Hvem er bange for bæredygtigt byggeri?

af | 7. nov 2018 | Bygge og Anlæg, Innovation

Vægge af halm. Tag af ålegræs. Isolering med træfibre.

Det lyder som et afsnit fra det gamle folkeeventyr om de tre små grise. To af de små grise bygger hurtigt et hus af strå og pinde, mens den tredje slider og slæber sig til et solidt hus af mursten. Den dag ulven kommer for at blæse husene omkuld, har det hårde arbejde betalt sig: Kun murstenshuset står tilbage.

Halmen, ålegræsset og træfibrene stammer dog ikke fra det gamle folkeeventyr, men er derimod ingredienserne i et nyt bæredygtigt byggeri ved Stege på Møn. Klimaudfordringer og en øget bevidsthed om ressourcer har vækket byggebranchen fra sin tornerosesøvn. Udviklingen har gjort naturmaterialerne mindst lige så holdbare som materialerne i det konventionelle byggeri. Det nye bæredygtige byggeri og den rette indsats kan bringe Vordingborg i front på branchens grønne omstilling og skabe et erhvervseventyr, hvor jobskabelse og grøn omstilling går hånd i hånd.

En bygning for livet

Det bæredygtige byggeri på Kostervej 26, et stenkast fra byskiltet til Stege, skal huse friskolen Skolen for Livet. Byggeriet er konstrueret i to etager på et fundament af den grønne dagsorden. Principper som genbrug og økologi er de bærende søjler i projektet, mens valget af lokale leverandører cementerer potentialet for at skabe nye arbejdspladser i Vordingborg Kommune.

Bag byggeriet står Liselund Fontænen, der har investeret i skolebyggeriet for at puste liv i de lokale muligheder for unge håndværkere gennem grøn innovation – og ikke mindst for at skabe et komfortabelt klima for friskolens elever.

Den stolte projektejer, Steffen Steffensen, går hjemmevant rundt på byggepladsen og nusser om de naturlige materialer. På vejen rundt om den lersprøjtede bygning forklarer han, at byggeriet er certificeret og lever op til alle reglementer. Steffen viser vej op ad stilladset til tagkonstruktionen, hvor han tager en håndfuld sorttørret tang mellem fingrene.

”Prøv at mærke på det,” knitrer Steffens stemme. ”Det er ålegræs fra vandet lige hér ud for Møn, der er drevet i land. Det isolerer godt og kan ikke brænde. I ålegræsset gemmer sig bittesmå frø, der vil spire til foråret og gøre taget til en grøn oase.”

Bygningens vægge er konstrueret af lokal halm presset til byggesten. Det er en billig naturressource, der giver god isolation på bygningen. I stedet for den traditionelle energikrævende glas- eller mineraluld bliver skolen isoleret med træfibre, der blæses ind i væggenes hulrum og i tagkonstruktionen. Indvendigt bliver væggene beklædt af et tyndt lerlag, der giver vægkonstruktionen mulighed for at ånde og dermed tilpasse sig luftfugtigheden i lokalet. Det giver et bedre indeklima til skolens elever.

”I dag bor vi alle i plasticposer. Luftfugtigheden kan ikke diffundere i et moderne byggeri, der slutter helt tæt. Men byggeriet med naturmaterialer kan tilpasse sig årstidens klima,” fortæller Steffen.

Social bæredygtighed med blik for uddannelse

Håndværkerne på byggepladsen bekræfter, at det uforudsigelige vejr i Danmark med varierende somre, vindstærke efterår og fugtige vintre er hårdt for bygningerne i Danmark. De forudser, at bæredygtige bygninger som skolebyggeriet kan være mere holdbare, fordi det går tilbage til nogle gamle byggeprincipper, hvor materialerne får bygningen til at følge naturens gang.

Selvom det er første gang, at håndværkerne prøver at bygge med denne type af materialer, bruger de erfaringerne fra deres uddannelse og tidligere byggeprojekter. I bund og grund er der tale om et klassisk håndværk, hvor vinkler og tilskæringer skal være præcise. Byggemetoderne er de samme. Til gengæld er håndværkerne bekymrede for, om der kan tiltrækkes arbejdskraft til denne type af opgaver, som kræver kompetencer og kvalitet.

På Vordingborg Erhverv nikker direktør Susanne Kruse Sørensen genkendende til bekymringen, men ser samtidig en mulighed for de lokale uddannelsesinstitutioner.

”Det bæredygtige byggeri kan være en inspiration for de lokale håndværksuddannelser. Om få år vil der være brug for flere håndværkere, der har erfaring med denne type af materialer, og hvis vi allerede nu giver de unge håndværkere denne type af erfaringer i Vordingborg, vil lokale håndværkere komme i høj kurs på arbejdsmarkedet,” forklarer Susanne.

Innovation og natur går hånd i hånd

Det er ikke kun håndværkerne på byggepladsen, der tager godt imod de nye udfordringer i det bæredygtige byggeri. Det er hele byggebranchen, der er draget af potentialet i den grønne omstilling. En undersøgelse fra Dansk Byggeri viser, at seks ud af ti medlemsvirksomheder satser på at arbejde med bæredygtighed, når de bygger nyt eller renoverer.

Brancheorganisationen vurderer, at der er flere fordele ved det bæredygtige byggeri: Der er nye forretningsmuligheder. Der bliver skabt mere attraktive bygninger, der helbredsmæssigt er sundere at opholde sig i. Og så forventer brancheorganisationen, at der inden for få år vil komme flere lovkrav, der skal fremme bæredygtigt byggeri.

Det kan med andre ord betale sig for den lokale håndværksbranche at være på forkant med udviklingen. Der er dog én udfordring: Efterspørgslen efter bæredygtigt byggeri er fortsat lavt.

”Den lave efterspørgsel efter bæredygtigt byggeri skyldes først og fremmest manglende kendskab til, at muligheden findes,” vurderer Susanne Kruse Sørensen. ”Kombinationen af næsten CO2-neutralt byggeri til en pris, der ikke er meget dyrere end konventionelt byggeri, og den lokale ekspertise er som en trylledrik, der kan sætte skub i den lokale efterspørgsel. Om få år vil lovgivningen sandsynligvis hjælpe efterspørgslen på vej. Der vil det være en fordel for Vordingborgs håndværkere og produktionsvirksomheder, hvis den lokale efterspørgsel allerede har gjort det bæredygtige byggeri til det konventionelle for dem.”

Endelig påpeger Susanne, at der også ligger et stort potentiale i brandingen af naturen og det bæredygtige byggeri. På Møn ligger Danmarks første biosfæreområde, der skal skabe synergi mellem kultur, erhvervsliv, uddannelse og bosætning med udgangspunkt i naturen. Hér ligger en unik mulighed:

”Biosfæreområdet på Møn er helt unikt. Med en satsning inden for bæredygtigt håndværk er der chance for et lokalt erhvervseventyr, der anvender naturens ressourcer på en respektfuld måde, mens der skabes nye innovative jobs og bedre uddannelser. Det kan kræve slid og slæb at omstille sig, men om få år kan det vise sig besværet værd, for så vil ingen kunne slå Vordingborgs bæredygtige byggeri og de lokale håndværksvirksomheder omkuld,” fortæller Susanne.

[su_slider source=”media: 5269,5268,5267,5266,5265,5264,5263″ title=”no”]

Læs mere om bæredygtigt byggeri

Skolen for Livet:

https://skolenforlivet.nu

Undersøgelse om bæredygtigt byggeri fra Dansk Byggeri

https://www.danskbyggeri.dk/media/32412/barometer_baeredygtighed-3.pdf

Biosfære Møn

https://vordingborg.dk/biosfaere-moen/

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev