Lokal virksomhed bidrager til produktion af nødrespiratorer til corona-ramte patienter

af | 17. apr 2020 | Industri

Sammen med en forskningsgruppe fra Aalborg Universitet (AAU) har Lauridsen Group været med til at udvikle reservedele til en nødrespirator, der skal redde menneskeliv under corona-pandemien.

Med hastigt tempo har den lokale industrivirksomhed leveret en særlig trykventil og en flow-måler til et forskningsprojekt. Projektets formål er at udvikle en simpel respirator, som hurtigt kan masseproduceres til hele verden. På under en måned er nødrespiratoren udviklet og projektet er afsluttet. Resultatet deles nu med Danmark og resten af verden.

Lauridsen Group: Kvalitet og specialviden

Kenneth Bremer, CEO i Lauridsen Group, blev kontaktet sen aften den 28. marts fra en forsker fra AAU. Forskningsgruppen The Respiratory and Critical Care Group (RCare) opsøgte samarbejde med industrielle virksomheder, som blandt andet kunne levere en særlig trykventil til deres projekt; en alternativ maskine, der skal hjælpe corona-patienter med at trække vejret.

”Klokken var 23.30, da mailen kom ind i indbakken, og den vækkede straks min interesse. Jeg svarede med det samme, at vi selvfølgelig gerne vil hjælpe, og inden kl. 1.30 havde vi allerede drøftet specifikationerne. Jeg er imponeret over den hastighed, motivation og professionalitet, som projektet har båret præg af”, fortæller Kenneth Bremer.

Han kom selv tilfældigt ind i branchen. Inden Lauridsen Group arbejdede han med LED-belysning, og mens han var på arbejde, blev han pludselig spurgt om hjælp til at installere en ventil. Med et naturligt håndelag for arbejdsopgaven blev det starten på et samarbejde, hvor service og kvalitet af ventiler er i højsædet. Efter 3 år overtog Kenneth Bremer virksomheden Lauridsen Group (dengang Lauridsen Industri), som har mere end 20 års erfaring inden for ventil-løsninger til virksomheder inden for mange forskellige arbejdsområder.

”Der er et klart behov for specialiserede ventiler i en lang række brancher, og der er ikke mange virksomheder på markedet, der kan tilbyde det. Derfor leverer vi dansk/europæisk produceret kvalitets- og specialventiler både til Danmark og til en lang række andre lande såsom Dubai, USA, Malaysia og Grønland,” fortæller Kenneth Bremer.

Fremtidens nødrespirator

Netop den specialiserede viden og erfaring med ventiler var årsagen til, at forskningsgruppen RCare tog kontakt til Lauridsen Group for at spørge, om virksomheden ville hjælpe til.

Kenneth Bremer fortæller: ”En respirator er en vital del af behandlingen af de allersygeste coronapatienter, og der er en frygt for, at antallet af patienter med behov for maskinens hjælp overstiger selve antallet af respiratorer. Nødrespiratorer kan være løsningen, der forhindrer, at sundhedspersonalet skal tage umenneskelige beslutninger og vælge mellem patienter. Så udvikling af nødrespiratorer var helt sikkert et projekt, jeg gerne ville bidrage til.”

Siden midten af marts har forskningsgruppen RCare arbejdet på højtryk i samarbejde med flere industrielle samarbejdspartnere for at udvikle nødrespiratoren. Allerede den 14. april 2020 blev projektet afsluttet, og opskriften ligger allerede klar til hele verdens gavn. Du kan se opskriften her.

”En respirator koster mellem 300.000-500.000 kroner, og den tager lang tid at producere. Nødrespiratoren er bygget til at være fuldt funktionsdygtig samt billigere og nemmere at producere. Estimeret vil den til sammenligning kun koste 30-40.000 kroner at bygge. Opbygningen af respiratoren er skabt så simple som muligt, og betjening af maskinen kræver ikke en særlig uddannelse inden for respiratorisk overvågning,” fortæller Kenneth Bremer og fortsætter:

”Opskriften på nødrespiratoren ligger nu som open source; alle må kopiere respiratoren. Byggevejledning og alt andet materiale er stillet gratis til rådighed. Vores trykventil og mange industridele til maskingen er oplyst i opskriften. Råmaterialet er derfor nemt at anskaffe, og folk i andre lande kan nemt udnytte beskrivelserne og selv bygge respiratorerne. Det er bestemt et projekt, som jeg er stolt af at have været en del af.”  

Du kan læse mere om projektet her:
AAU – Nyheder: https://www.nyheder.aau.dk/2019/nyhed/noed-respirator-skal-afhjaelpe-alvorlig-mangel-paa-materiel-og-personel.cid459655

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev