Flere og flere bliver voksenlærlinge

af | 31. mar 2022 | Arbejdskraft, Bygge og Anlæg, Vordingborg Erhverv nyheder

Lav ledighed gør det svært at finde kompetent arbejdskraft. Derfor gør flere virksomheder i Vordingborg Kommune brug af voksenlærlinge, og det har fordoblet antallet af voksenlærlinge på 5 år. Og det er der en god grund til. Det er nemlig en god kilde til modne og kompetente medarbejdere.

Medarbejder fra EL comp.

“Vi får dem hurtigt ud til vores kunder. På den måde kan vi hurtigere tjene penge på dem. Fordi de er så selvstændige, i forhold til de unge lærlinge vi har,” fortæller Henrik Larsen, der er indehaver af elektrikerfirmaet El-Comp i Vordingborg.

For ledige ufaglærte eller personer, der har forældede uddannelser, er der mulighed opkvalificering eller ny uddannelse. Kommunerne tilbyder personer, der står i disse situationer at blive voksenlærlinge.

Siden 2018 er antallet af voksenlærlinge næsten fordoblet fra 30 voksenlærlinge til 59 i dag.

El-Comp har ved flere lejligheder haft voksenlærlinge i elektrikerlære, hvor der både har været en tidligere politimand, pædagog og butiksarbejder ansat hos Henrik Larsen.

Og ifølge indehaveren er det yderst kompetente medarbejdere, han ender ud med efter uddannelsen.

“De har hovedet godt med og har noget erfaring. Så det giver nogle muligheder. De er ret hurtigt selvkørende.”

“De har ligesom taget beslutning, og de ved, hvad der skal til. De er 100 procent engagerede. De ved, hvordan man skal begå sig ude hos kunderne. De ved man skal komme til tiden om morgenen og møde frisk og veludhvilet. De har virkelig lyst til at lære.”

Fokus på opkvalificering

Hos Vordingborg Kommune har der været særligt fokus på at få flere ud som voksenlærlinge. Kommunen oplever, at det er en god vej til varig beskæftigelse, og noget virksomhederne nyder godt af. Derfor er antallet af voksenlærlinge fordoblet. Udviklingen svarer til landsgennemsnittet, hvor der siden 2018 også er sket en fordobling.

Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og rekruttering.

Fra selv samme styrelse ansøgte Vordingborg Kommune sidste år en pulje, for at styrke kommunens arbejde yderligere.

“Vi har fået ekstra resurser til at forbedre overgangene fra ledig til arbejdsmarkedet. Hvis vi har en borger der er sygemeldt eller på dagpenge, så er vi tidligere i gang med at drøfte nye muligheder, der eventuelt indebærer at de kan komme ud som voksenlærling,” forklarer Henriette Johansen, der er afdelingsleder for Borger og Arbejdsmarked i Vordingborg Kommunes Jobcenter.

Generelt har det ikke kun voksenlærlinge, der har været i fokus hos kommunen. Det har været at hjælpe de borgere, der står uden for arbejdsmarkedet, med at give dem et uddannelsesløft. Så det ikke kun er dagpengemodtagere eller kontanthjælpsmodtagere, men at indsatsen gælder alle, der er på en form for ydelse.

“Der kan jo være en sygedagpengemodtager, der er i en virksomhed, men har svært ved at komme tilbage. Der er det en god mulighed at lave et brancheskift,” siger Henriette Johansen.

Ifølge lederen vil Vordingborg Kommune fremover blive ved med at styrke deres indsats med uddannelsesløft. Og de vil meget gerne gøre det i fællesskab med erhvervslivet.

“Virksomhedssamarbejdet er noget af det vigtigste. Det er jo derude tingene foregår for borgerne. Vi kan sidde her og være nok så kloge, men dybest set handler det om virksomhederne, og at det passer til det, de har brug for og efterspørger. Så borgerne kommer ud af vores system.”

[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0IjoyMDA4OCwicG9zdF9sYWJlbCI6IkluZGzDpmcgMjAwODggLSBHcsO4bm5lIHVkZGFubmVsc2VyIGVyIGVuIGZvcnVkc8OmdG5pbmcgZm9yIGdyw7huIG9tc3RpbGxpbmciLCJ1cmwiOiIiLCJpbWFnZV9pZCI6MCwiaW1hZ2VfdXJsIjoiIiwidGl0bGUiOiJMw4ZTIE9HU8OFOiBHcsO4bm5lIHVkZGFubmVsc2VyIGVyIGVuIGZvcnVkc8OmdG5pbmcgZm9yIGdyw7huIG9tc3RpbGxpbmciLCJzdW1tYXJ5IjoiIiwidGVtcGxhdGUiOiJ0ZXN0In0=”]

To veje for en voksen

Der er tre måder, hvorpå man kan blive voksenlærling alt efter borgerens uddannelses- og forsørgelseshistorik. Den ene er, hvis borgeren er over 25 år, ufaglært eller faglært med forældet uddannelse. Her er der mulighed for, at virksomheden kan få 45 kroner i tilskud per time til voksenlærlingens elevtimeløn i hele praktikperioden. Den anden er hvis, borgeren er faglært, men har været ledig i over tre måneder. Her gælder samme tilskudsmuligheder som i første eksempel. Den sidste mulighed er, hvis borgeren er i ufaglært beskæftigelse. Her kan virksomheden få 30 kroner i tilskud per time i op til to år.

Ifølge virksomhedskonsulent ved jobcenteret i Vordingborg Kommune Tobias Skovbo Frederiksen er der ikke stor forskel mellem en almindelig lærling og en voksenlærling. Voksenlærlinge er bare ældre.

“Virksomhederne får en medarbejder ind, der selvfølgelig skal lære en masse ting, men som også kommer med noget erfaring. De får desuden en person ind, de kan forme til lige præcis det, de har behov for. Det er naturligvis en længere rekrutteringsproces, men det kan ende med skarpere og bedre match,” siger Tobias Skovbo Frederiksen.

Hvis man står som virksomhed og er interesseret i at få en voksenlærling, er der mulighed for at tage fat i kommunens virksomhedsservice. De kan videreformidle kontakt til skolerne.

“Ellers kan de oprette sig på www.elevplads.dk og hwww.laerepladsen.dk/. Så kan man skrive sig op til, at man gerne vil have en voksenlærling.”

Virksomhedskonsulent Tobias Skovbo Frederiksen | Vordingborg Kommune

Stor anbefaling til voksenlærlinge

Noget af det der har kendetegnet voksenlærlingene hos El Comp og Henrik Larsen er, at de har været enormt motiverede fra første dag.

Voksenlærlingene hos El Comp har desuden klaret sig fortrinligt på deres uddannelse som elektriker. Tre af dem har fået medaljer ved afslutningen på uddannelsen.

Og de mere modne lærlinge har været kærkomment hos elektrikeren, for han mangler ligesom mange andre arbejdskraft i sin virksomhed. Derfor vil indehaveren af El Comp ikke tøve med at anbefale andre at tage voksenlærlinge ind.

Hos Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og https://voksenlaerling.nu/ kan man læse meget mere om, hvordan man som virksomhed kan få en voksenlærling.

Kasper Buur - Presse- og kommunikationskonsulent

Skrevet af Kasper Buur

Presse- og kommunikationskonsulent

T: +45 51 93 58 29

E: kb@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev