PTX giver store erhvervsmuligheder

af | 31. mar 2022 | Erhvervsnyheder, Power-To-X, Vordingborg Erhverv nyheder, Vordingborg Havn

Vi kan godt begynde at vænne os til, at Power-To-X er Danmarks kommende vækst industri. Og at Vordingborg kommune bliver et førende område indenfor denne del af den grønne omstilling, hvor nye og store virksomheder bliver etableret.

Direktør i Brintbranchen Tejst Laustsen Jensen taler om Power To X i Vordingborg

Det står endnu mere klart efter at den politiske aftale om en Power-to-X-(PtX)-strategi blev indgået i forrige uge. Aftalen rykker Danmark op blandt de lande, der har udarbejdet en dedikeret, national brintstrategi. Det sender dermed et signal om, at Danmark vil være med blandt de forreste når det gælder brint og grønne brændstoffer.

Aftalen sikrer også at Vordingborg kommune står stærkt de kommende år, da kommunen er et attaktivt sted at etablere de såkaldte Power-To-X virksomheder. Det er kommunen på grund af den gode adgang til elektricitet produceret af vind og sol.

Ifølge Brintbranchen, hovedorganisationen for brint og PtX i Danmark, er strategien et vigtigt rygstød til den hastigt voksende brint- og PtX-industri i Danmark.

Direktør for Brintbranchen Tejs Laustsen Jensen deltog fornylig i en meget velbesøgt konference om brint som brændstof i den tunge trafik. Og det var en tilfreds direktør, der kommenterede forliget i et interview med Business Vordingborg.

”Vi er overordnet set rigtig glade for at Danmark nu er med i klubben af lande der har en brint-og ptx-strategi. Nu er der sat et nationalt elektrolysemål i 2030, der lægger op til de 6 GW der også var vores ambition i vores udspil for et par år siden. Der kommer nu en brintinfrastruktur og vi får revolutioneret den måde vi tænker elnet på. Det er alt sammen noget der kan styrke Danmarks position som storproducent af brint og brintbaserede brændstoffer som metanol, ammoniak og andet,” siger Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen.

“Det er mit indtryk at det er noget man bakker kraftigt op om i lokalområdet og at det er noget man vil. Der er også god adgang til infrastruktur som er en vigtig forudsætning. Derfor er der helt sikkert stærke muligheder her i området.”

Begejstring hos Everfuel

Lars Jacobsen er salgsdirektør i brint energiselskabet Everfuel og de er også begejstret for den nye brint- og ptx-strategi.

”Det er vi selvfølgelig glade over. Det er en ambitiøs branche og med en ambitiøs plan så mener vi at vi kan trække det rigtigt langt. Vi er nødt til at have nogle af de rammer sat fast og ambitionerne er i fald et godt sted at starte på rammerne. Det kommer ikke til at ske over night. Nu er vi al fald i gang,” siger Lars Jacobsen, salgsdirektør Everfuel.

Everfuel overvejer at etablere en brinttankstation ved Afkørsel 41 i Business Park Vordingborg.

Man making presentation

“Jeg tror virkelig, at Danmark har en mulighed for at være et af de første lande i verden, der i stor stil går forrest. Gennem årene i den grønne omstilling har Danmark været stærk inden for produktion af vedvarende elektricitet. Især vindkraft og det kan vi nu bruge og omdanne det til brændstoffer.”

Arcadia eFuels er klar

Arcadia eFuels, der vil etablere verdens største eFuels produktionsanlæg på Vordingborg Havn, er også meget begejstret for den politiske aftale om Power-To-X.

Vordingborg kommunes klare fokus på grøn omstilling og udvikling af grønne industrier er blevet bemærket i Brintbranchen.

Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92

E: sk@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev