst muligt. Vi kan ikke redde alle, men vi står sammen og hjælper så godt og bredt vi kan,” siger Bolette Christensen, direktør Business Vordingborg.

Det er især de mindre butikker, der er hårdt ramt efter en række meget udfordrende år først med Corona nedlukning og nu inflation og energikrise.

”Vi står med en opgave, hvor vi skal finde en fælles vej. Det er nødvendigt hvis vi i den nære fremtid fortsat skal have en lokal detailhandel med et rigt udbud af butikker,” siger Bolette Christensen.

Taskforcen er gået i gang med det forberedende arbejde, der koordineres af Business Vordingborg. En af opgaverne bliver at planlægge en række møder og aktiviteter i de tre købstæder i kommunen.

Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92 E: sk@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev