Sanserne bliver bragt i spil i Vordingborg Kommune

af | 9. okt 2015 | Vækst

På Kostræde Byvej uden for Vordingborg skal der bygges et sansehus. Fonden Clemens er gået sammen med ergoterapeut Hanne Holmer om at bygge et hus, hvor børn og voksne kan få et pusterum fra de mange indtryk, hverdagen byder på.

Hanne Holmer er uddannet ergoterapeut og har 20 års erfaring som leder af et sansehus i Maribo, Snoezelhuset. I august 2015 flyttede hun, som en af de første spirer, ind på spirepladserne hos Vordingborg Erhverv med den tanke, at hun ville udvikle sin konsulentvirksomhed, hvor hun tilbyder kurser og uddannelse i sanseintegration, sansestimulation og Snoezelen.

”Vi skulle finde ud af, hvor det eventuelt var muligt at finde faciliteter til, at jeg kunne afholde mine kurser og undervise, og der tog Dan så fat i Clemens organisationen”, fortæller Hanne Holmer om et af de første møder med erhvervsservicechef Dan Holck-Hansen fra Vordingborg Erhverv.

Det skulle vise sig at blive til meget mere end forventet. Dan Holck-Hansen kontaktede Ken Heddinge fra Fonden Clemens, for at høre om et sansehus kunne være noget for dem.

”Hold nu op, tænkte jeg. Vi stod jo parat med planerne til et sansehus. Men vi mangler en masse viden om, hvordan vi skal bygge det op fra bunden. Det er simpelthen en gave at have Hanne med. Den viden og erfaring, hun kommer med – der er ingen tvivl om, at det kun kan blive en succes”, fortæller Ken Heddinge om det fremtidige samarbejde.

20 års erfaring

Med hendes mange års erfaring med sanseintegration ved Hanne Holmer, at et sansehus er en vigtig ressource. Men tanken om selv at skulle starte fra bunden, finde opbakningen og få bygget et sansehus virkede dog en anelse uoverskueligt.

Det blev hurtigt aftalt, at Hanne Holmer og Ken Heddinge fra Fonden Clemens skulle samarbejde om at få bygget et sansehus i Vordingborg Kommune. Selvom Hanne Holmer var i tvivl i starten, om hvorvidt hun skulle være med i processen, så har hun dog sidenhen besluttet sig.

”Jeg kommer med 20 års erfaring fra Snoezelhuset i Maribo til at drive endnu et hus. Min tanke var fra starten at koncentrere mig om min konsulentvirksomhed og de kurser, jeg tilbyder. Men det er simpelthen for spændende til ikke at være med fra starten. Både i udviklingsfasen, men også den daglige drift og ledelse”, fortæller hun.

Huset skal bygges på Clemensgården i Kostræde ved Vordingborg, på en blomstereng med bistader og frugtplantage som naboer.

”Idéen er, at man kommer ind ad stierne blandt blomster og frugttræer, og så er sanserne allerede sat i spil, inden man når frem til huset”, siger Ken Heddinge om placeringen af det kommende sansehus.

Huset bliver bygget med kursusfaciliteter og køkken eller kantine, så fagpersonale fra flere forskellige faggrupper kan få undervisning i sanseintegration, undervist af Hanne Holmer.

Huset skal arkitekttegnes, og der er ikke kun tale om loft og fire vægge. ”Du kommer aldrig bare ind i en kasse. Der er skrå lofter og vægge, og man drages af rummet og bliver nysgerrig. De pædagogiske og terapeutiske principper skal indarbejdes i arkitekturen. Det skal være noget helt særligt at træde ind i sansehuset”, fortæller Ken Heddinge om planerne for byggeriet.

”Sanserne er i spil, uanset hvad vi gør. Der er også tale om æstetik. Når man rører ved noget, skal det være den ægte vare, det er ikke kunstigt”, fortæller Hanne Holmer om husets æstetiske udtryk.

Formålet med sansehuset er at udbrede viden om sanserne og sanseintegration og skabe et større kendskab og forståelse for, hvordan sanserne påvirker alt, hvad vi foretager os. Der er et stort potentiale i at undervise både forældre, pædagoger, lærere, plejepersonale og mange andre faggrupper i, hvordan de kan bruge sansestimulation i almindelige hverdags situationer, og derfor skal huset kunne bruges af alle, som har brug for den viden.

”Hvis man er særligt følsom overfor sanseindtryk, så kan helt almindelige hverdagssituationer være et bombardement for sanserne. Et sansehus kan bruges til at skrue op eller ned for sanseindtryk efter behov. Det kan også påvirke antallet af magtanvendelser på institutionerne, fordi fysisk berøring er et sensorisk behov der skal dækkes i forskellig grad, og bliver det behov ikke dækket, kan man ubevidst blive udfarende for at opnå en sansemæssig tryghed i fastholdelsen. Det er lidt samme effekt, man får af en stor krammer”, fortæller Ken Heddinge.

Et aktiv for kommunen

Sansehuset skaber flere arbejdspladser og vil samtidig spare mange kommunekroner. De nærmeste sansehuse ligger i Slagelse og Maribo, og der kan spares mange kilometer på at lægge et sansehus i Vordingborg Kommune.

”Når vi tidligere har afholdt kurser forskellige steder i kommunen, så har vi gennem årene kørt hundredevis af kilometer for at undervise i den praktiske del – hvordan man bruger sådan et sansehus. Der er mange, der ikke ved, hvordan det skal bruges i praksis. Her får vi mulighed for at kombinere undervisning og praktisk erfaring, når vi kan bruge lokalerne og vise kursisterne, hvordan det teoretiske kan omsættes til praksis”, fortæller Hanne Holmer.

Næste skridt er at finde en arkitekt, som kan tegne huset. Derudover skal projektet beskrives, og der skal sendes ansøgning om fondsmidler. Fonden Clemens har tidligere fået støtte fra store bidragsydere til forskellige projekter, senest en ny legeplads som Clemensgårdens børn har meget stor glæde af. Mærsk-fonden har tidligere stået klar med en stor pose penge til oprettelse af en skole, som Clemensgården har planer om at starte. Lokalerne står klar, men der mangler endnu opbakning til projektet. ”Vi giver ikke op, for det giver så meget mening”, siger Ken Heddinge, som håber at Mærsk-fonden endnu engang vil bidrage, nu til det nye sansehus, som har fået mere medvind.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev