Biblioteket gemmer på store ressourcer til iværksættere og erhvervsliv

af | 22. mar 2023 | Erhvervsnyheder, Iværksætteri

Biblioteket er nok ikke det de fleste forbinder med med moderne teknologi og ressourcer til iværksættere og erhvervslivet.
Solceller Residens Møen

Men det vil Henning Schmidt, der er bibliotekschef i Vordingborg Kommune, lave om på. Ifølge ham, byder Vordingborg Bibliotek på mange ressourcer til iværksættere og små virksomheder.

”Vi har blandt andet et Makerspace, hvor man kan fremstille prototyper. Der er 3D-printere og laserskærere til rådighed, og der er folietrykker, og forskellige andremaskiner. Vi har bl.a.  en CNC-maskine til at lave små ting,” fortæller Henning Schmidt.

Bibliotekets Makerspace startede i 2015, og er derfor langtfra et nyt tiltag, men da Henning Schmidt startede i sommers, undrede han sig over, at der ikke var flere fra erhvervslivet og lokale iværksættere, der benyttede sig af tilbuddet.

“Indimellem så føler vi lidt, at vi er det hemmelige bibliotek. Folk ved ikke, hvad det er for nogle ting, vi kan tilbyde” siger bibliotekschefen.

Han er selv uddannet ingeniør og har haft en karriere i det private erhvervsliv.

”I det private tænker man mere på, om man kan købe sig til det. Vi har en masse gratis tilbud, som især er vigtige og gode for dem, der er nyopstartede,” siger Henning Schmidt.

“Skulle du betale det i konsulentydelser, så var der ingen, der havde råd til det.”

Souschef Jane Grønbech Poulsen | Vordingborg Bibliotekerne

Produktion hos Viking Malt
[visual-link-preview encoded=”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″]

Makerspace

Makerspace er et kreativt værksted, hvor folk med interesse i computere og teknologi mødes. Det er drevet af frivillige, hvor Vordingborg Bibliotek faciliterer og stiller udstyr og lokaler til rådighed. Der findes Makerspaces mange steder i USA og Europa, og fælles for dem er kreativitet og idégenerering indenfor teknologi og design.

På den måde passer Makerspace godt til iværksættere. Det mener Jane Grønbech Poulsen, som er souschef hos Vordingborg Bibliotekerne:

Det er også der iværksætterne kommer fra. De kommer fra den tanke om, at de kan og vil skabe noget selv. Og det vil vi super gerne være med til at understøtte. Og der er Makerspace bare et godt fællesskab og netværk med alverdens kompetencer. Skulle du betale for den værdi i konsulentydelser, så var der ingen, der havde råd til det. Der er rigtig mange rigtig kloge mennesker med livslang erfaring, som bare er glade for at tale om det, de brænder for og bringe alle deres kompetencer i spil”.

Souschefen startede i 2015 Makerspace i Vordingborg Kommune, da der var efterspørgsel efter et sådan tiltag.

Hver gang Makerspace mødes dukker mellem 15 og 30 deltagere op kl 18.30 i innovationsrummet på 1. sal i Kulturarkaden.

“Der er altid dygtige superbrugere, så der er stort set altid virkelig kvalificeret hjælp at få,” siger Jane Grønbech Poulsen.

Kontakt Biblioteket

Vordingborg Bibliotekerne
Sydhavnsvej 6
4760 Vordingborg
Telefon: 55 36 38 00         

Skriv direkte til biblioteket her

Skriv direkte til Makerspace her

Læs mere om Makerspace på www.msvb.dk     

Mødelokale hos Vordingborg Bibliotek

“Vi har altid én i netværket, vi kan prikke til, der kan hjælpe.”

Bibliotekschef Henning Schmidt | Vordingborg Bibliotekerne

Prototyper

Derfor behøver man som virksomhedsejer eller iværksætter ikke nødvendigvis vide, hvordan et problem skal løses eller en prototype skal laves. I Makerspace i Vordingborg har en iværksætter fra Næstved deltaget, hvor han laver dispensermaskiner. Og indimellem kommer han og laver en ny prototype.

Han ved ikke altid, hvordan han skal gøre det selv, for han har ikke baggrunden til det. Men han spørger alle mulige om hjælp, og så finder han ud af det. En gang i mellem kommer han med et nyt design, og så får han 3D-printet eller laserskåret det og får prøvet det af i virkeligheden. Så kan han gå ud til en producent og sige, at han har brug for tusind af dem, eller hvor mange han skal have,” forklarer Henning Schmidt.

Maskinerne i Makerspace Vordingborg er primært bevilget gennem erhvervsudvalget i Vordingborg Kommune. Der er desuden en Facebookgruppe med over 500 medlemmer. Her kan man også spørge til teknik og problemstillinger.

”Vi har altid én i netværket, vi kan prikke til, der kan hjælpe.”

Bibliotekschefen opfordrer desuden små- og mellemstore virksomheder til at henvende sig, hvis de har en problemstilling, som Makerspace måske kan være med til at løse.

Plastic i 3D printeren på Vordingborg Bibliotek

Spørg en bibliotekar

Vordingborg Bibliotekerne har højtuddannede bibliotekarer ansat, som man kan spørge, hvis man har en problemstilling i sin virksomhed eller som iværksætter. De er uddannet i informationssøgning og ved lige præcis, hvilken database de skal søge i.

”De ved, hvordan de skal søge, og hvilke søgeord de skal bruge. Hvis du skal finde et eller andet specifikt, så er det dem, der er mestrene,” forklarer Henning Schmidt og fortsætter:

”Alle folk tror, at de bare kan google sig til det, men der finder du altså ikke alt. Så hvis du gerne vil være klogere, og gerne vil gøre det hurtigere, så brug den gratis ressource, der er i bibliotekaren.”

Desuden oplyser bibliotekschefen, at Vordingborg Bibliotek tilbyder lån af mødelokaler. Her er både et stort lokale til 12 personer og et mindre mødelokale til seks personer. Begge har mulighed for videokonference. Derudover er der et mødelokale i biblioteket i Stege.

Mødelokalerne kan være til rådighed mellem 8 – 16, når Vordingborg Bibliotekets medarbejdere ikke bruger dem. Udenfor det tidsrum kan lokalerne reserveres.

Hvis man vil benytte sig af de mange tilbud, skal man blot tage kontakt til biblioteket.

Jane Grønbech Poulsen og Henning Schmidt fra Vordingborg Bibliotek
Kasper Buur - Presse- og kommunikationskonsulent

Skrevet af Kasper Buur

Presse- og kommunikationskonsulent

T: +45 51 93 58 29 E: kb@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev