På de fantastiske omgivelser ved Johanneberg mødtes erhvervsliv, Vordingborg Kommune og Vordingborg Erhverv sammen til Erhvervskonferencen 2020 for at se ind i fremtiden sammen.
Dialog, dialog, dialog. Det var nogle af ordene fra Ulla Vestergaard, borgmester i Thisted Kommune. Og det var der bestemt masser af til Erhvervskonferencen 2020, hvor formålet var at drøfte løsninger til, hvordan erhvervsliv og kommune kan imødegå udfordringen; mangel på kvalificeret arbejdskraft.
For det er bestemt en udfordring. Som nævnt fra både borgmester Mikael Smed og Peter Rosenkrands, næstformand i Dansk Industri og adm. direktør for Knudsen Extrusion, så er der hele 11.670 forgæves rekruttering på hele Sjælland ifølge undersøgelsen RAR Sjælland. Og ifølge DI’s Erhvervsklimaundersøgelse rekrutterede 43 % af Vordingborg Kommunes virksomheder forgæves i 2019, mens det på landsplan var 35 %.
Men med erhvervskonferencen satte vi fokus på løsninger fra både politikere, erhvervsliv og livsstilsekspert Flemming Møldrup, som gav os et indblik ind til fremtidens arbejdskraft.
Hvem er fremtidens arbejdskraft?
Der var ingen tvivl fra Flemming Møldrup – vi skal gøre klar til den nye generation. Som strategisk rådgiver, partner hos konsulenthuset Märk og livsstilsekspert gav han virksomhederne og kommunen et indblik i den generation, som i 2025 vil udgøre 75 % af den samlede arbejdskraft i hele verden.
Det drejer sig nemlig om Generation Y, som er født mellem 1980-2000, og som også kaldes Millenials. De er født i en tid, hvor den ene krise afløser hinanden (finanskrisen, klimakrisen, boligboblen), og det påvirker i dag den måde, de værdisætter et arbejde.
For det er en generation, som udvælger deres forbrug efter sociale og miljømæssige værdier, bruger virksomheders brands som emblemer og måler virksomheder på meget andet end profit – nemlig deres evne til at bidrage positivt til samfundet.
Så Flemming Møldrup adspurgte virksomhederne: ”Hvad bidrager I med?”. Et vigtigt spørgsmål, som virksomheder bør stille sig selv. Hvad skal motivere fremtidens arbejdskraft til at vælge din virksomhed frem for din konkurrent?
Derfor var Flemming Møldrups forslag til en løsning klar: Find din virksomheds samfundsambition og brug den både til drift og udvikling af din virksomhed samt til at rekruttere medarbejdere. Og han havde 4 vigtige spørgsmål med, som kan hjælpe dig med at finde frem til netop din virksomheds samfundsambition:
- Hvorfor driver I jeres forretning?
- Hvilken historie fortæller I om jer selv?
- Hvordan lever I jeres fortælling i dagligdagen?
- Hvordan involverer I omverden?
Fortæl den gode historie
Din virksomheds samfundsambition kan være med til at tiltrække og fastholde arbejdskraft, men allerede nu har vi mange lokale virksomheder med rigtig gode fortællinger. Fortæller, som også kan gøre virksomhederne mere attraktive som arbejdspladser – de venter bare på at blive delt.
Profilering lokalt og nationalt af de gode succeshistorier er en af de måder, hvorpå Knudsen Extrusion tiltrækker og fastholder medarbejdere. For hvem vil ikke arbejde for en virksomhed, der går i front med udviklingen og som gerne vil hylde de medarbejdere, som gør en ekstra indsats – fagligt eller privat? Peter Rosenkrands nævner specifikt en medarbejder, som både er frivillig brandmand og hjerteløber. For på den måde giver Knudsen Extrusion plads til medarbejders personlige ambitioner, og de historier skal deles så meget, som de kan.
Og det var bestemt også en løsning, som Ulla Vestergaard kunne nikke ja til. For i Thisted Kommune lægger man også vægt på at være med til at fortælle den gode historie; om byens liv, seværdigheder, foreninger, aktiviteter og alt det, som skal være med til at give livet mening, når arbejdstiden slutter.
En lang vej frem til succes
Skønt Ulla Vestergaard kan prale af en 6. plads på DI’s Erhvervsklima, så er der også ydmyghed over den imponerende plads. Det er nemlig ikke sket over natten – det har krævet blod og sved, som Ulla selv siger. Der har været op og nedture, men en ting er helt sikkert: Det er sjovere og mere værdifuldt at være i top ti, for der er ingen tvivl om, at det gør en forskel, når man skal tiltrække virksomheder til kommunen.
Men en af løsningerne fra Thisted Kommune var klar; dialog på kryds og tværs.
Strategisk, målrettet og jævnlig dialog sikrer det nødvendige samarbejde mellem kommune, erhvervsliv og erhvervsorganisationer, som kan sikre og forbedre erhvervslivets rammer i Thisted Kommune.
En løsning som borgmester Mikael Smed kun er enig med. Vordingborg Erhverv har været på besøg hos Thy Erhvervsforum tidligere på året, og vi er ikke blege for at sige det; sammen med Vordingborg Kommune tyvstjæler vi løsninger fra Thy, og derfor er vi rigtig glade for den store tilslutning og støtte til Business Breakfast, som også er med til at sikre den løbende dialog.
Paneldebat: JA til samarbejde
I paneldebatten samlede vi borgmestrene, lokale virksomheder, uddannelser og Flemming Møldrup til en samlet dialog om løsninger og samarbejde.
Og mellem de mange spørgsmål, input, erfaringer og løsningsforslag kom der er vigtigt spørgsmål fra publikum: Vil I samarbejde for at løse udfordringen? Og det klare svar fra alle var JA!
Samarbejde er vejen frem – et samarbejde, vi alle skal bidrage til. Og spørgsmålene er mange: Hvad kan vi bidrage med? Hvad står din virksomhed for, og hvad kan I tilbyde fremtidens arbejdskraft, som medarbejdere ikke kan få hos jeres konkurrenter? Bidrager vi alle til at fortælle de gode historier – om virksomhederne og om Vordingborg Kommune som et attraktivt sted at bo og leve i?Hvilke uddannelser leder vi efter, som kan løfte opgaverne lokalt? Hvordan skal uddannelserne (herunder efteruddannelser og kurser) skræddersyes til at udvikle de kompetencer, der er brug for nu og i fremtiden?
Det er dog helt tydeligt, at vi er hinandens forudsætninger for at øge vækst og udvikling. Vi har brug for hinandens erfaringer, viden og ikke mindst kompetencer for at kunne løfte i flok og sammen skabe løsninger, der giver værdi for alle parter. Derfor vil vi i Vordingborg Erhverv nu sætte os for at finde den rette struktur for netop det samarbejde.
Se alle præsentation her
Fremtidens kompetencer på arbejdsmarkedet v. Peter Rosenkrands, næstformand for DI Sydsjælland og adm. direktør for Knudsen Extrusion ApS
Hvordan går man fra en 50. plads til en 6. plads i DI’s Erhvervsklimaundersøgelse? v. Ulla Vestergaard, borgmester i Thisted Kommune
Lokale erfaringer v. Peter Rasmussen, adm. direktør for Corning Optical Communications ApS
Lokale erfaring v. Claus Hviid Poulsen, forretningschef hos IBKA A/S
Hvad motiverer fremtidens arbejdskraft? v. Flemming Møldrup, strategisk rådgiver, livsstilsekspert og partner i konsulenthuset MäRK