En lokal virksomhed i international vækst

af | 7. sep 2015 | Vækst

På Ny Esbjergvej i Præstø ligger en lille virksomhed, med lys i ’pæren’ og nogle store kunder i ordrebogen. Esko Design designer og producerer intelligente lamper til store internationale navne.

For fire år siden startede Esko Schmidt-Sørensen firmaet Esko Design. Esko Design er i den grad slået igennem på det internationale marked. Det seneste år er det gået stærkt og forretningen er blevet udvidet fra 100 kvadratmeter sidste år til 500 kvadratmeter i år, og har i år modtaget ordrer på omkring 2000 lamper mod sidste års 88.

Kunderne er primært amerikanske, herunder blandt andre Google og Microsoft, som har bestilt en stor ordre til efteråret.

”Microsoft bad om en lampe, hvor lyskilden var helt skjult. Så den har jeg designet og de har bestilt 300 af den, som vi skal leverer til oktober”, fortæller Esko Schmidt-Sørensen om den store ordre.

Manglede en lampe

Det hele startede da Esko Schmidt-Sørensen købte nyt hus i Præstø.

”Der manglede en lampe i hallen, og jeg synes ikke der fandtes nogen, som passede ind. Så prøvede jeg at tegne en selv og det blev Radius No. 0”, fortæller han.

Radius No. 0 er en stor lampe, så Esko Schmidt-Sørensen valgte at lave en række af lamper i forskellige størrelser og prisklasser, som alle er inspireret af planeterne i vores solsystem. Det blev til en kollektion med 12 forskellige design i Radius serien.

Alle lamper er håndtegnet og designet af Esko Schmidt-Sørensen selv og bliver samlet og monteret af hans medarbejdere på fabrikken i Præstø. Blandt medarbejderne er også hans egen søn Rasmus.

”Da jeg startede på fuldtid regnede vi med at jeg skulle have et deltidsjob ved siden af for at det kunne give mening. Det blev så ikke tilfældet”, fortæller Rasmus Foss om udvidelsen af forretningen med de 400 kvadratmeter.

Fik god hjælp fra jobcenteret

I 2014 var de to ansatte i firmaet. Nu er de 5 ansatte på fabrikken og flere ungarbejdere, som hjælper med at pakke ordrer. I samarbejde med Vordingborg Erhverv har Esko Design også fået en ansat gennem Jobcenter Vordingborg, som han er meget begejstret for.

”Det er helt fantastisk. Vi holdt et møde med jobcenteret og de vendte tilbage med en kandidat, som de mente kunne være til gavn for min virksomhed. Han har kun det problem, at han er fyldt 58 år. Det viser sig, at han er meget mere begavet end jeg og han har forstand på teknik, så han kan hjælpe med at lave prototyper og med hans viden kan vi lave en hel ny form for lys”, fortæller Esko Schmidt-Sørensen om hans begejstring for den nye medarbejder.

Det tager lang tid at lære at montere lamperne, selv med et godt kendskab til teknik, så den nye medarbejder, Viggo, startede i 1 måneds praktik og derefter 6 måneders løntilskud. Til december er planen, at han bliver fastansat.

En fantastisk idémager

Esko Schmidt-Sørensen er en mand med mange gode idéer. Han har altid været opfinder og kan lide at prøve ting af. Det samme gælder for hans lamper.

”Jeg bliver inspireret af alle mulige forskellige ting, og når jeg ser en sjov form, så tænker jeg, om den mon kan laves til en lampe. Jeg ved altid, hvad det er jeg vil have, men det er ikke alting der fungerer. Det tager lang tid at lave en prototype og det er da ærgerligt hvis designet bare ikke fungerer i praksis. Men indtil videre har folk taget godt imod mine produkter”, fortæller han om hvor han får sine idéer fra.

Inden længe er Esko Design klar med en kollektion inspireret af fransk design, det han selv kalder 2CV lamper.

Lokale kræfter

Selvom man er en international virksomhed, så er det lokale miljø vigtigt.

”Præstø er en fantastisk by at drive virksomhed i. Byen vækster og der er flere store virksomheder. Folk vil ikke pendle, så jeg får ofte henvendelser fra højtuddannede folk, som gerne vil arbejde lokalt, så de slipper for at rejse til København hver dag”, fortæller Esko Schmidt-Sørensen om at drive virksomhed på Sydsjælland.

Huspriserne er lave og omkostningerne ved at drive virksomhed er ligeledes lavere end i storbyen. Men prisen er ikke det eneste.

”Man kan jo sagtens have en fabrik i Kina, men folk vil gerne have dansk design, produceret i Danmark”, fortæller han.

Esko Design ligger også en stor ære i at kvaliteten er helt i orden, og alle lamper er kvalitetssikret af Esko Schmidt-Sørensen selv.

Gode fremtidsperspektiver

Med den store forøgelse af ordrer i det seneste år, er Esko Schmidt-Sørensen ikke bleg for at udvide antallet af ansatte.

”Jeg ansætter gerne nogle flere, og jeg har ikke noget imod at ansætte folk, som måske har det svært. Jeg vil for eksempel gerne have nogle unge mennesker ind, som har svært ved at se meningen i at passe et arbejde. Nogle gange handler det om at give dem et ansvar og lade dem få en chance”, fortæller han.

Esko Schmidt-Sørensen påpeger, at mangfoldigheden er noget af det der giver en god dynamik og en god stemning på arbejdspladsen.

Virksomheden går heller ikke ubemærket hen hos Vordingborg Erhverv.

”Vi arbejder individuelt med mange virksomheder og Esko design er en interessant virksomhed, fordi den er så kreativ og mangfoldig og tager socialt ansvar. Og så er den international”, fortæller Susanne Kruse Sørensen, direktør for Vordingborg Erhverv.

I samarbejde med Vordingborg Erhverv arbejder Esko Schmidt-Sørensen også på muligheden for at få kapital fra en stor fond, til udvikling af virksomheden. På sigt er de 500 kvadratmeter ikke nok, hvis firmaet skal kunne følge med de mange ordrer. Der skal mere plads og flere medarbejdere til og derfor er han meget tilfreds med den hjælp han kan få hos Vordingborg Erhverv.

”Jeg kan godt lide at Susanne lytter og kommer med gode idéer. Hun stiller gerne op til møder og forhandlinger, og jeg er glad for den interesse hun viser for min virksomhed. Vordingborg Erhverv er meget positive og prøver aktivt at gøre noget for at hjælpe”, fortæller Esko Schmidt-Sørensen om sit samarbejde med Susanne Kruse Sørensen, direktør for Vordingborg Erhverv.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev