Masser af udfordrende arbejdsopgaver og en god kombination af skole og praktik – sådan er hverdagen, når man tager en erhvervsuddannelse. Læs her fjerde afsnit i vores serie om Peter E. Olsen fra Vordingborg, som har valgt at uddanne sig som VVS’er.
”Det er det, jeg skal lave resten af livet”.
Så klar er udmeldingen fra Peter, når man spørger, hvordan det går med hans uddannelse. Siden efteråret 2016 har han været i gang med sin uddannelse inden for VVS. Også dengang var han sikker på, at det var det, han ville – faktisk sprang han første grundforløb over og gik direkte til andet grundforløb, fordi han var så sikker i sin sag.
”Der er altid arbejde til en VVS’er, så det er en god uddannelse at vælge,” siger Peter.
En grøn fremtid med en erhvervsuddannelse
Inden for VVS er der forskellige retninger, man kan vælge mellem. Fx kan man blive blikkenslager eller ventilations- eller installationsteknikker, og Peter har valgt at specialisere sig som energispecialist.
”Grøn energi er fremtiden,” siger han, og forklarer, at han i praktikken får rig lejlighed til at beskæftige sig med netop dette område. ”Jeg arbejder med både varmepumper, pillefyr og solenergi.”
Peter har læreplads hos P.E. Larsen A/S, som har base i Bårse, men har underafdelinger i blandt andet Næstved, Rønnede og Stege. Ud over opgaver, som handler om grøn energi, får Peter også lov til at arbejde med traditionelt VVS-arbejde som vandinstallationer og rørarbejde, og han kommer ud på både byggepladser og hos private på hele Sjælland og nogle gange også i København.
Denne variation i dagligdagen er noget, Peter sætter stor pris på: ”Jeg kommer forskellige steder, og det er dejligt. Der er ikke to dage, der er ens, og man lærer meget af det.”
En god forberedelse til praktikken
VVS-uddannelsen veksler mellem skole og praktik.
For Peter er kombinationen af skole- og praktikophold god. Især efter at være startet på hovedforløbet, hvor eleverne specialiserer sig i den retning, de gerne vil uddannes inden for, giver det stor mening.
”Det er mere teknisk nu, og vi skal lave flere beregninger, fx dimensionering af installationer. Det er spændende, og jeg kan bruge det, jeg lærer på skolen, i praktikken”, siger Peter, der også kan fortælle, at han nu får egne opgaver. Han kører stadig ud sammen med svendene, men nu kan han så meget, at arbejdet er blevet mere selvstændigt.
Det er sjovt at gå i skole
Siden januar har snart 18-årige Peter været i praktik hos P.E. Larsen A/S. Inden da var han på sit 1. hovedforløb på EUC Sjælland i Næstved. Nu skal han være hos VVS-virksomheden i Bårse indtil august, hvor han skal på sit 2. hovedforløb, der ligesom alle hovedforløbene varer 10 uger.
”Der kommer hele tiden nye regler inden for VVS, som man skal sætte sig ind i. Man skal jo vide, hvad man gør, når man kommer i praktik,” siger Peter om det, han blandt andet lærer på skolen.
I det hele taget er det en god oplevelse at gå i skole for Peter og de andre elever på VVS-uddannelsen. ”Der er et godt sammenhold i klassen, selv om det er meget forskelligt fra person til person, hvor meget man går op i det. Nogle går helt vildt meget op i det,” fortæller Peter.
Selv må han siges at være en af dem, som gør meget ud af sin uddannelse. I hvert fald kunne han afslutte sit 1. hovedforløb i december med et flot 12-tal til eksamen!
Vi følger Peter gennem hans uddannelse, så glæd dig til at læse mere om, hvordan det går ham.