Fra knallert og værktøjskasse til succesfuld entreprenør

af | 4. nov 2015 | Vækst

Fredag den 30. oktober 2015 blev der afholdt reception hos Byggefirmaet PKC A/S i Stege, i anledning af firmaets 40 års jubilæum. Det der i 1975 startede med en knallert og en værktøjskasse er vokset til en succesfuld virksomhed i fremgang, som netop har ansat tre nye medarbejdere.

For 40 år siden startede Byggefirmaet Preben K. Christensen, men det var egentlig en række af tilfældigheder, der har udviklet sig til det firma vi i dag kender som PKC. Det var Preben K. Christensen selv der startede firmaet, mens han lå inde som soldat.

”Jeg startede med en knallert, en rygsæk og en værktøjskasse i en carport på Bøgevænget i Stege. Dengang blev der bygget en masse typehuse på Møn, men der blev ikke længere bygget håndværkerhuse. Jeg er uddannet tømrer, så jeg valgte at bygge mit eget hus. Så var der en soldaterkammerat, noget familie og så en gammel kollega, som også gerne ville have bygget hus, så jeg ansatte ham og så byggede vi det sammen. Så gik det slag i slag”, fortæller Preben K. Christensen om opstarten af firmaet tilbage i 1975.

Sidenhen kom der flere faggrupper til og firmaet begyndte at byde på entrepriser og har lavet alt fra at lægge tag til at bygge landbrugshaller, klintetrapper og vindmøllefundamenter. I 1980’rne og 1990’rnes velmagtsdage bestod firmaet af 45 ansatte, og opgaverne rakte også udover landets grænser til fabrikshaller i Sverige og bilforretninger i Tyskland. I dag holder de sig dog til Danmark, på Sydsjælland og nogle opgaver i København. Der har været flere kriser for håndværksbranchen igennem tiden, men Preben lægger vægt på, at medarbejderne altid har været gode til at omstille sig til nye arbejdsopgaver og til at arbejde med opgaver som lå udenfor deres egen faggruppe.

Nye kræfter i familien

Nu er der gået 40 år og Preben har sidenhen sluppet tøjlerne og givet firmaet videre til sine børn, Dorte og Anders Christensen. Dorte er i dag administrerende direktør i firmaet. Hun er oprindelig uddannet teknisk assistent med en baggrund hos Skude & Jacobsen, men da hun havde behov for at se andet end kanten af skrivebordet, uddannede hun sig derfor senere til bygningskonstruktør. Anders er autoriseret kloakmester og oprindeligt uddannet struktør i firmaet. I dag deler de begge ejerskabet i firmaet med en ny partner, Peter Jakobsen, som selv er direktør i et entreprenørfirma. Peter Jakobsen er blevet en god sparringspartner, med mange års erfaring som entreprenør i Næstved. Preben trådte ud af ejerkredsen i 2014, men har dog ikke helt sluppet firmaet, og arbejder i dag på deltid med udregning af tilbud og salgsarbejde.

”Et ejerskifte er en lang proces og man skal tage sig god tid, men det er gået forbavsende godt. Det kan være en udfordring at ejerskifte, i sær når det er i familien, men Preben har været god til at slippe taget og vise folk videre til mit bord. Vi havde en konsulent fra Væksthus Sjælland til rådighed og fik hjælp til hele processen, for det er et stort spring at tage, og der er en masse at tage stilling til. Tiden står jo ikke stille, mens man beslutter sig”, fortæller Dorte Christensen, adm. direktør.

I forbindelse med generationsskiftet valgte firmaet også at skifte navn fra Byggefirmaet Preben K. Christensen A/S til Byggefirmaet PKC A/S.

40, fed og slet ikke færdig

Gennem 40 år har firmaet oplevet flytninger, ændringer i udbud af opgaver og både nedgang og fremgang. Der mærkes et generelt opsving nu i efteråret, hvor mange udnytter håndværkerfradraget. Fremgangen skræmmer heller ikke direktøren. Der er plads til at udvide forretningen og hvis der er brug for flere medarbejdere, så ansætter de gerne flere.

I disse dage går det fremad og der er netop blevet ansat tre nye medarbejdere, og derudover bliver der lejet medarbejdere ind fra andre firmaer i perioder med travlhed.

”Når naboen får lavet noget, så sker der noget på vejen. Det er den gode måde at få kunder på. Det er jo vores håndværkere, der er vores bedste sælgere”, fortæller Dorte Christensen.

En ny håndværkerkultur

Nu går det fremad, men tidligere kriser har ifølge Dorte Christensen i den grad lært håndværksvirksomheder, at de må arbejde sammen og at de har gavn af at hjælpe hinanden.

”Branchen har i mange år været indelukket og man værner meget om sit eget håndværk, men vi skal lære hinanden bedre at kende. Derfor er det lidt noget nyt, at vi nu benytter os af at indleje fra andre firmaer, når vi har brug for det. Vi er også begyndt at samarbejde med JKS, så vi kan få medarbejdere, når vi mangler til en opgave. Lige nu har vi blandt andet jord- og betonarbejdere, som vi har fået gennem JKS. Det giver os en anden fleksibilitet i forhold til at klare forskellige opgaver”, fortæller Dorte Christensen, adm. direktør i Byggefirmaet PKC A/S.

PKC A/S har gang i mange forskellige projekter, primært på Møn og Sydsjælland, men vil også gerne byde på flere opgaver. Der er en masse papirarbejde og administration forbundet med at deltage i udbud, og derfor er Dorte Christensen tilmeldt prækvalifikationskurset hos Vordingborg Erhverv den 3. december 2015.

”Jeg synes, det er en rigtig god idé at holde kurset. Vi vil meget gerne have mere information og et bedre kendskab til hvad der skal til for at vi kan blive prækvalificeret”, fortæller hun.

Hos PKC A/S vil de også gerne arbejde mere sammen med andre firmaer, for at kunne byde på nogle større opgaver, men det er ikke bare lige til.

”Der er stadig en stor udfordring med at løse problemet omkring garantistillelse, for hvis vi skal samarbejde med andre firmaer om et udbud, så er der én der skal stille garanti for alle de andre, og det er der sjældent nogen der kan eller vil”, fortæller Dorte Christensen.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev