Teaterkompagni i Vordingborg med international succes

af | 19. sep 2016 | Internationalt

At se tingene på en ny måde og være villig til at arbejde hårdt – det er opskriften på succes i både Danmark og udland for Kristján Ingimarsson Company.

Har  du nogensinde tænkt over, hvad der ville ske, hvis ansatte på et kontor besluttede sig for at opføre scener fra deres yndlingsfilm? Eller kan du forestille dig en lufthavn, hvor alle fly pludseligt bliver aflyst, og de rejsende begynder at udleve hinandens rejseeventyr?

Den slags tankeeksperimenter gør de sig ofte i Kristján Ingimarsson Company. Det har ført til masser af ros til teaterkompagniet fra både dansk og udenlandsk side.

Eksport af kreativitet

Bag Kristján Ingimarsson Company (tidligere kendt som Neander Teater) står Kristján Ingimarsson selv og Gitte Nielsen. Gitte er manager og Kristján er manuskriptforfatter og instruktør og står ofte også selv på scenen. De øvrige optrædende er freelancere.

”Kristján Ingimarsson Company er fysisk, visuelt og komisk teater uden ord”, forklarer Gitte. ”Vores performere er bl.a. dansere og cirkusartister. ”

Gitte fortæller videre, at de laver en ny forestilling hvert andet år, som de efterfølgende turnerer rundt med både i Danmark og i udlandet. Med deres seneste opsætning, BLAM!,  har de været i 13 forskellige lande, bl.a. Island, Finland, Sydkorea og New Zealand. Der er også planlagt shows i Kina, Indien og Taiwan.

”Fordi vores forestillinger er uden ord er det lettere at rejse ud i verden,” siger Gitte. ”Der er ikke noget, der skal oversættes.  Vi henter folk ind fra forskellige discipliner, der kan fortælle en historie med deres krop via dans og fysisk optræden.”

Hårdt arbejde giver stor ros

I Danmark er Kristján Ingimarsson Company efterhånden et veletableret navn, men i udlandet skal der stadig en del benarbejde til for at få aftaler med teatrene på plads:

”Det kræver hårdt arbejde. Vores forestillinger er meget eksperimenterende, det er ikke bare et show, men noget helt nyt og anderledes. Derfor skal teatrene også være risikovillige og indstillet på, at der skal noget til for at få publikum til at bide på. Publikum skal være nysgerrige”, beretter Gitte.

Men det hårde arbejde bærer frugt: Senest har forestillingen BLAM! været et stort hit. I England har Kristján Ingimarsson Company spillet i Londons West End, som er noget af det mest prestigefulde, man kan opnå inden for teaterverdenen, og anmeldelserne har været enestående.

Fx har avisen The Independent givet forestillingen fem ud af fem mulige stjerner, og Ricky Gervais, den engelske komiker, der bl.a. er kendt for tv-serien The Office og som vært på Golden Globe-showet, har udtalt, at showet er det bedste, han nogensinde har set.

I Danmark har teaterkompagniet fået den prestigefyldte Reumert-pris for forestillingen.

Historier med en uventet drejning

BLAM! handler om en gruppe medarbejdere på et kontor, som finder ud af, at de alle er vilde med actionfilm. For at slippe lidt væk fra hverdagens trummerum begynder de at udleve scener fra deres yndlingsfilm.

Også Kristján Ingimarsson Company’s kommende forestilling, Airport, tager en dagligdags situation og sætter den i et nyt perspektiv. Handlingen finder sted i en lufthavn, hvor alle fly pludseligt bliver aflyst. I stedet begynder de rejsende at udleve hinandens rejseeventyr – midt i lufthavnen imellem bagagebånd, flytrapper og venteområder.

Om handlingen i deres forestillinger siger Gitte Nielsen:

”Det er historier med en uventet drejning. Kristján kan lide at sætte fokus på trivielle ting og vise dem på en ny måde. Kendte settings bliver præsenteret på en ny måde, så vi ser dem med nye øjne og bliver bevidste om, hvad vi gør.”

Et brud med vanetænkningen med andre ord – og måske er det dét, som anmeldere og publikum er vilde med?

Kreativitet uden grænser – men med fokus

I den kommende tid er det turne med forestillingen Airport, som står på programmet. Forestillingen har netop haft repremiere i Vordingborg og bevæger sig derefter til bl.a. Odense, Aarhus og Vejle. Der er også planer om en udenlandsk turne.

Gitte og Kristján har succes i udlandet med deres teaterforestillinger

Gitte og Kristján kommer vidt omkring i hele verden med deres forestillinger

Sideløbende hermed har Kristján Ingimarsson Company indledt et samarbejde med Aarhus Teater om forestillingen MORPH, hvor Kristján er både forfatter, instruktør og spiller med på scenen. Der er premiere på Aarhus teater i april 2017, og efterfølgende forventer de, at de  skal på turne i hele Danmark.

Så der er masser at se til for Gitte Nielsen med den kreative virksomhed, som hun bestyrer. Umiddelbart kan det virke uoverskueligt, men ikke for Gitte, som er blevet understøttet i at bevare sit fokus på det RaketVækst-forløb, hun har deltaget i:

”RaketVækst handler om at bevare fokus for at udvikle sig. Jeg har kunnet bruge det til at blive klar på, hvor potentialet ligger, og opsætte målsætninger, som jeg kan arbejde ud fra.”

Tænk ud over grænserne

Udviklingspotentiale, fokus og målsætninger – det er en vigtig del af RaketVækst, men det er ligeså vigtigt at tænke store tanker og turde formulere drømme om fremtiden, som målsætningerne kan tage udgangspunkt i. For teaterkompagniet fra Vordingborg drejer fremtidsvisionen sig om mere internationalisering:

”Kristján Ingimarsson Company må gerne blive et af Europas førende teaterkompagnier. Vi har lyst til at manifestere os mere i udlandet og lave co-produktioner med både danske og udenlandske teatre,” siger Gitte og afslutter: ”Man skal turde tage nogle chancer og sige, nu gør vi det, nu kaster vi os ud i det.”

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev