Bisca kalder energisituationen brutal

af | 23. sep 2022 | Erhvervsnyheder, Grøn omstilling, Industri

Bryghuset Møn og Bisca i Stege er hårdt ramt af høje energipriser på el og gas. Konsekvenserne ved de stigende energipriser begynder for alvor at vise sig hos danske virksomheder. En ny opgørelse fra DI Energi viser, at det især er den danske føde- og drikkevareindustri, der er hårdest ramt af stigende priser på el og gas.

Sample image

”Det er en tredjedel af industriens samlede energiforbrug, der anvendes på fødevarevirksomhederne og derfor gør det selvfølgelig ekstra ondt i den industri, når energipriserne stiger”, lyder det fra branchedirektør i DI Troels Ranis i en pressemeddelelse.

Virksomhederne i føde- og drikkevareindustrien kan se frem til en meromkostning på over 6,7 milliarder kroner sammenlignet med et normalt år.

I Vordingborg Kommune kan prisstigningerne også mærkes hos de lokale føde- drikkevarevirksomhederne. Biscas fabrik ligger i Stege på Møn og bruger store mængder el og gas i produktionen af blandt andet kiks og småkager.

Fabrikschef for Bisca i Stege Anders Holmström forklarer, at deres elregning er femdoblet sammenlignet med sidste år.

”Det har været relativt brutalt med de stigninger, der har været. Vi er meget udfordret på at tjene penge for tiden.”

Hos Bryghuset Møn mærker de også stigende priser på el og gas. Bryganlægget, der er hjertet i operationen, kører på gas, og derved er omkostningerne ved at brygge øl blevet fordoblet. Samtidig opvarmes bryggeriet gennem Lendemarke Fjernvarme, der netop har varslet en prisstigning på 186 procent.

”Vi er i gang med at stille vores produktion om, hvor vi koncentrerer os om nogle dage, så vi kan lukke ned de andre og sende folk hjem”, lyder det Thomas Stecher, der er én af de tre ejere af Bryghuset Møn.

“Det kan ikke gøre op for de ekstra omkostninger, vi har ved produktionen.”

Factory manager Anders Holmström | Bisca – Scandza A/S

Spareinitiativer

I takt med at energiprisernes voldsomme stigninger, har Bisca iværksat en række tiltag for at spare på el og gas. Kølefaciliteterne og driftstiden på ovnene er blevet optimeret, og småkageproducenten forsøger generelt at bruge energien smartere.

”Men det kan ikke gøre op for de ekstra omkostninger, vi har ved produktionen”, forklarer Anders Holmström.

Derfor er Bisca nu begyndt at undersøge mulighederne for selv at producere strøm, ved at anlægge solceller på taget af fabrikken.

”Vi har et meget stort areal på taget af fabrikken, så der vil det give god mening”, siger Biscas fabrikchef i Stege.

Bisca og Bryghuset Møn kæmper med høje energipriser

“Det er ikke sikkert, det er muligt for os at justere vores priser. Vi kan jo ende med at prise os ud af markedet.”

Medejer Thomas Stecher | Bryghuset Møn

Tjener stadig penge

Udover de stigende energipriser bliver Bryghuset Møn også ramt af historisk høje priser på kulsyre. Det er fordi, der i hele Europa er mangel på kulsyre, der laver brus og bobler i sodavand og øl. Kulsyre er bi-produkt ved produktion af gødning, og på grund af energikrisen har flere gødningsproducenter nedskaleret produktionen.

Derfor bliver der produceret mindre kulsyre.

På trods af de stigende omkostninger til blandt andet gas, el og kulsyre generer Bryghuset Møn stadig sorte tal på bundlinjen. Medejer Thomas Stecher frygter dog, at situationen kan vende. Han ser nemlig ikke, at Bryghuset Møn vil kunne sætte priserne op på deres produkter.

”Det er ikke sikkert, det er muligt for os at justere vores priser. Vi kan jo ende med at prise os ud af markedet. Så må vi æde omkostninger selv, og så går det ud over vores indtjening. Vi sælger en vare som er en luksusvare. Som alle kan undvære. Derfor tager vi det meget seriøst, det der sker. Vi kan jo risikere, at når folks rådighedsbeløb bliver mindre, så går de mindre ud og spiser og mindre ned til vinhandleren og køber vores øl. Så køber de leverpostej og toiletpapir i stedet for”, siger Thomas Stecher.

Bisca og Bryghuset Møn kæmper med høje energipriser

Kiks og kager bliver dyrere

Som konsekvens er priserne på Biscas varer allerede begyndt at stige. Forinden de stigende energipriser kæmpede kiks- og kageproducenten med priserne på blandt andet mel og smør.

”Det har været en hård periode. Vi står midt i en ”perfect storm”. Både råvare- og energipriser stiger. Det betyder, at vi har underskud i forretningen. Og det er ikke så godt”, lyder det fra Anders Holmström.

Bisca og Bryghuset Møn kæmper med høje energipriser

Konstruktivt energimøde

På grund af situationen med de voldsomt stigende energipriser inviterer Business Vordingborg derfor alle virksomheder i Vordingborg kommune til et møde om de udfordringer, som virksomhederne står overfor nu.

”Virksomhedernes grundomkostninger til energi har nået et kritisk niveau. Derfor inviterer vi nu til møde, hvor vi skal se på konkrete tiltag, så virksomhederne kan reducere deres el- og gasregninger. Situationen rammer alle virksomheder, så jeg håber mange vil dukke op”, siger direktør i Business Vordingborg Bolette Christensen.

Thomas Stecher fra Bryghuset Møn deltager sammen med Kasper Bøgedal, der også er medejer af bryggeriet.

”Vi vil gerne være så oplyst som muligt. Så hvis der er nogen, der kan komme med fif eller har viden om udviklingen på energimarkedet, vil vi gerne suge mest muligt til os. Så vi kan klare os godt igennem”, fortæller Thomas Stecher.

Bisca og Bryghuset Møn kæmper med høje energipriser

Program

  • På mødet i DGI Huset 12. oktober vil energianalytiker Kristian Rune Poulsen fra Green Power Denmark, der er energiselskabernes interesseorganisation, give et unikt indblik i hvorfor el- og gaspriserne er så høje samt hvad vi kan forvente i den kommende vinter.
  • Energiselskabet Andel stiller stærkt op med energirådgiver Henrik Holm-Hansen, der vil komme med konkrete råd til hvordan virksomheden kan spare på energien og dermed reducere de høje omkostninger til el, gas og opvarmning.
  • Christian Ellekær fra Andel vil på mødet fortælle om den regionale el situation og virksomhedernes muligheder for at reducere energiomkostningerne.
  • Vi møder også erhvervsmand og direktør for HAARUP MASKINFABRIK – Hans Christensen, der gennem et inspirerende oplæg vil vise vejen til en total grøn omstilling af en ellers energitung industrivirksomhed.
  • For langt de fleste danske virksomheder findes der stort set ikke længere en undskyldning for IKKE at komme i gang med at investere i sin energiomstilling væk fra fossile brændstoffer. Med en energiomstilling får du udover omkostningsbesparelser ryddet op i jeres CO2 udslip,” lyder det fra Hans Christensen.

Du kan tilmelde dig her.

Kasper Buur - Presse- og kommunikationskonsulent

Skrevet af Kasper Buur

Presse- og kommunikationskonsulent

T: +45 51 93 58 29

E: kb@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev