Industriens udgifter til energi er mere end fordoblet

af | 20. apr 2022 | Erhvervsnyheder, Industri

​Hvis du synes omkostningerne til el, gas og varme er stukket helt af – så er der en meget kontant grund til det. Udgifter til elektricitet og naturgas steg kraftigt i 2021, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Elpriser eksploderet

​De senest opgjorte priser viser, at for en mellemstor industrivirksomhed var udgifter til elektricitet (inkl. distribution og nettoafgifter) dobbelt så høj i andet halvår 2021 som for året 2020.

Naturgas er steget endnu mere og er blevet næsten tre gange så dyr.

Prisstigningerne i erhvervene er relativt større end i husholdningerne, da selve råvareprisen udgør en større del af den samlede pris bl.a. på grund af afgiftsforskelle.

Med de senest offentliggjorte halvårspriser vil fremstillingsindustriens udgifter til de to energityper samlet stige fra et niveau på 5,7 mia. kr. i 2020 til over det dobbelte.

På virksomheden Insatech i Bårse mærker de meget konkret, at det er blevet markant dyrere at købe naturgas til opvarmning.

Yderligere stigninger som følge af den nylige invasionen i Ukraine indgår ikke i denne overordnede belysning af energiprisernes indvirkning på industriens omkostninger.

“Halvdelen af vores ejendom er gasfyret og vi forbruger cirka 3.300 m3 gas om året. Gasprisen har været stigende hele sidste år og vil blive endnu dyrere nu på grund af Ukrainekrisen. Vi påtænker derfor at udskifte til luft til vand varmepumpe.”

Administrerende direktør Jacob Møller | Insatech A/S

Jakob Møller

[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0IjoxNTgzNCwicG9zdF9sYWJlbCI6IkluZGzDpmcgMTU4MzQgLSBIw7hqZSBlbmVyZ2lwcmlzZXIgc8OmdHRlciBnYW5nIGkgZ3LDuG4gb21zdGlsbGluZyIsInVybCI6IiIsImltYWdlX2lkIjowLCJpbWFnZV91cmwiOiIiLCJ0aXRsZSI6IkzDhlMgT0dTw4U6IEjDuGplIGVuZXJnaXByaXNlciBzw6Z0dGVyIGdhbmcgaSBncsO4biBvbXN0aWxsaW5nIiwic3VtbWFyeSI6IiIsInRlbXBsYXRlIjoidGVzdCJ9″]

Relativ størst stigning ved stort forbrug

De procentvise stigninger er størst for virksomheder med et stort forbrug. For de største forbrugere af elektricitet var der inkl. nettoafgifter stigninger på 150 pct. fra kalenderåret 2020 til andet halvår 2021, mens der for de største gasforbrugere er tale om stigninger på over 300 pct.

På kort sigt kan det dog have stor betydning for prisen, hvilken type kontrakt, der er anvendt ved købet. Det bør også bemærkes at erhvervskundernes energipriser i 2020, især for naturgas, var lavere end de foregående år.

Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92

E: sk@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev