Fra grydeske til pensel

af | 9. feb 2023 | Arbejdskraft, Bygge og Anlæg, Erhvervsnyheder

Fra ernæringsassistent til malerlærling. Belinda Josephsen er i lære som maler hos Malermester Björn Forsberg i Vordingborg, og dermed er en mangeårig drøm gået i opfyldelse for såvel Belinda som Björn.

30-årige Belinda Josephsen er malerlærling gennem 2,5 år og hun stortrives i jobbet som maler.

”Det er fedt at arbejde som maler for vi har mange forskellige opgaver i løbet af en dag. Det er ikke altid det samme og der er mange forskellige processer i løbet af arbejdsdagen. Jeg kan bedst lide at male træværk, paneler og vinduer. Her kan vi arbejde mere i fri hånd i stedet for bare at rulle med en stor rulle henover en væg,” siger Belinda Josephsen, malerlærling.

Belinda Josephsen er voksenlærling og har en tidligere uddannelse som ernæringsassistent. Drømmen om at blive maler har hun haft i mange år, og den blev for alvor vakt til live igen, da hun mistede sit daværende job som produktionsskolelærer i et køkken.

”Jeg ringede til Björn og spurgte om de ikke kunne bruge en arbejdsmand og fik lov til at komme og prøve faget. Det endte med at jeg arbejdede hos ham i 1 år,” siger Belinda Josephsen.

Netop det at prøve unge af før de eventuelt kommer i lære betyder meget for malermester Björn Forsberg.

”Det betyder at vi kan se hinanden an. Det er en god måde at finde ud at om det er det er noget for såvel virksomhed som den unge, at man bliver prøvet af i faget i en periode. Arbejdsgiverne skal være mere åbne overfor dem som kommer og viser interesse for faget og tage dem ind, så de kan prøve faget af,” siger Björn Forsberg.

“Det betyder at vi kan se hinanden an. Det er en god måde at finde ud at om det er det er noget for såvel virksomhed som den unge, at man bliver prøvet af i faget i en periode.”

Björn Forsberg | Malermester, Björn Forsberg A/S

Malermester Björn Forsberg

Prøvetid blev til læreplads

Gennem prøvetiden blev det til mange forskellige opgaver og det gav Belinda endnu mere lyst til malerfaget.

”Det synes jeg var superfedt og derfor besluttede jeg mig for at gå i lære som maler. Jeg var glad for at gå på arbejde og glædede mig til at komme afsted og få lov til forvandle noget, der var knap så pænt til noget der var lige i skabet, når vi gik derfra. Det betyder meget, at man føler man har gjort noget godt i løbet af dagen, der gør andre glade,” siger Belinda Josephsen.

Ferieby på Sukkerfabrikken Møn

“Det betyder meget, at man føler man har gjort noget godt i løbet af dagen, der gør andre glade.”

Belinda Josephsen | Lærling, Björn Forsberg

Ikke som de fleste

Björn Forsberg er malermester og uden at fornærme nogen er han ikke som de fleste. Han har bygget malervirksomheden op fra bunden til det, den er i dag. I 2001 startede Björn op som selvstændig hjemme i bryggerset.
Den orange farve er Forsberg malernes farve og det er altid nemt at genkende dem.

”Jeg har altid godt kunne lide den orange. Den lyser op og skiller sig ud. Det kan jeg godt lide – vi kan ses og det er vores branding,” siger Björn Forsberg.

I dag er malervirksomheden i Vordingborg vokset til en stor og succesfuld virksomhed med 90 ansatte. Heraf er 16 lærlinge og Björn har altid prioriteret at have mange lærlinge.

”Den første jeg ansatte var en lærling, og derfra har jeg bygget det op til hvad det er i dag,” siger Björn Forsberg.

Baggrunden for at Björn Forsberg altid har mange lærlinge findes inde bag den orange trøje på Björn. Han har et stort hjerte og tager samtidigt et stort socialt ansvar.

”Vi har mange lærlinge. Jeg kan godt lide at hjælpe unge mennesker. Vi er nødt til at tage et ansvar for vores samfund – det hjælper ikke at vi egoistiske og siger vi ikke vil have lærlinge fordi de er til besvær. Nogle gange er det besværligt, men vi får i langt de fleste tilfælde nogle gode mennesker ud der kan være selvforsørgende og virker godt ude i samfundet. Derfor skal vi tage rigtig mange lærlinge hvis vi kan,” siger Björn Forsberg.

Malermesteren tager ofte lærlinge efter en henvendelse fra kommunen.

”Vi har en del lærlinge, der er kommet den vej og vores opgave er at vi skal få et individ til at få et liv de kan være bekendt og som samfundet kan være bekendt med i stedet for at de havner på kontanthjælp. Det betyder meget for mig at hjælpe de unge godt i gang,” siger Björn Forsberg

Der bliver stillet klare krav til lærlingene hos Björn Forsberg. Det store hjerte og det store sociale ansvar følges også af utvetydige krav til de unge.

”Jeg kræver engagement og vilje til det de går ind i. De skal vise en lille smule respekt overfor dem som er ledere. Vi pjatter meget her, men det er vigtigt at vide hvornår det er alvor og hvornår det er sjov. De skal komme til tiden – gå til tiden – og så skal de ikke være for meget på telefon i arbejdstiden. Vi kører en rimelig hård telefonpolitik,” siger Björn Forsberg.

Nature Energy Biogas Køng

Voksenlærling med erfaring

Belinda Josephsen er voksenlærling – dvs hun var fyldt 25 år før hun kom i lære. Det har givet hende en fordel, da hendes erfaringer fra tidligere uddannelse og job giver hende meget og især i forhold til selvstændighed at hun har noget erfaring at trække på.

”Jeg er superglad for at arbejde for Björn. Du bliver set som lærling og når han kommer forbi hvor du arbejder, så kommer han altid med et supertip til hvordan du kan gøre noget nemmere eller hvordan du kan bruge værktøjet til at resultatet bliver bedre. Så det er superfedt at han kommer med positive og konstruktive fif, når han kommer forbi,” siger Belinda Josephsen.

Björn Forsberg er meget glad og tilfreds med Belinda som lærling.

”Belinda har de egenskaber som jeg synes er gode. Hun hører efter og gør som der bliver sagt. Hun arbejder hårdt for at gøre det som skal gøres. Man går i lære for at lære – man kan ikke komme fra første dag at være hurtig og forvente at være dygtig og kunne det hele. Det er der ingen mennesker der kan,” siger Björn Forsberg.

Tilfredsheden og glæden ved lærepladsen er gengældt fra Belinda Josephsens side. Hun lægger især vægt på en ting hos sin læremester.

”Jeg føler mig set og at mit arbejde er værdsat. Det er superrart at have en mester som Björn Forsberg. Det er et super sted at være i lære,” siger Belinda Josephsen.

Mange lærlinge

Björn Forsberg har mange lærlinge og der er etableret et lærlingenetværk i virksomheden. Der bliver holdt møder i gruppen og lærlingene laver forskellige ting sammen, der styrker sammenholdet.

Björn Forsberg er selv udlært i Sverige, og det var en noget anderledes uddannelse end i Danmark.

”Min egen mester var god til at lære fra sig og give ansvar fra sig. Vi fik ros når vi gjorde det godt og vi fik skideballe når det ikke var så godt. Det skal der også til. Jeg har altid kunne lide at arbejde med mine hænder. Det har været min drivkraft og benzin på min sjæl,” siger Björn Forsberg.

Malermester Björn Forsberg foran en af sine mange firmabiler

Flere skal vælge erhvervsuddannelse

Danmark har brug for flere håndværkere og derfor skal der arbejdes målrettet på at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Her har Björn Forsberg en klar holdning til hvad der er udfordringen. Ifølge ham ligger nøglen til forandring hos forældrene.

”Ofte er det forældrene der vælger for deres børn og her spiller status meget ind. Derfor er det meget bedre at vælge gymnasiet fordi det er meget finere end at blive håndværker, mener forældrene. Det er en frygtelig indstilling synes jeg. Hvis en ung går i lære som maler eller VVS’er, så er han eller hun faktisk færdiguddannet og kan bygge en tilværelse op og tjene egne penge, mens deres kammerater stadig er på SU,” siger Björn Forsberg.

Sat på spidsen kommer malermesteren med denne analyse:

”Det er karakteren der gør det – moderen der bestemmer og når det ikke virker, så siger faderen til den unge: Så må du blive håndværker. Det er galt og vi skal have flere fædre der siger til deres børn, at de skal blive håndværkere – man kan blive god til det og blive anerkendt for det,” slår Björn Forsberg fast.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev