Jonas Graae Rasmussen har en god ide. Han er i gang med at udvikle en app, der kan gøre vores hverdag nemmere, og nu knokler han for at gøre drømmen om egen virksomhed til virkelighed.
Kender du det med fjernbetjeninger, der ligger og flyder over det hele, men er væk, når du skal bruge dem? Og synes du også, det er uoverskueligt med de mange forskellige apps, som du skal bruge for at styre dit tekniske udstyr med?
Det er måske snart slut med det. I hvert fald hvis det står det til Jonas Graae Rasmussen. Han er i gang med at udvikle en app, der kan samle alle de devices, som man bruger til at styre sine forskellige gadgets med. I stedet for at rode rundt med en masse fjernbetjeninger og apps vil man i fremtiden kunne nøjes med en enkelt app, man kan bruge til det hele.
Et uopfyldt behov på markedet
”Ideen opstod, fordi jeg godt kan lide gadgets og har mange ting. Jeg har ledt efter en løsning, der samlede det hele, men det har ikke været muligt”, siger Jonas.
Da han begyndte at læse til professionsbachelor i innovation og entrepreneurship – en uddannelse målrettet studerende, som går med en drøm om egen virksomhed – var det derfor oplagt, at han gik videre med ideen om selv at opfinde et produkt, der kunne imødekomme behovet. For Jonas var en spireplads hos Vordingborg Erhverv den ideelle løsning, fordi han her kunne få en gratis kontorplads i seks måneder sideløbende med sparring fra Vordingborg Erhvervs konsulenter, som samtidig kunne hjælpe med at skabe kontakt til relevante mennesker inden for it-branchen.
Netværk, netværk, netværk…
Adgang til et omfattende netværk, der kan hjælpe iværksætterspirer som Jonas videre, har været en af de fordele, han har haft ud af sin spireplads hos Vordingborg Erhverv.
Via erhvervsservicechef Dan Holck-Hansen kom Jonas i kontakt med Anders Skjønaa, som står bag et af Vordingborg kommunes iværksættermiljøer, futuRUM. Iværksættermiljøet har fokus på it- og onlinevirksomheder og passer derfor godt til Jonas planer for sin virksomhed med app’en, der holder styr på diverse gadgets – Airswitch.
Foreløbig får Jonas hjælp til at skrive en forretningsplan og udarbejde salgsmateriale. Når først det er plads, er Airswitch klar til at blive præsenteret for investorer. Og Jonas er fuld af optimisme:
”Jeg har allerede nogle kontakter nu, som synes, projektet er interessant. Så jeg tror, det sagtens kan lade sig gøre at komme hele vejen.”
Samtidig med, at han knokler med at skrive en forretningsplan, har Jonas et deltidsjob for at finansiere drømmen om at blive selvstændig. Deltidsjobbet hos UserTribe, som er en it-virksomhed, der bl.a. tilbyder test af applikationer og hjemmesider, passer også godt ind i Jonas’ fremtidsplaner. Han uddyber:
”Det er et spændende, ungt miljø, og jeg suger til mig af viden. Jeg kan lære noget ved at arbejde der, som jeg kan bruge, og det giver mig også adgang til et netværk og en masse erfaring.”
Lokal iværksætter med internationale drømme
Modsat mange af deres jævnaldrende har Jonas valgt at blive på hjemegnen i stedet for at rykke mod København. Han studerede i Næstved og foretrækker foreløbig det sydsjællandske, for det er her, han er i godt i gang med at bygge et netværk op. Om fremtidsdrømmene fortæller Jonas:
”Airswitch skal være et internationalt produkt og en international virksomhed. Det lyder stort, men jeg tror fast på, at det nok skal lykkes. Det kræver selvfølgelig videreudvikling, og at vi følger med tiden. Det går jo stærkt, og der sker hele tiden nyt. Om fem år er det noget helt andet, der er behov for. Så vi skal hele tiden være innovative for at have en plads på markedet.”
Og måske bliver de internationale drømme snart virkeliggjort. Jonas deltog nemlig i Estonian Week d. 11.-13. maj 2016, hvor 23 estiske virksomheder var på besøg i Vordingborg for at styrke relationerne til de danske virksomheder og undersøge mulighederne for samarbejde på tværs af landegrænserne.
”Det har været spændende at høre om Estland, som er meget langt fremme digitalt. Jeg har haft møder med et par af de estiske virksomheder, der var med, og jeg har haft kontakt med en af dem efterfølgende. De kan måske hjælpe mig med at lave prototypen på hardwaren af mit produkt”, siger Jonas og tilføjer:
”Det er den typiske start-up måde at gøre det på. Først laver man et testprodukt, som er så simpelt som muligt, og så ser man, om forbrugerne kan lide det, og om der er grundlag for at arbejde videre med det.”
Fra iværksætterspire til etableret virksomhed
Lige nu arbejder Jonas på egen hånd med at realisere drømmen om sin egen virksomhed med vejledning og sparring fra de netværkskontakter, han har fået. Men han er ikke afvisende over for at inddrage en medstifter af Airswitch, for som han siger:
”Det kunne være godt med én, som kunne supplere mine evner. Jeg ville gerne have nogen med, som kan kode og stå for den tekniske udvikling af projektet. Den side af det er vigtigt for at kunne komme videre og er afgørende for, at Airswitch kan gå hele vejen.”
Derfor er Jonas optaget af at deltage i netværksarrangementer for at møde relevante mennesker inden for branchen. Han har også søgt efter en samarbejdspartner på en hjemmeside, der har specialiseret sig i at formidle sådanne kontakter, og foreløbig har det resulteret i en aftale om et møde.
Så ambitionerne og viljen til at arbejde hårdt for at nå målet fejler bestemt ikke noget hos den unge, innovative iværksætterspirer – så hvem ved, måske ligger fremtidens store internationale virksomhed inden for digitale løsninger i Vordingborg Kommune?