Mikrolån skal redde kriseramt bagerkæde

af | 19. jan 2023 | Detail, Erhvervsnyheder

Håndklædet var som sådan kastet i ringen – og bagerivirksomheden GodtBrød med base i Stensved var lukket og gået i såkaldt ”rekonstruktion”. Salget af brød i virksomhedens fire butikker var ikke nok til at skaffe nok penge i kassen til at det var forsvarligt at fortsætte.

Derfor er bageri og butikker lukket. Men kampen forsætter og et nyt brød er ved at blive slået op.

”Jeg måtte sende mine medarbejdere hjem i sidste uge, da vi står i en likviditetskrise, der gør at jeg er bange for at vi ikke har råd til at fortsætte virksomheden,” siger Tomas Damsgaard til Business Vordingborg.

35 medarbejdere er i øjeblikket sendt hjem og venter i spænding på om det lykkes at redde Godt Brød.

I weekenden samlede direktør, ejer og grundlægger af Godt Brød Tomas Damsgaard håndklædet op igen. Her besluttede sig han for at give det endnu et skud og kæmpe for at der igen kan slåes brød op i bageriet i Stensved.

Det skete gennem nedenstående opslag på virksomhedens Facebook side:

Et opslag på Facebook med en appel om at kunderne skal låne bagerivirksomheden penge – et såkaldt crowdlending projekt – skal redde virksomheden:

”LØSNING: Mikrolån! Hvis 1.500 personer går med og hver især giver GodtBrød et mikrolån på 500 kr, kan vi rejse os. Det skal være lige nu – og helst i morgen.

SÅ hvad siger du: Vil du være klar til at låne os 500 kr. – eller mere? Skal vi rejse GodtBrød sammen?”

” Vi har en kundeskare, der er så loyal og så stor at de faktisk giver udtryk for at de gerne vil være med til at hjælpe os.”

Ejer og direktør Tomas Damsgaard | GodtBrød

Tomas Damsgaard

[visual-link-preview encoded=”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″]

Sådan lød opslaget på Facebook og reaktionerne var så positive og kontante at det har rejst håb hos Tomas Damsgaard.

”Vi har ikke givet op. Fordi vi mener vi har et produkt, der er så godt at vi mener det har sin plads hernede. Vi har en kundeskare, der er så loyal og så stor at de faktisk giver udtryk for at de gerne vil være med til at hjælpe os,” siger Tomas Damsgaard.

Der skal skaffes 750.000 kroner.

”Får vi 750.000 kroner ind – så har vi grundlaget for at arbejde med andre investorer og så har vi grundlaget for at starte vores virksomhed op igen,” Tomas Damsgaard.

Tirsdag – mindre end to døgn senere havde Godt Brød fået tilsagn på 250.000 kroner.

Samarbejde med eksternt firma

Den overvældende interesse blandt kunder og borgere for at hjælpe den lokale bagerkæde har fået Tomas Damsgaard til at intensivere arbejdet med at få den nye folkekapital på plads.

”Vi har flyttet det over på mail, fordi det blev for uoverskueligt på Facebook. Vi er gået i samarbejde med en større crowdlending platform, der vil stå som låneadministrator, således at det ikke er os der skal forvalte de her enormt mange gange 500 kr,” siger Tomas Damsgaard.

Tomas Damsgaard

“Der skal gerne være en fuldstændig afklaring på om vi åbner i løbet af et par dage og en fuldstændig afklaring på om virksomheden kører videre indenfor 14 dage.”

Ejer og direktør Tomas Damsgaard | GodtBrød

Hurtig afklaring nødvendig

Godt Brød er ifølge Tomas Damsgaard ramt af en likviditetskrise. Derfor er det afgørende at de får skaffet ekstra kapital for at køre videre. Salget i december og januar var godt, men ikke nok til at der var nok penge i kassen til at fortsætte.

”Vi skal have et sted mellem 500 og 750.000 kr. i tilsagn i crowdfunding. Har vi det – har vi andre investorer, der vil arbejde videre med virksomheden og så har vi mulighed for at udvide kapitalen, således vi har det der skal til for at vi kan få lavet en sikker og fornuftig drift – og komme ind i sommerperioden,” siger Tomas Damsgaard fra Godt Brød.

Lige nu er der tomt og koldt i bageriet, og medarbejderne sendt hjem. Det er afgørende for Tomas Damsgaard, at der hurtigt kommer en afklaring på om de kan køre videre eller om det er helt slut.

”Der skal gerne være en fuldstændig afklaring på om vi åbner i løbet af et par dage og en fuldstændig afklaring på om virksomheden kører videre indenfor 14 dage,” siger Tomas Damsgaard.

Startede i 2022

Bagerkæden Godt Brød startede sidste år, hvor de åbnede et centralt bageri i Stensved nær Vordingborg og fra butikker i Vordingborg, Stege, Næstved og Præstø solgte brød.

Åbningen skete samtidigt med at inflation, høje energi og råvarepriser for alvor steg med raketfart. Andre bagerbutikker led også under krisen og flere lukkede.

Godt Brød kom dog godt fra start, men i november ændrede billedet sig dog. Salget faldt markant, og bageriet fik det stadig mere vanskeligt.

Hvis du interesseret i at støtte Godt Brød med 500 kroner eller mere – så kan der skrives til bagbutikken@godtbroed.dk  og oplys navn, mailadresse – og gerne det beløb, som du vil låne os. Skriv ”Mikrolån” i emnefeltet.

Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92
E: sk@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev