Når man knokler, får man også lov til at lave det sjove

af | 23. nov 2016 | Bygge og Anlæg

Peter E. Olsen fra Vordingborg er lige startet som Vvs-lærling. Læs mere her om, hvad han synes om det – det er første afsnit  af  vores serie, hvor vi følger ham hele vejen igennem hans uddannelse!

For nogen kan det virke uoverskueligt, at man allerede som 16-årig skal vælge, hvad man gerne vil arbejde med fremover. Men ikke for Peter E. Olsen, som lige nu går på grundforløb 2 på EUC Sjælland i Næstved.

”De sidste fem-seks år har jeg vidst, at jeg gerne ville noget inden for håndværk”, fortæller Peter og uddyber valget af Vvs-faget:

”Jeg er fascineret af vand, og hvordan alting fungerer i huset. Hvordan er det bygget op, hvordan bliver vandet varmet op, og hvordan kommer der varme?” siger Peter. Han blev bekræftet i, at det var det helt rigtige for ham, da han i efteråret var en uge i erhvervspraktik hos Knud Jensen VVS i Lundby.

Naturligt at vælge en håndværkeruddannelse

Faktisk var Peter så sikker i sin sag, at han kunne springe skoledelens første grundforløb over. Det første grundforløb er nemlig for dem, som kommer fra 9. eller 10. klasse og endnu ikke ved, hvilken erhvervsuddannelse de vil have. De får så lov til at prøve forskellige fag, inden de efter et halvt år skal vælge, hvad de vil fortsætte med.

Men da Peter var så sikker, som han var, fik han lov til at gå direkte til grundforløb 2. Her får han og de øvrige elever den teoretiske del, der skal til, for at de kan komme ud i en virksomhed som lærlinge og lære det praktiske.

”Jeg synes, det er godt at kunne lave noget med sine hænder”, siger Peter. Han mener også, at hans familiebaggrund har været afgørende for, at uddannelsesvalget faldt på en erhvervsuddannelse.

”Min far er elektriker, og jeg har to brødre, hvor den ene er autoriseret elektriker, og den anden er murer, så det var naturligt, at jeg også skulle være noget inden for et håndværksfag.”

Læreren er god til at få hele klassen med

Uddannelsen foregår som en vekselvirkning mellem skoleophold og arbejde i en virksomhed. Lige nu er Peter i gang med grundforløb 2, som afsluttes i december.

Peter forklarer, at inden for Vvs-faget kan man vælge mellem fire forskellige retninger:  Blikkenslager, ventilationstekniker, energispecialist og installationstekniker. Han vil gerne være energispecialist, og det tager fire år og seks måneder.

Som energispecialist har man viden om forskellige typer af varmeanlæg, og man kan vurdere deres miljøbelastning og sørge for, at de forbrænder optimalt. Det er her fremtiden ligger, mener Peter, der derfor har planer om at tage ekstra kurser om solvarme og varmepumper under sin uddannelse.

Om skoledelen siger Peter:

”Det er meget teoretisk, hvor vi lærer hvordan anlæg skal installeres ud fra lovens rammer. Vi har en lærer, der er god til at forklare os det. Han er god til at få hele klassen med, og han vil også gerne have, at vi er sociale og har det sjovt. Så kan vi også lære noget, siger han, og det har han ret i.”

En knaldgod virksomhed

Selv om Peter er glad for at gå i skole, glæder han sig også til at afslutte grundforløbet og starte som lærling hos Knud Jensen VVS i Lundby i januar.

Han fik pladsen via kontakt med en ansat hos virksomheden. Efter en uges erhvervspraktik i efteråret, faldt det hele på plads, og den kommende energispecialist har allerede fået et godt indtryk af sin kommende arbejdsplads:

”Det er en knaldgod virksomhed. Mester og de andre er interesserede i én, også når man er lærling. Man er ikke bare en arbejdsdreng. Det fede er, at hvis man knokler, får man også lov til at lave det sjove. Det er megafedt.”

Jo mere at lære, jo bedre

Det er ikke bare interessen for varmeanlæg og energibesparelser, der optager Peter. I sin fritid spiller han trommer i et band sammen med sin far Henrik Olsen fra Henriks Hvidevarer i Vordingborg, og de tager ud at spille sammen.  Desuden er hele familien ivrige fritidssejlere og har egen sejlbåd, og Peter har planer om selv at få et duelighedsbevis – et kørekort til båd.

Så dagene er godt booket op med både uddannelse og fritidsinteresser, men det er ikke noget problem for Peter. Lysten driver værket, siger man – måske er det der, energien kommer fra? Videbegær og lærevillighed fejler i hvert fald ikke noget:

”Man kan hele tiden blive bedre, og der er altid noget at lære. Jo mere, der er at lære, jo bedre. Jeg vil gerne være superdygtig.”

Vi vil følge Peter gennem hans uddannelse, så glæd dig til at læse mere om, hvordan det går ham – næste gang om hans første periode som lærling hos Knud Jensen VVS.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev