Tilfældigheder førte til en bæredygtig omstilling i det mønske byggefirma PKC, som nu kan lancere deres nye sommerhuskoncept.
Det var tilfældigheder, som gjorde, at Dorte Christensen mødte Jens Damgaard, erhvervsservicechef hos Vordingborg Erhverv, men sammentræffet udløste en proces, som har udviklet PKC til mere end traditionelt byggeri.
”Vi var et sted, hvor der skulle ske noget nyt. Så da Jens præsenterede mig for deres initiativ Manufacturing the Future, var vi helt åbne for, hvad det kunne bringe,” fortæller Dorte.
Dorte er medejer af Byggefirmaet PKC A/S sammen med sin bror Anders Christensen. Firmaet blev grundlagt af deres far Preben K. Christensen i 1975.
”Vi overtog de rutiner, som der var grundlagt i firmaet. Men efter noget tid ville vi også gerne finde ud af, hvad vi gerne ville opnå på baggrund af de værdier, som allerede var i PKC; godt håndværk og høj kvalitet”, fortæller Dorte.
Hvordan starter man den grønne omstilling?
Da Dorte og Anders besluttede sig for at komme med i Manufacturing the Future, begyndte processen med at finde ud af, hvordan de kunne udvikle deres firma.
Manufacturing the Future var et af flere projekter i Vordingborg Erhverv. Projektets formål var at hjælpe virksomheder med f.eks. at udvikle virksomheden strategisk, blandt andet med fokus på bæredygtighed – og netop dét tiltalte Dorte og Anders.
”Vi vidste, at vi gerne ville arbejde med restmaterialer. Inden projektet brugte vi allerede tid på at finde ud af, om vi mon kunne bruge vores restmateriale til noget. Det var nemlig også en enorm stor udgift for os. Så på vores første møde tog vi udgangspunkt i mulighederne for genanvendelse af byggematerialer og selvfølgelig gøre noget godt for biodiversiteten på vores grønne ø,” fortæller Dorte.
Dermed startede rejsen for bæredygtig omstilling med en masse spørgsmål.
Dorte fortæller: ”Spørgsmålet var så, hvordan vi skulle gøre? Og hvad er bæredygtighed i det hele taget? Ordet er så brugt, at det i sig selv er forurenet. For os handler det om dokumentation, altså om hvordan materialerne f.eks. er produceret og leveret. Og da vi havde fastlagt vores grønne fremgangsmåde, måtte vi se på, hvad vi gerne ville skabe.”
Bæredygtige sommerhuse
Møn er en naturskøn ø, som i fortsat stigende grad tiltrækker turister – og nye sommerhusejere. Derfor var det oplagt for Dorte og Anders at se på mulighederne for at bygge sommerhuse.
”Alene på grund af vores lokation på Møn gav det mening at se på, hvordan vi kunne skabe bæredygtige sommerhuse. Derfor har vi nu skabt et koncept, hvor alle byggematerialer til vores sommerhuse er miljøvenlige, og vi genanvender byggematerialer. Grundtanken er, at når vi skal bygge et sommerhus, graver vi forsigtigt overfladejorden op og laver et skruefundament, som skåner jorden. Den opgravede jord lægges ovenpå taget, så vi ikke forstyrrer den eksisterende biodiversitet,” fortæller Dorte.
Men det er ikke kun den grundtanke, der er innovativ. Selve opbygningen af sommerhuset adskiller sig også fra traditionelt byggeri.
Dorte forklarer: ”Vores sommerhuse laves i moduler. Grundmodulet er et soveværelse/anneks, og så kan kunderne selv tilpasse og designe deres sommerhus med stue-, badeværelse-, og køkkenmoduler – og selvfølgelig ekstra soveværelser/anneks. Jeg har interviewet sommerhusejere, som er kommet med deres input, og derfor har kunderne også mulighed for blandt andet skur og udendørskøkken. Det er grøn luksus.”
Med sommerhuskonceptet kan Byggefirmaet PKC A/S producere modulerne hjemmefra og montere på stedet. Det mindskede transportbehov til kunderne sparer dermed også på CO2-udslippet.
”Det er stort at omlægge virksomheden bæredygtigt og cirkulært, men det er vigtigt for os, at vi mindsker affald og genanvender alt, som kan genanvendes. Og grundarbejdet i den grønne omstilling har været rigtig vigtigt for, at vi kom godt i gang og kan stå inde for vores grønne produkter. Vi er utrolig stolte af vores nye produkter, som vi glæder os til at se flere steder på Møn og måske mange andre steder i fremtiden,” siger Dorte.
Dorte og Anders har nu været igennem hele processen og er klar til at sælge deres første sommerhus.
Udnævnelsen til Månedens Historie
Jens Damgaard, erhvervsservicechef hos Vordingborg Erhverv, har fulgt Byggefirmaet PKC A/S tæt gennem deres bæredygtige rejse.
”Dorte og Anders har været gennem en spændende proces, som ikke kun har ført til en bæredygtig omstilling af Byggefirmaet PKC A/S, men som også har ført til innovativ produktudvikling med deres nye sommerhuskoncept. Selvom de til tider var tidspressede, så har de holdt målet for øje, og i dag er cirkulær økonomi rodfæstet i virksomheden. Derfor får Byggefirmaet PKC A/S denne måneds udnævnelse,” siger Jens.
Om Månedens Historie
Månedens Historie handler om det lokale erhvervsliv i Vordingborg Kommune. Hver måned bringer Vordingborg Erhverv en lokal succeshistorie med en udnævnelse af en lokal virksomhed, en iværksætter, en ildsjæl, et projekt, et samarbejde eller et initiativ. Formålet er at skabe større kendskab om de mange gode historier, som både illustrerer mangfoldigheden i det lokale erhverv samt kan skabe inspiration til vækst og udvikling.