Vin fra Møn finansieres og høstes i fællesskab

af | 4. apr 2019 | Vordingborg Erhverv nyheder

Drømmen om en ny produktion af økologisk rosévin hos Møn Økologisk havde spiret længe i Eva Bøtkers tanker. Den økologiske hvidvin var blevet en lille succes, men det økologiske landbrug ved Askeby manglede kapitalen til at sætte den nye produktion i gang.

”Som iværksætter kan man ikke altid få stillet den kapital til rådighed, som man kunne ønske sig. Derfor er det vigtigt at være ’kvik på beatet’, kigge andre steder hen og tage imod dét, der kommer til én,” fortæller Eva.

Derfor sprang Eva til, da hun blev spurgt af Vordingborg Erhverv, om hun ville deltage i et fyraftensmøde om crowdfunding. Det blev gødningen til et samarbejde om crowdfunding med COOP, der via fællesskab skal tilvejebringe de økonomiske midler til at realisere den nye vinproduktion.

Finansiering gennem fællesskab

Oversat til dansk betyder crowdfunding ”finansiering gennem fællesskab”. Der indsamles små og store bidrag fra en større gruppe af bidragydere via internettet. Ifølge Vækstfonden rejste danske virksomheder og privatpersoner mere end 100 mio. kr. til projekter via crowdfunding, der derfor er blevet et reelt alternativ til de traditionelle banklån og metoder til finansiering.

”Crowdfunding bygger på nærhed og troen på et originalt projekt. Derfor er det en god måde for en lille lokal produktion at modnes og finde midler på, fordi man ikke stifter en stor gæld for at finansiere sit projekt. Det er ens netværk og egen reklame, der afgør, om projektet bliver en succes,” forklarer erhvervsservicechef på Vordingborg Erhverv, Jens Damgaard.

Fællesskabet om finansieringen passer godt til selve produktionen af vinen. Vinhøsten i oktober sker med hjælp fra familie, venner og venlige sjæle, hvilket holder omkostningerne på et minimum.

”Det er dyrt at producere vin i Danmark, og det er ikke mindst en af langstrakt affære. Derfor dyrker vi fællesskabet og det lokale. Inden for tre timer efter druehøsten bliver vinen transporteret direkte til Østergård Vinmageri i Stokkemarke, hvor de presses. Så alt produktion sker på Møn og Lolland-Falster,” fortæller Eva.

Fra coaching til kapital

Den 1. marts 2019 gik crowdfundingen af den økologiske hvidvin i luften på COOPs platform.Frem til den 30. april 2019 skal der indsamles 48.000 kr., der går til finansieringen af produktionen. Fyraftensmødet, som Eva deltog på, var arrangeret i rammen af Vækstprogram Lolland-Guldborgsund-Vordingborg, der havde samlet fødevarevirksomheder på Møn, Sydsjælland og Lolland-Falster til en gennemgang af mulighederne for alternativ finansiering.

”Der ligger et stort vækstpotentiale i de små virksomheder. Derfor fokuserer Vækstprogrammet blandt andet på at hjælpe virksomhederne til at finde kapital til at realisere deres projekter,” siger programkoordinator Mikkel Lundemann Rasmussen.

Et af initiativerne under Vækstprogrammet er støtte finansiering af en kapitalcoach, hvor man som virksomhed kan få finansieret to tredjedele af sine udgifter eller op til 20.000 kr..

”En kapitalcoach kan give et økonomisk eftersyn, hjælpe med at fremskaffe kapital eller en garanti. Støtten fra coachen kan bruges både som forberedelse til mødet med banken eller, som Eva gjorde, til at finde alternative finansieringsmuligheder,” fortæller Mikkel.

For at få en kapitalcoach skal man være en lille eller mellemstor virksomhed i Lolland, Guldborgsund eller Vordingborg Kommune. Behovet for kapital skal have et fremtidigt perspektiv. Initiativet sker i et partnerskab mellem de tre kommuner, Vordingborg Erhverv og Business Lolland-Falster og er finansieret med støtte fra Erhvervsstyrelsen.

Vil du høre mere om muligheden for at få en kapitalcoach?

Så kontakt programkoordinator, Mikkel Lundemann Rasmussen på mlr@vordingborgerhverv.dk eller tlf. 28 25 46 37.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev