Lokal virksomhed bygger på Grønland og i Congo

af | 14. jun 2016 | Internationalt, Vækst

Det går godt for bygge- og anlægsbranchen i Vordingborg kommune. Det er i hvert fald gået stærkt for F.P. Entreprise, siden virksomheden så dagens lys i 2015. Opgaverne er mange, og etableringen af en forskerby på Grønland og bygningen af parcelhuse i Congo hører til blandt de mere usædvanlige.

John Flügge er en travl mand. Som teknisk direktør og daglig leder af virksomheden F.P. Entreprise, der er beliggende på Algade i Vordingborg, kører han en del rundt for at se de byggesteder, hvor han og medarbejderne løser opgaver inden for både tømrer-, murer- og malerfaget.

Men F.P. Entreprise lader sig ikke standse af kommunegrænsen, og som John Flügge udtrykker det: ”Vi er ude i den store vide verden”. Udover mere almindelige opgaver som eksempelvis at lave 218 badeværelser i København, er F.P. Entreprise i gang med at etablere en forskerby på Grønlands østkyst, og til august tager John Flügge til Congo for at være med til at starte opbygningen af 1500 parcelhuse.

Netværk er alfa og omega

Det er begrænset, hvor meget John Flügge kan sige om forskerbyen på Grønland, da projektet er underlagt fortrolighed.

”Jeg kan ikke sige så meget, og faktisk ved jeg ikke selv, hvad projektet handler om. Men  forskerne skal være der i 10 år, og det er en rigtig spændende opgave, der involverer et kæmpe logistisk arbejde. Vi arbejder på skift i fire uger ad gangen, og så er vi hjemme 14 dage, inden vi skal afsted igen,” siger John Flügge, der regner med, at arbejdet er afsluttet til næste sommer.

Så virksomheden kommer vidt omkring – fra kulde og is på Grønland til varme og sol i Congo, hvor F.P Entreprise skal være med til at bygge parcelhuse i et projekt, der foreløbig er afsat fire år til. Hvordan lykkes det virksomheden at skaffe sig sådanne opgaver?

”Jeg har en gammel ven i et rådgiverfirma, som henvendte sig og spurgte, om det var noget, jeg ville være med til, og det kunne jeg jo godt tænke mig”, siger John Flügge, og uddyber: ”Jeg trækker på mit netværk, og vi får de gode opgaver derfra. Et godt netværk er simpelthen alfa og omega.”

Udfordringer for nystartede virksomheder – og muligheder for hjælp

John Flügge er uddannet som el-installatør og har været selvstændig i 30 år. Men sidste år fik han muligheden for at sadle om, og derfor indgik han et samarbejde med Ricky Poulsen, der er konduktør og ejer af F.P. Entreprise. John Flügge er daglig leder og har dermed ansvaret for den daglige drift, mens Ricky Poulsen tager sig af det mere overordnede. Ordningen passer John Flügge godt:

”Vi har et godt samarbejde og supplerer hinanden godt”, siger han, men lægger dog ikke skjul på,  at der er store udfordringer forbundet med at starte en virksomhed op. Det er nødvendigt med kapital, og det er svært at skaffe. Bankerne har ikke den store lyst til at låne penge ud, og John Flügge har et stort ønske om, at de ville være mere imødekommende.

”Vi oplever rigtig god vækst i branchen, og det ville være rart, hvis den finansielle verden ville være med,  for så ville det gå lidt hurtigere. Men bankerne er ikke meget for det.”

Dog er der også lyspunkter ved at etablere en virksomhed i Vordingborg, for huslejen er billig, og man kan nemt finde hjælp og vejledning, så det bliver nemmere at komme videre.

”Jeg har deltaget i nogle af de kurser, der er blevet arrangeret af Vordingborg Erhverv, og det er god viden, hvor man kan mærke, der er tænkt over det, som de fortæller os. Jeg er også glad for de mails, de sender ud til os dagligt om udbud. Der er mange spændende opgaver, og vi har mange ting i gang på den front. Vi forventer, at der kommer en del opgaver ind over sommeren på grund af det.”

Behov for flere hænder

Den nystiftede virksomhed – F.P. Entreprise blev etableret i november 2015 – har på trods af den korte levetid allerede oplevet stor fremgang. De er nu 16 ansatte, og behovet for flere hænder er stort.

”Vi har brug for tre murere og to tømrere mere, men det er svært at finde den arbejdskraft, vi har brug for i øjeblikket”, siger John Flügge, som tilføjer, at han går meget op i, at hans medarbejdere har det godt.  Derfor er alt i orden med overenskomster og personalepolitik, for som han siger: ”Det er vigtigt, at det er på plads, for mine medarbejdere skal være trygge ved at være ansatte hos os. Svendene repræsenterer virksomheden, og jo bedre de har det, jo bedre bliver det arbejde, de laver.”

Gyldne fremtidsplaner med udgangspunkt i Vordingborg

F.P. Entreprise påtager sig arbejde på hele Sjælland, både som underleverandører og som totalentreprenører, hvor de står for det hele, så kunden ikke behøver tage sig af noget. Som John Flügge siger: ”Folk kan bare ringe, så klarer vi resten.”

Især i Københavnsområdet oplever virksomheden et byggeboom, og ved at være villig til at påtage sig opgaver uden for kommunen, drager virksomheden nytte af de gode tider. Der er ikke sat konkrete tal på, men det er hensigten, at F.P. Entreprise skal vækste yderligere og være større. Derfor har John Flügge også en plan om snart at kunne tilbyde kunderne endnu bedre ydelser.

”Til efteråret får vi en nyuddannet arkitekt i en prøveperiode på fire-fem måneder. Hun vil gerne lære om byggebranchen, og vi vil gerne hjælpe hende i gang. Med en arkitekt kan vi lave projekteringen selv i stedet for at få det tegnet ude i byen. Vi kan så at sige lave det i egen fold, og det er guld værd for os, ”siger John Flügge. Han håber, at F.P. Entreprise med arkitekten kan få endnu flere opgaver og derigennem skaffer hende arbejde nok til en fast stilling.

Udsigterne lader med andre ord til at være gode for virksomheden fra Vordingborg kommune, som har begivet sig ud i lidt af et erhvervseventyr med opgaver både nær og fjern. Hos Vordingborg Erhverv glæder vi os til at følge med i udviklingen og vil selvfølgelig følge op på projekterne på Grønland og Vordingborg.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev