Vedvarende energiklynge – Vest

To store energiparker

Energiklynge vest rummer allerede en større vedvarende energipark ved Barmosen nord for Vordingborg, og en anden er stærkt på vej ved Køng Mose. De to energiparker skal sørge for en grøn og robust energiforsyning i Vordingborg Kommune. Grøn energi, der udover at bidrage til lokalsamfundet, også skal bidrage til, at kommunen bliver endnu mere attraktiv for erhvervlivet.

Begge projekter rummer solceller, der placeres på lavbundsarealer. Hele 283 hektar solceller er planlagt på de to lokationer, og tilsammen kan de producere op mod 298.000 MWh årligt. Ydermere er der i Køng Mose ligeledes planer om 6 vindmøller, der samlet skal bidrage med yderligere 82.000 MWh.

 

> Høj prioritering af biodiversitet

Projektet i Køng Mose har fokus på kulstoffangst på lavbundsareal og sameksistens med biodiversitet. Tilhørende samme område finder man også et af Danmarks største biogasanlæg, der producerer grøn, bæredygtig og klimavenlig biogas til det offentlige gasnet, nemlig Nature Energy. Projekterne i Køng Mose bidrager til den grønne omstilling, fossilfrie fremtid og en forbedring af energivilkårene i Vordingborg Kommune.

”Vi skal opføre store mængder vedvarende energi på land. I 2023 vedtog kommunalbestyrelsen en ambition om at opføre 1 million MWh grøn energi på land, og med energiparken i Køng Mose kommer vi et solidt skridt på vej mod at indfri ambitionen. Ambitionen er vigtig fordi store mængder grøn energi kan tiltrække energiforbrugende virksomheder og bidrage med økonomi til kommunen,” lyder det fra Helene Urth, direktør i Business Vordingborg.

 

> Agri PV-testcenter

Udover de to energiparker i Barmosen og Køng Mose, er fire yderligere vedvarende eneregi-projekter på vej.  Ved Snertingegård planlægger European Enegery et stort projekt, hvor der arbejdes på en realisering af et Agri PV-testcenter. Testcenteret skal kombinere 40 hektar solceller med vindmøller og landbrugsdrift, og det vil være verdens største testanlæg af sin slags.

“Det, vi prøver at gøre gennem AgriPV, er at holde en næsten normal fødevareproduktion, selvom vi høster energi gennem solceller. Det er hele formålet med det.”

Knud Erik Andersen | Direktør og medstifter, European Energy

Hvis alle projekterne i den vestlige energiklynge realiseres, vil de, sammen med Barmosen og Køng Mose, kunne producere op mod 650.000 MWh om året fordelt på 10 vindmøller og 323 ha solceller.

323
hektar
solceller
650
GWh årlig
energiproduktion
10
Vindmøller
4
ansøgte
projekter
Klintholm Havn kort
2024
Barmosen Køng Mose

> Nature Energy

Lige uden for Køng ligger biogasanlægget Nature Energy, der omdanner affald til grøn og bæredygtig biogas, der distribueres gennem gasnettet til forbrugere og virksomheder. Nature Energy har 13 biogasanlæg i Danmark samt ét i Holland og ét i Frankrig. Virksomheden arbejder for at skabe en bæredygtig fremtid ved at skabe værdi af affald.

I 2022 blev virksomhedens biogasanlæg sat i drift, og biogassen produceres af affald fra både landmænd, industri og borgere. Anlægget sørger nemlig for at få mest muligt ud af det, som andre ikke kan bruge længere, og biogasanlægget her var det første på Sjælland. Derudover kører anlægget i døgndrift og sikrer arbejdspladser i kommunen. Biogasandelen i naturgasnettet er i de seneste 10 år hævet fra 3-4 procent til 30 procent i 2022.

”Den grønne omstilling i Køng – den er allerede startet. Den startede tirsdag efter påske og er i fuld gang nu. Vi kommer til at øge gasproduktionen de næste 3-4 måneder, hvorefter vi vil være på max produktion og producere omkring 20 millioner kubikmeter grøn klimavenlig biogas om året,” siger Jesper Bundgaard, der er vicedirektør i Nature Energy, tilbage i 2022.

Vordingborg kommune har været på forkant hidtil. Det var derfor milliardkoncernen Nature Energy valgte Køng til deres første anlæg på Sjælland. Området var allerede udpeget som område til biogasproduktion, og derfor var det oplagt at placere sig der.

“Vi har gennem længere tid rigtig gerne ville bygge noget på Sjælland. Det er så Køng her der er kommet først. Området var allerede inden vi begyndte at bygge udpeget af Vordingborg Kommune til at kunne bruges til biogas. Derfor var det fuldstændig oplagt,” siger Jesper Bundgaard, vicedirektør i Nature Energy.

> Agri PV-testcenter

På markerne ved Snertingegård nord for Vordingborg har European Energy ansøgt om at opføre et storskala testcenter. Der er tale om et Agri-PV-testcenter, som skal kombinere solceller og landbrug – altså agriculture og photovoltaic. Testanlægget bliver verdens største af sin art. European Energy vil anlægge 40 hektar solceller på paneler op til 5,5 meter med trackere, så solcellerne bevæger sig og føler solen hele dagen. Solcellepanelerne placeres med op til 13 meters afstand, så der er plads til, at landbrugsmaskiner kan passere mellem dem. Udover de 40 hektar solceller, så forventes projektet at rumme 70 hektar landbrug.

I april 2024 var flere interessenter fra Vordingborg Kommune på besøg i Flakkebjerg ved Slagelse for at se et lignende anlæg. Besøget skulle desuden skabe en fælles forståelse for potentialet og behovet for anlæg, der kan fremme den grønne omstilling og samtidig søger at løse samfundsmæssige problemstillinger.

”Det har været virkelig spændende at se et testcenter for Agri-PV i virkeligheden, nu hvor vi skal i gang med at planlægge et storskala-projekt i Vordingborg Kommune. Det er fremtiden. Flere lande i Europa er begyndt at indføre lovgivning om, at man skal indtænke landbrug, når der anlægges solceller. Her hos European Energy forsøger de at svare på efterspørgslen ved at udvikle teknologien, og Vordingborg bliver epicenteret for den forskning i fremtiden. Og det glæder jeg mig til,” lød det fra borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed, efter studieturen og besøget på Flakkebjerg.

> BeGreens solcellepark

November 2022 blev BeGreens solcellepark i Barmosen ved Vordingborg indviet og taget i brug. Solcelleparken producerer grøn strøm og dækker hele 123 hektar tidligere mosebund, som nu producerer 128.000 MWh om året – svarende til 38.000 husstandes årlige strømforbrug. 123 hektar eller det der svarer til 250 fodboldbaner tidligere søbund er omdannet til et af fremtidens kraftværker, hvor råstoffet er solens stråler. BeGreens mål med solcelleparken er at producere bæredygtig og emissionsfri strøm samtidigt med, at det sker i god balance mellem økonomi, natur og klima.

“Vordingborg Kommune har været en super fornøjelse at arbejde sammen med. Lige fra vi lagde ansøgningen, har de været positive overfor et solkraftværk i Vordingborg. Man kan godt mærke, at de har en stor lyst til at gøre en forskel," sagde Anders Dolmer, managing partner i BeGreen til Sjællandske.

Klimagevinsten ved solcelleparken er ikke til at overse. Produktionen af grøn strøm i Barmosen sparer 760 tons C02 per hektar, der er lagt om fra landbrug til strømproduktion. Det betyder, at Barmosen sparer 106.000 tons CO2e per år, hvilket er cirka 25 % af Vordingborg kommunes samlede CO2-udledning i 2022.

Græsset i solcelleparken høstes 3 til 4 gange om året. Græsset bliver presset og fra saften udvindes et grønt protein, der kan bruges til såvel human som dyrefoder. Derudover har solcelleprojektet bidraget med 3,3 millioner kroner til Grøn Pulje, som lokalområdet kan søge til en række forskellige projekter.

“Der følger meget mere med når vi stiller solceller op. Allerede efter et år ser vi en 80 % stigning i biodiversiteten ved vores solcelleanlæg. Vi sikrer, at grundvandet ikke bliver forurenet fordi vi bruger ikke sprøjtegifte, og vi sikrer en bæredygtig produktion af fødevarer,” siger Anders Dolmer.

Vil du holde dig opdateret om Business Vordingborgs arbejde og få nyheder om erhvervslivet i Vordingborg Kommune?

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev og få:

✔  Nyheder omkring Business Vordingborgs arbejde og det lokale erhvervsliv
✔  Artikler og portrætter med lokale virksomheder
✔  Information om tilskudsmuligheder fra blandt andre Erhvervshus Sjælland