Energiregningen gør ondt på Min Købmand

af | 20. dec 2022 | Detail, Erhvervsnyheder

Torsdag var det blevet tid til energitjek hos Min Købmand i Mern. Ligesom hos mange andre fylder stigende priser på energi hos den sydsjællandske købmand.

”Vi plejer at betale 25.000 kroner om måneden til vores elregning. Og så steg den lige pludselig i august måned til 83.000 kroner. Så det tærer godt på nattesøvnen,” forklarer ejeren af Min Købmand i Mern.

Energitjekket tilbydes som led i en akut indsats fra Business Vordingborg og Erhvervshus Sjælland, der har stablet initiativet på benene på kort tid. Ligesom Slagter Stig i Stege og Lykke Cykler i Præstø har Per Thøfner takket ja til et energitjek.

”I og med, at vi bruger så mange kW om året, om måneden og i timen, så er det rigtig relevant for vores type butikker set i lyset af, at elprisen har eksploderet,” fortæller Per Thøfner.

Energitjekket blev udført af Louis Jacobi, der er energirådgiver hos Andel Energi.

”Energiregningen hos en købmand, som den her, gør ondt. Og derfor er man jo nødt til at have fokus på den nu,” siger Louis Jacobi.

“Min mavefornemmelse er, at du om natten kan sænke energiforbruget med 10-20 procent.”

Energirådgiver Louis Jacobi | Andel Energi

Produktion hos Viking Malt

[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0IjoyMTk1MSwicG9zdF9sYWJlbCI6IkluZGzDpmcgMjE5NTEgLSBQb3NpdGl2IG92ZXJmb3IgcGxhbmVyIG9tIHRlc3RjZW50ZXIgcMOlIFNuZXJ0aW5nZWdhYXJkIEdvZHMiLCJ1cmwiOiIiLCJpbWFnZV9pZCI6MCwiaW1hZ2VfdXJsIjoiIiwidGl0bGUiOiJMw4ZTIE9HU8OFOiBQb3NpdGl2IG92ZXJmb3IgcGxhbmVyIG9tIHRlc3RjZW50ZXIgcMOlIFNuZXJ0aW5nZWdhYXJkIEdvZHMiLCJzdW1tYXJ5IjoiIiwidGVtcGxhdGUiOiJ0ZXN0In0=”]

Tæppe på fryser

Inden besøget hos Min Købmand i Mern havde Louis Jacobi fået adgang til købmandens strømforbrug gennem eloverblik.dk. Det er en hjemmeside, hvor både private og virksomheder kan holde øje med deres elforbrug.

”Der er jo ikke nogen tvivl om, at dit energiforbrug går til køl og frost,” lød det fra Louis Jacobi til Per Thøfner.

Energirådgiveren fra Andel Energi havde derfor et energioptimeringsforslag til købmanden i Mern. Selvom der er glaslåg på købmandens frysere, skal Per Thøfner prøve at lægge et tæppe ovenpå som ekstra isolering.

”Glas isolerer bare sindssygt dårligt. Hvis du normalt har natforbrug på 10 kWh, og det så hedder 9 kWh, så har alene den proces sparet dig for 1 kWh. Min mavefornemmelse er, at du om natten kan sænke energiforbruget med 10-20 procent. Og i de her tider, så er det værd at tage med,” siger Louis Jacobi.

”Det kunne måske spare noget, så det vil vi prøve at tjekke op på,” lød svaret fra Per Thøfner.

Ejer af Min Købmand i Mern Per Thøfner

”Det har været det, som har sparet os mest”

Ejer Per Thøfner | Min Købmand i Mern

Flere tiltag er iværksat

Lige siden energipriserne begyndte at stige har Per Thøfner iværksat flere tiltag for at spare på udgifterne til strøm og varme.

Blandt andet har han udskiftet alt lys i butikken, der førhen var oplyst af lysstofrør. I dag er det LED-lamper der hænger i loftet.

”Per har skiftet lyset i stort set hele butikken, og det er mega positivt. En ting er, at han sparer på energien, og han kan faktisk også godt se, at det har været en fornuftig business case,” siger Louis Jacobi.

”Det har været det, som har sparet os mest, tror jeg,” tilføjer Per Thøfner.

Ude foran butikken hænger der til gengæld stadig gamle lamper med energislugende lyspærer i.

”Der er noget udelys, som er af gammel type, og derfor kunne man nemt skifte til noget LED,” lyder vurderingen fra energirådgiveren.

Nature Energy Biogas Køng

Tiltrængt hjælp til virksomheder

I et forsøg på at afbøde de værste konsekvenser af stigende energipriser, coronagæld og inflation er Business Vordingborg gået sammen med blandt andet repræsentanter fra Jobcenter, banker og revisorer i en taskforce for at hjælpe butikker og virksomheder.

”Vi er urolige for, hvad der kan ske henover vinteren, hvor vi kan blive ramt af meget høje energipriser. Så derfor er der stor bekymring for, hvad det kan betyde i sidste ende. Vi opfordrer til at man som virksomhedsejer får talt med sin bank, revisor eller udlejer. Bankerne har regler de skal efterleve, men de er klar til at tage imod jer og hjælpe,” fortæller Johnny Meyer, erhvervsudviklingskonsulent Business Vordingborg.

Torsdagens energitjek hos Min Købmand i Mern er et initiativ gennem taskforcen, der også er støttet af Erhvervshus Sjælland. Det er ét af tre planlagte energitjek udover Min Købmand i Mern har energivejlederen været på besøg hos Slagter Stig i Stege og Lykke Cykler i Præstø.

”Det er vigtigt for os, at vi dækker så bredt som muligt. Så flere kan sammenligne og se, at det kan de også få noget ud af. Vigtigst af alt er, at man forholder sig til det. Der kan være op til 35 procent at spare i energiomkostninger. Det er voldsomt mange penge ved ganske få tiltag,” siger Johnny Meyer.

Erhvervsudviklingskonsulent Johnny Meyer til energitjek hos Min Købmand i Mern

Gammel grøntkøler

Den værste energisynder i købmandsbutikken i Mern er en gammel, åben køler, der holder frugt og grønt køligt.

”Lige nu bruger den jo halvanden kWh. Og den har stået og tikket næsten uafbrudt,” konstaterede energivejlederen under sit besøg. Der er ikke nogen låge for køleren, så energien og kulden siver ud af den.

Per Thøfner var klar over problemet, men ifølge købmanden var der ikke så meget at gøre ved det:

”Vi kan jo ikke undvære den. Man kan jo i princip slukke for alt, men så er der jo ikke nogen forretning. Kvaliteten på grøntsagerne bliver forringet lynhurtigt. Nu om vinteren holder det sig selvfølgelig bedre, end om sommeren. Men om sommeren kan man smide det ud efter to dage.”

Generelt var Per Thøfner tilfreds med energirådgivningen.

”Det har været dejligt at få gennemgået det hele. En ting er, hvad man selv tror, og hvad man selv ser hver dag. En anden ting er, hvad andre ser. Så det har været fint”.

Kølere bliver gennemgået i forbindelse med energitjek hos Min Køband i Mern
Kasper Buur - Presse- og kommunikationskonsulent

Skrevet af Kasper Buur

Presse- og kommunikationskonsulent

T: +45 51 93 58 29
E: kb@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev