Overvejer du at blive selvstændig? Gør det!

af | 10. feb 2017 | Iværksætteri

Det er opfordringen fra Mette Larsen og Linda Adelfest, som har kastet sig ud i livet som selvstændige med Ude I/S – og selv om der er meget at lære, er der også masser af gode oplevelser.

Som Mette Larsen siger, kom ideen om egen virksomhed langsomt snigende, og med opmuntring, sparring og inspiration fra omgivelserne, blev Ude I/S til en realitet i sommeren 2016.

Hun og medstifter Linda Adelfest kan som henholdsvis landskabsarkitekt og biolog blandt andet hjælpe kunderne med at udvikle planer for haver, parker, vand-  og naturområder, og skrive ansøgninger til relevante myndigheder og fonde.

”Vi arbejder med rådgivning og planlægning af alle slags grønne projekter, både store og små,” forklarer Mette, og Linda supplerer: ”Der findes mange regler, men vi kender lovgivningen og kan levere projekter, som ejeren lettere kan få lov at gennemføre med det samme ”, siger hun og tilføjer, at det er ærgerligt at bruge tid på et udarbejde en plan, som så ikke kan lade sig gøre, fordi der er nogen regler, man ikke har kendt til og taget højde for.

[su_youtube url=”https://youtu.be/7pNwry0eNVQ”]

Elsker det sydsjællandske

På spørgsmålet om, hvad de vil sige til andre, der overvejer at droppe lønmodtagertilværelsen og starte eget firma, falder svaret prompte:

”Gør det!”, griner Mette, og Linda supplerer:

”Kontakt Vordingborg Erhverv og få sparring på din ide, brug dit netværk og lyt til andres input.”

Linda og Mette kender hinanden fra Vordingborg Kommune, hvor de var kollegaer. Da de blev ledige, fortsatte de samarbejdet ved at hjælpe hinanden med jobsøgningen.

”Vi kom til jobsamtaler, men spurgte os selv, om det ikke var muligt at skabe den type job hernede i det sydsjællandske”, fortæller Linda, og Mette uddyber: ”Vi vil gerne stadig være på Sydsjælland. Det lokale er vigtigt. Vi elsker at være her!”

Uvurderlig sparring og high fives

At starte egen virksomhed giver selvfølgelig anledning til en masse spørgsmål. Heldigvis kom Linda og Mette i kontakt med Dan Holck-Hansen og Henrik Høyer fra Vordingborg Erhverv. Her fik de muligheden for en ”spireplads” – en gratis kontorplads i seks måneder, hvor man som potentiel iværksætter har mulighed for at få vejledning af konsulenterne. Om forløbet, der varede fra april til oktober 2016, siger Linda:

”Vi fik masser af hjælp og sparring. Det har været helt uvurderligt. Ude I/S var ikke blevet til noget uden en spireplads.”

Mette supplerer: ”Det er det med at være tilstede i hverdagen. Man kan godt booke et møde, men når man sidder samme sted, er tilgængeligheden større. Man kan lige tage en snak. Engagementet fra Dan og Henriks side er også meget stort, og der bliver uddelt high fives, når man har udrettet noget godt!”

Linda: ”Det er også godt at komme ud, så man ikke skal sidde derhjemme ved køkkenbordet.  Det bliver lidt uprofessionelt. Med en spireplads kan man sige, at her har vi et kontor. Og så får man adskilt arbejde og fritid.”

Et mikronetværk med stor betydning

Både Mette og Linda er klar over, hvor vigtigt et stort netværk er, når man har egen virksomhed. Derfor var de lige fra starten meget bevidste om at være aktive i MikroVirk  – netværket for mikrovirksomheder i Vordingborg Kommune.

Mette: ”Der kommer ikke noget ud af at sidde derhjemme. Derfor er vores virksomhed også her i Vordingborg kommune, fordi vi kunne se mulighederne med et netværk som MikroVirk. Der er en god stemning. Alle vil gerne hjælpe med kontakter. Nogen er nye, og andre har været selvstændige i flere år, og det er inden for alle brancher.”

Linda: ”Ja, men vi har de samme problemstillinger, og det er et trygt forum. Man får gejst af at deltage i møderne og arrangementerne. Når man snakker med andre, der har oplevet noget godt, får man det også selv godt.”

De fortæller med begejstring om sidste års Tour de MikroVirk – en bustur, hvor netværkets deltagere tog på udflugt sammen for at lære hinanden at kende. De gik ind i bussen med én målsætning med deres virksomhed – og efter en dag med sparring og input fra andre iværksættere, tog de hjem med en helt anden! Dermed havde de i løbet af blot en enkelt dag været igennem en udviklingsproces, som de mener, ellers ville have taget flere måneder.

Man kan så meget mere end sin faglighed

Så livet som selvstændig har bragt mange nye bekendtskaber med sig. Som Mette siger: ”Ved nytårstid har jeg tænkt over, at jeg aldrig har mødt så mange nye mennesker på et år, som jeg gjorde i 2016. Mit netværk er blevet udvidet eksplosivt.”

I det hele taget har året budt på mange udfordringer i form af ting, der skulle læres: Salg, skat, moms, økonomiplanlægning… Men for Mette og Linda har det kun været positivt, fordi arbejdslivet med eget firma også betyder, at man kan lave flere forskellige ting. Linda forklarer:

”Det er fedt at kunne gøre sit fag mere helt. Da vi før arbejdede i kommunen, blev det hurtigt meget specialiseret. Nu har vi allerede løst opgaver, hvor vi har brugt mange flere sider af vores faglighed. Vi kommer mere ud i hjørnerne af vores fag”, og Mette tilføjer:

”Man finder også ud af, at man kan så meget mere end det rent faglige. Fx bruger man sine menneskelige kompetencer på en anden måde, når man deltager i netværk. Det gør det også sjovt.”

Flere kunder og opgaver på vej

De to iværksættere fra Ude I/S har allerede haft et begivenhedsrigt 2016, og kalenderen for 2017 ser også ud til at blive godt fyldt ud.

”Det går overraskende godt”, siger Mette og fortsætter: ”Vi har haft de tre nærmeste kommuner som kunder, og der er også begyndt at dukke andre kunder op, både private og virksomheder.”

Hun og Linda er fx blevet tilknyttet magasinet Alt om haven, bladet for haveelskere, som udkommer 10 gange om året. Her skal de skrive artikler med gode råd og tips, og det betyder, at de kan komme ud til en stor målgruppe og gøre deres navn kendt i en bredere kreds.

Desuden er det planen, at de gerne vil løse opgaver for kirker og større godser og herregårde. Derfor er de i gang med opsøgende arbejde, så de kan få fortalt beslutningstagerne, hvad de kan tilbyde.

Så hvor er Ude I/S om fem år?

Mette: ”Så har vi et par ansatte eller et formaliseret netværkssamarbejde med nogen, der kan supplere os inden for andre kompetenceområder.”

Linda: ”Vi vil også gerne være en socialt ansvarlig virksomhed som støtter andre mennesker og skaber arbejdsglæde. Og så ser vi frem til at få overskud til at tage praktikanter inden for vores fagområder.”

Sikkert er det, at de er en del af et kontorfællesskab, som de er nu på Vækstfabrikken i Vordingborg, for de er enige om, at det sociale betyder meget.

”Man skal have nogen at drikke kaffe og spise frokost sammen med,” siger Linda, og Mette afslutter: ”Det er vigtigt at have folk i hverdagen, man kan sparre med”.

Læs mere om Ude I/S på deres hjemmeside: ude.zone

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev