Drøftelse af fremtidens infrastruktur med morgenmad og kaffe
Torsdag d. 27. august 2020 åbnede Oremandsgaard Gods og destilleri dørene for over 50 erhvervsdrivende, som tog imod invitationen til morgenmad, kaffe og et samarbejdsmøde med Femern Belt Development, Vordingborg Kommune og Vordingborg Erhverv.
Ved dagens Business Breakfast mødte mere end 50 erhvervsdrivende, politikere, medlemmer af kommunalbestyrelsen og konsulenter fra Vordingborg Erhverv op ved Oremandsgaard Gods. Morgenen blev brugt til at drøfte dagens emne: ”Fremtidens infrastruktur og eksportmuligheder”.
August Hage, ejer af Oremandsgaard Gods, startede med at fortælle om hans overtagelse af gården.
“Jeg overtog gården efter min far, da jeg var 25 år gammel. Pludselig stod jeg med min SU-indtægt på 5.000 kroner og daglige renteudgifter på nærmest det samme,” smiler August.
Sammen med to destillatører, farmaceut Kristian Jensen og kemiingeniør Flemming Jensen, startede August Radius destilleriet på godset, hvor de til dagligt producerer spiritus, herunder gin af egen økologisk høst og ukrudt.
“Med ca. 410 hektar landbrug og 220 hektar skov har vi rigtig meget ukrudt – ukrudt, som man måske ikke lige finder ude i baghaven ellers. Det ser Kristian og Flemming heldigvis masser af muligheder i, så de plukker til produktionen i destilleriet,” griner August.
Flemming Jensen fortsætter: ”Sidste år var æblehøsten dog så dårlig, at vi måtte appellere til lokalsamfundet. I bytte for en flaske fra destilleriet kunne borgere indlevere havens æbler til os. Det motiverede mange, nok især mænd, til at komme i haven for vi fik samlet 30 tons æbler.”
Da coronakrisen ramte Danmark, omstillede de deres produktion fra spiritus til håndsprit. August fortæller ”Da corona kom, fremstillede vi 200.000 flasker håndsprit, for at imødekomme markedets behov. Vi skruede lågene på alle flaskerne med hænderne. Det var knap så sjovt, men vi tilpassede os situationen for at virksomheden kunne overleve”.
Efterfølgende bød August på en rundvisning i destilleriet, hvor de deltagende kunne se faciliteterne. Her kunne deltagerne blandt andet se byggeriet af nyt anlæg, som skal hjælpe med at lagre produktion til gæringsprocessen. Oremandsgaard Gods har fået tilskud på ca. 800.000 kr. fra LAG Sjælland til både destilleriet og det nye anlæg.
Dernæst bød Susan Thydal velkommen og fortalte om den positive erhvervsudvikling, samtidig med at hun roste virksomhedernes håndtering af corona-situationen. Dagens emne om infrastruktur drejede sig mest om Femern Bælt-tunnelen, men der er investeret for flere millioner i anlægsarbejde: Storstrømsbroen, Vordingborg Havn, Business Park Vordingborg ved afkørsel 41 og Antonihøjen. Mange projekter, som medvirker til bedre infrastruktur både på land og til vands, men helt sikkert projekter, som skaber flere arbejdspladser.
Vi havde også besøg af Patrick Jarosczinsky, projektkonsulent hos Femern Belt Development, som gav et indblik i de mange muligheder ved den øgede tilgængelighed til Tyskland. Som Patrick selv sagde: ”Vi bygger ikke broer, men vi åbner muligheder”. Han visualiserede de ændringer, tunellen giver; transporttiden forkortes, nye erhvervsområder vokser, nye chancer for erhvervsudvikling og meget andet.
I den sidste del af programmet fortalte Jens Damgaard, Erhvervsservicechef hos Vordingborg Erhverv, om de kommende arrangementer: første møde for nyt eksportnetværk, hvor repræsentanter fra Udenrigsministeriet, Erhvervshus Sjælland og Vordingborg Erhverv vil fortælle om lokale virksomheders eksportmuligheder, og den næste Business Breakfast hos Kayser og Thorsen, hvor der vil blive sat fokus på rekruttering. Dernæst kunne de erhvervsdrivende komme i dialog med politikere og konsulenter fra henholdsvis Femern Belt Development, Vordingborg Kommune og Vordingborg Erhverv.