Præstø kåret som Danmarks Bedste Handelsby 2020!

af | 22. okt 2020 | Detail

Ud af 22 handelsbyer løb Præstø med den helt store pris som ’Danmarks Bedste Handelsby under 20.000 indbyggere’ i konkurrencen Danmarks Bedste Handelsby 2020.

Fra venstre: Jens Damgaard, erhvervsservicechef hos Vordingborg Erhverv, Mikael Smed, borgmester
i Vordingborg Kommune og Henrik Westergaard, næstformand i Præstø Handels- og Erhvervsforening

I dag er priserne til Danmarks Bedste Handelsby 2020 blevet uddelt – og Præstø har fået en stor anerkendelse. Byen er kåret som ’Danmarks Bedste Handelsby under 20.000 indbyggere’ i 2020.

”Jeg er stolt af at modtage prisen på vegne af Præstø Handelsforening. I Præstø har vi arbejdet sammen om at skabe en fælles tråd mellem den livlige havn og den attraktive bymidte. Prisen betyder, at andre har lagt mærke til udviklingen, og det sætter vi stor pris på,” fortæller Henrik Westergaard, næstformand i Præstø Handels- og Erhvervsforening.

 

Forvandling til oplevelsesby

Præstø er kendetegnet ved naturen, historiske gader og en livlig havn. Og netop de tre kernepunkter har været i fokus for at gøre Præstø til en endnu mere attraktiv handelsby.

Der er nemlig en særlig stemning i Præstø, hvor der er sat fokus på at skabe oplevelser for besøgende frem for traditionelt kun at fokusere på at udvikle og udvide detailhandlen. Især samspillet mellem havnen og den lille kompakte bymidte har været kernen i City Manager Rasmus Evinds arbejde, fordi de to kernepunkter giver besøgende en komplet oplevelse af Præstø.

Juryen lagde i bedømmelsen blandt andet vægt på (1) Præstøs romantiske stemning, der absolut er et besøg værd, (2) det særlige arrangement Fransk Forår, der hvert år tiltrækker mange besøgende, (3) oprettelsen af en fælles webshop under corona-nedlukningen i foråret og (4) City Manager-ordningen.

 

”Vi spiller hinanden gode”

Vordingborg Kommunes City Manager-team består af tre personer fra Præstøs, Steges og Vordingborgs handelsforeninger. Erfaringer og viden bliver delt mellem de tre City Managere, som arbejder tæt sammen for at udvikle den lokale handel og øge bosætning i kommunen.

”Det handler grundlæggende om, at vi spiller hinanden gode. Effekten af vores arbejde kommer nemlig af, at vi samarbejder tæt, deler erfaringer og er en samlet enhed, der skaber dynamisk vækst i alle tre handelsbyer. Den fortidige konkurrence mellem handelsbyerne er væk. Vi fokuserer i stedet på at opnå resultater sammen, og det er en klar styrke ved City Manager-ordningen”, fortæller Rasmus Evind.

Vordingborg Kommunes borgmester Mikael Smed har også bemærket effekten af City Manager-teamets samlede indsats.

”City Manager-teamets arbejde taler sit tydelige sprog både i dag, hvor Præstø modtager en særlig pris, og når man besøger handelsbyerne. Når Præstø kan få denne flotte pris, så handler det selvfølgelig også om, at det er en helt unik købstad med smukke historiske bymiljøer og vandet tæt på, som skaber en fantastisk ramme for at opleve byen som handlende og som besøgende. Og i dag viser også, hvor vigtig en investering som City Manager-ordningen kan være for udvikling af handelsbyer i kommuner,” fortæller borgmester Mikael Smed.

 

Fakta om Danmarks Bedste Handelsby

Kåringen af ’Danmarks Bedste Handelsby under 20.000 indbyggere’ sker på baggrund af 100 interviews med de tilmeldte byers kernekunder samt en individuel bedømmelse af en jury, som tager udgangspunkt i et større spørgeskema besvaret af hver by. Konkurrencen afholdes i år for 8. gang.

 

Om City Manager-teamet i Vordingborg Kommune

City Manager-teamet blev startet i august 2019 af Vordingborg Kommune og Vordingborg Erhverv. Til daglig drives teamet af Jens Damgaard, erhvervsservicechef hos Vordingborg Erhverv. Bestyrelsesformændene i hver handelsforening varetager også City Manager-funktionen; det er Tina Olsen i Stege, Rasmus Evind i Præstø og Charlotte Stage i Vordingborg.

Denne artikel er skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92
E: sk@businessvordingborg.dk

Søren Knudsen

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev