I 1968 blev der bygget en fabrik midt på Møn, der kunne producere kilometervis af kiks og kage. Fabrikken står der stadig i dag, og indvendigt er meget som det plejer. Mange af produktionslinjerne står stadig fra den gang. Derfor har investeringsvirksomheden Jordanes, der ejer Bisca, besluttet at renovere den gamle fabrik på Ahornvej i Stege.
Det sker da kagevirksomheden har formået at knække kurven efter en årrække med svigtende resultater.
”Siden jeg trådte til i 2020, er omsætningen steget med 2,8 procent. Så vi er på den rigtige kurs”, fortæller Kristian Walsøe, der er administrerende direktør i Bisca.
Fabrikken på Møn producerer kiks og kager til store dele af verden. I 2022 har virksomheden en forventet omsætning på 377 millioner kroner og beskæftiger 250 medarbejdere.
Renovering og pladsoptimering
Fabrikken på Møn er 40.000 kvadratmeter. I renoveringsplanerne vil Bisca nedlægge nogle af de ældste bygninger for at samle produktionslinjerne under samme tag. Herved regner virksomheden med at kunne nøjes med 20.000 kvadratmeter, mens de opretholder samme produktivitet.
”Det handler om at samle det under en mindre bygningsmasse, da det giver besparelser i forhold til vedligehold,” lyder det fra Kristian Walsøe.
”Jo færre kvadratmeter man har, des færre omkostninger er der forbundet”.
”Vi fjerner indlægsbakken i nogen af vores produkter. Derved sparer vi 25 tons plastik om året”.
Administrerende direktør Kristian Walsøe | Bisca
Udenlandsk arbejdskraft
Mangel på arbejdskraft er en udfordring for Bisca, når deres sæsoner topper.
Det er blandt andet lige efter sommer, hvor der produceres pebernødder og brunkager på højeste tryk. Her forklarer fabrikschef Anders Holmström, at virksomheden har et godt samarbejde med jobcenteret i Vordingborg Kommune.
Derudover har kagefabrikken fået øjnene op for udenlandsk arbejdskraft. I forbindelse med krigen i Ukraine, har Bisca ansat 11 ukrainere.
”Der var lidt skepsis hos vores medarbejdere inden. Men det har virkelig været godt, det har skabt en fornyet energi på hele fabrikken”, fortæller Anders Holmström.
Faktisk er det gået så godt med de ukrainske medarbejdere, at Bisca fik tildelt integrationsprisen i Vordingborg Kommune.
Bisca stillede også lokaler til rådighed for sprogskolen, så fabrikkens ansatte og andre ukrainere i området kunne modtage danskundervisning.
Perspektiver på Møn
Selvom Bisca er blevet ramt af stigende priser på råvarer og energi, ser fremtiden for fabrikken i Stege lys ud, mener Kristian Walsøe:
”Vi har formået at håndtere udfordringerne igennem løbende optimering af produktportefølje, og måden vi producerer på. Når priserne, på de ting vi køber, bliver normaliseret, så står vi langt bedre, end vi har gjort i rigtig mange år. Der bliver hele tiden arbejdet benhårdt på at skrue og dreje på hver en møtrik. Og på den front går det rigtig godt”.