Appetit på internationalt gastronomisk samarbejde

af | 30. mar 2016 | Internationalt

Jesper Brinkløv, indehaver af Restaurant Borgen i Vordingborg, var straks med på ideen, da muligheden for at komme til Estland og introducere esterne for dansk mad viste sig. Besøget hos Vihula Manor var en stor succes – og til maj er det Jespers tur til at byde en estisk kok velkommen til Vordingborg.

Da Jesper Brinkløv hørte om planerne om et internationalt samarbejde mellem Vordingborg Kommune og Estland var han ikke i tvivl om, at det ville han gerne være en del af. En aftale om at være gæstekok på kursus- og konferencecentret Vihula Manor i den uge, esterne afholdte ”Danish Week”, kom i stand, og i november drog han og medindehaver af Restaurant Borgen, Birgitte Baunegaard, afsted.

Stor estisk imødekommenhed

Vihula Manor ligger en times kørsel fra Tallinn og er et smukt, historisk hus, der udgør rammerne om et moderne kursus- og konferencecenter med wellnes- og spaophold. Her skulle Jesper Brinkløv formidle dansk gastronomi til esterne i den tilknyttede restaurant – og der blev taget godt imod ham og Birgitte Baunegaard:

”Vi blev virkelig godt behandlet. Personalet stod på spring for at hjælpe os og sørge for, at vi havde det bedste af det bedste. Der blev taget godt imod os, både som mennesker og rent fagligt”.

Det fortæller Jesper, som tilføjer, at der egentlig ikke er den store forskel på, hvordan esterne og danskerne arbejder i køkkenet på en restaurant, så han følte sig hurtigt hjemme. Under besøget nåede han bl.a. både at tilrettelægge og tilberede en 4-retters menu til en gallamiddag og en 3-retters menu med danskernes traditionsrige Mortens aften-menu som tema.

Det estiske spisekammer

Før besøget havde Jesper ikke det store kendskab til det estiske køkken, men efter at have været gæstekok hos Vihula Manor kan han se både ligheder og forskelle:

”Estisk gastronomi udvikler sig meget, der er stor fremdrift, og man lader sig inspirere af, hvad der sker ude i verden. Men i den grundlæggende estiske mad er der stor lighed med danske traditioner om metoder og gode råvarer. Forskellen ligger i, at Estland har en anden natur med skovområder som et stort spisekammer. De har fx mange bær og svampe, som vi ikke kender til i Danmark, og som giver nogle helt andre smagsoplevelser. Her kan vi udveksle meget viden omkring forskellige råvarer”, siger Jesper, som er meget begejstret for sit ophold i Estland og med egne ord er ”mættet på gode oplevelser”.

Nu er det danskernes tur…

Udvekslingen af gastronomiske oplevelser mellem Vordingborg og Estland er langt fra slut. Til maj er der ”Estonian Week” i Vordingborg. Formålet er at følge op på esternes ”Danish Week” i november, og udover virksomhedsbesøg og oplæg om, hvordan man driver virksomhed i Danmark, er det danskernes tur til at spise estiske måltider. I Restaurant Borgen vil køkkenchef Jesper Brinkløv nemlig byde velkommen til en estisk kollega – køkkenchefen fra Vihula Manor – og overlade køkkenet til ham.

I det idylliske bindingsværkhus, der udgør rammerne for restauranten, og i smukke omgivelser med udsigt Storstrømmen og Gåsetårnet, skal den estiske kok stå for tilberedningen af måltider baseret på det estiske køkken. Programmet er ikke endeligt fastlagt, men der er i hvert fald planer om tre aftner, hvor der vil være estisk mad på menuen.

Om den kommende begivenhed siger Jesper Brinkløv:

”Jeg glæder mig rigtig meget til at opleve min kollegas tolkning af typisk estisk mad. Det bliver spændende at opleve det traditionelle køkken fra Estland klædt på i en moderne og tidssvarende udgave i Danmark.”

Der er ingen tvivl om, at Jesper Brinkløv har appetit på mere samarbejde mellem Vordingborg og Estland – og nu får borgerne i Vordingborg og omegn mulighed for helt bogstaveligt at smage på udvekslingen af viden og kompetencer!

Kunne du tænke dig at deltage i Estonian Week in Denmark, så læs mere her.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev