Erhvervsdelegation oplevede fremtidens grønne erhvervsliv

af | 26. jun 2024 | Erhvervsnyheder

Erhvervsdelegation oplevede Agri-PV

Troen opstår ofte først, når man ser med egne øjne. Det gælder også Vordingborg Kommunes ambitioner for fremtidens erhvervsliv og ambitionen om, at kommunen skal være Østdanmarks kraftcenter for grøn energi.

Derfor havde Business Vordingborg i april inviteret borgmester Mikael Smed og Vordingborg Kommunes ledelse samt flere relevante erhvervsinteressenter på studietur, hvor de inviterede med egne øjne skulle opleve Power to X-anlæg og innovation indenfor solcelleteknologi.

European Energy planlægger et storskala testcenter for Agri-PV ved Barmosen nord for Vordingborg, og derfor gik studieturen naturligvis forbi Flakkebjerg ved Slagelse. Her har European Energy nemlig allerede etableret et lignende projekt, dog i markant mindre skala.

”Det har været virkelig spændende at se et testcenter for Agri-PV i virkeligheden, nu hvor vi skal i gang med at planlægge et storskala-projekt i Vordingborg Kommune. Det er fremtiden. Flere lande i Europa er begyndt at indføre lovgivning om, at man skal indtænke landbrug, når der anlægges solceller. Her hos European Energy forsøger de at svare på efterspørgslen ved at udvikle teknologien, og Vordingborg bliver epicenteret for den forskning i fremtiden. Og det glæder jeg mig til,” lød det fra borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed, efter studieturen og besøget på Flakkebjerg.

Agri-PV er en kombination af landbrug og solenergi. European Energys planlagte testcenter ved Snertingegaard og Barmosen er netop gået videre til yderligere politisk behandling og borgerhøring på det seneste kommunalbestyrelsesmøde. Testcenteret ved Barmosen kan du læse mere om her.

”Agri-PV bliver noget af det største, vi kan få i Vordingborg Kommune. Det kan give stor aktivitet og opmærksomhed omkring landbrugsrobotter og solceller med trackere. Det er ét af de største scoop, vi har gjort længe i vores område,” forklarede formand for Vordingborg Erhvervsforening, Hjalmar Skovholm Hansen.

Med på turen var blandt andre kommunaldirektør Kristina Koch Sloth, teknisk direktør Mads Young, bestyrelsesformand i Business Vordingborg, Steffen Steffensen, og havnedirektør på Vordingborg Havn, Jan-Jaap Cramer.

”Det er vigtigt at både politikere, administration og erhvervsinteressenter i kommunen er klar over og forstår, hvilket potentiale den grønne omstilling rummer, og den store værdi som energiproduktion og innovation kan have for et område. Der er mange gode, grønne projekter på vej i Vordingborg Kommune. Men det er afgørende, at de bliver realiseret, og at vi får mest mulig værdi ud af projekterne i vores lokalsamfund. Derfor er det givende at se, hvordan andre dele af Danmark har gjort,” sagde Helene Urth, direktør i Business Vordingborg.

“Den bedste energi og grønneste energi, er den, vi sparer.”

Hjalmar Skovholm Hansen | Bestyrelsesformand, Vordingborg Erhvervsforening

Energieffektivitet

Det var dog ikke kun Agri-PV, der blev besøgt på studieturen.

På turen skulle der også hentes inspiration fra Sønderborg, som er nationalt og internationalt anerkendt som en af Europas mest ambitiøse klimabyer. Her fik delegationen fra Vordingborg Kommune blandt andet et indblik i ProjectZero, som er et partnerskab mellem Sønderborg Kommune og det lokale private erhvervsliv. Visionen bag ProjectZero er, at Sønderborg Kommune skal være CO2-neutral i 2029. Vejen mod CO2-neutralitet skal ske gennem tre fokusområder: Energieffektivitet, Sektorkobling og Produktion af grøn strøm.

Især ambitionen om energieffektivitet bed sig fast hos formanden for Vordingborg Erhvervsforening.

”Den bedste energi og grønneste energi, er den, vi sparer,” sagde Hjalmar Skovholm Hansen.

Power to X

Ligeledes skulle studieturen skabe en bred forståelse for Power to X, ved at besøge European Energys Power to X-anlæg i Kassø ved Aabenraa, som er et af de mest fremskredne Power to X-projekter i Danmark.

”Den grønne omstilling er en industrirevolution. Det der kommer til at ske nu, er at olieindustrien skal flyttes ud i Power to X, hvor man blandt andet skal producere e-methanol. Derfor er det vigtigt, at Vordingborg Kommune er på forkant og fremme i skoene og siger, at den nye industri skal ligge hos os,” sagde Hjalmar Skovholm Hansen.

Power to X-anlægget i Kassø er under opførelse, men skal levere e-methanol gennem et 52 MW elektrolyseanlæg. Herefter blandes brint med biogent CO2 og bliver til grøn methanol som blandt andet kan bruges til skibstransport.

”Det giver en indsigt at være på sådan en tur. Og det kan kun berige én i forhold til, hvordan man tilgår lignende projekter i Vordingborg Kommune. Det har været meget inspirerende og givende,” lød det fra Jesper Adler, som er medlem af Klima- og teknikudvalget i Vordingborg Kommune, under studieturen.

På Vordingborg Havn har flybrændstofsproducenten Arcadia eFuels meldt deres ankomst. Arcadia eFuels skal produce CO2-neutralt flybrændstof fra et power to x-anlæg på Masnedø. På Masnedø planlægger virksomheden Green2x at producere biogas på deres Vordingborg Biofuel-anlæg.

”Det har været givende at få en fælles og større forståelse for de projekter, som er på vej på Masnedø, og det vi arbejder hen imod og gerne vil med vores havn og kommune. Derudover har det været interessant at se et Power to X-projekt i anlægsfasen, og se hvad det kræver af virksomheden og infrastrukturen omkring det,” sagde direktør på Vordingborg Havn, Jan-Jaap Cramer.

Knud Erik Andersen oplevede Agri-PV sammen med erhvervsdelegation fra Vordingborg Kommune

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev