Danske økologiske svampe sælger som aldrig før. Hos Tvedemose, der ligger ved Snesere, producerer de blandt andet økologiske champignon, shiitake svampe og portobello, og deres salg er det seneste år steget med 20 procent.
De er i forvejen Danmarks største svampeproducent, og nu udvider de produktionskapaciteten yderligere. Det er ikke første gang Tvedemose udvider. Over en periode på 13 år er svampeproducenten gået fra ni dyrkningsrum til et topmoderne gartneri med 28 dyrkningsrum.
Grunden til den øgede efterspørgsel skal ifølge Kirsten Hansen findes i tidens tendenser.
“Kunderne vil have, at det skal være dansk og lokalt. Og derfor er salget af de polske svampe faldet, og de danske er steget.”
“Det bliver en udvidelse på 30 procent. Det er en rigtig stor udvidelse, men vi må også erkende at lige i øjeblikket kan vi slet ikke leve op til efterspørgslen.”
Medejer Kirsten Hansen | Tvedemose
Udfordringer
Ligesom så mange andre virksomheder har Tvedemose været påvirket råvaremangel. Hos svampeproducenten betyder det, at de har svært ved at få papemballage.
Derfor er de begyndt at afsøge markedet for alternativer. I Litauen kan de få leveret små bakker, der er lavet af bast.
“Men udfordringen gælder også film og plukhandsker,” siger Kirsten Hansen.
Til gengæld er svampeproducenten ikke særligt udfordret på arbejdskraft. Tvedemose har indgået et samarbejde med JKS Vikar. Her får de kontinuerligt tilført arbejdskraft, og her er der nogen, der passer godt, er hurtige til at plukke, og ender med at blive fastansat.
“De finder de gode emner mellem 20 og 60 år. Er de ikke gode nok, kan vi slutte samarbejdet fra dag til dag. Men de er her på samme vilkår som vores eget personale. De får lige så mange timer, og hvis de er gode kan vi så overtage dem. Mange af dem vi har nu er tidligere JKS vikarer.”
Medejer Kirsten Hansen | Tvedemose
[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0IjoxNjE5MywicG9zdF9sYWJlbCI6IkluZGzDpmcgMTYxOTMgLSBUdmVkZW1vc2UgdWR2aWRlciBzdmFtcGVwcm9kdWt0aW9uIiwidXJsIjoiIiwiaW1hZ2VfaWQiOjAsImltYWdlX3VybCI6IiIsInRpdGxlIjoiTMOGUyBPR1PDhTogVHZlZGVtb3NlIHVkdmlkZXIgc3ZhbXBlcHJvZHVrdGlvbiIsInN1bW1hcnkiOiIiLCJ0ZW1wbGF0ZSI6InRlc3QifQ==”]
Køderstatning
Svampe er fyldt med proteiner, fibre og umami. Derfor er det nok den køderstatning, der kommer nærmest kød i forhold til mæthedsfornemmelse og ernæring, lyder det fra Kirsten Hansen.
“Der er en masse, der vil have os til at spise græshopper og sådan noget. Men jeg tror det er nemmere at lære folk at spise svampe.”
Tvedemose udvikler hele tiden nye produkter, og der eksperimenterer de også med svampe som køderstatning.
Familievirksomhed
Tvedemose er en vaskeægte familievirksomhed. Tvedemose Champignon blev startet af den nuværende ejer Jens Christian Hansens far, farfar og morbror i 1963. Gennem mere end 50 år og tre generationer har familien Hansen opnået særlig viden om dyrkning og forarbejdning af champignoner på Tvedemose.
Tvedemose ligger placeret på Sydsjælland midt imellem Næstved, Vordingborg og Præstø.
Da virksomheden startede ud i 1963 fremstillede Tvedemose Champignon 30 tons champignon om året. I dag bliver der fremstillet 2000 tons champignon og 15 tons specialsvampe om året. Der plukkes hver dag året rundt og medarbejderstablen tæller 65 fastansatte. Derudover er 75 ungarbejdere i alderen 15-20 år ansat til plukning i helligdage og weekender.
Skrevet af Kasper Buur
Presse- og kommunikationskonsulent
T: +45 51 93 58 29
E: kb@businessvordingborg.dk