Sætter strøm til byggeriet af den nye Storstrømsbro

af | 24. aug 2020 | Bygge og Anlæg

En lektion i at trække alle virksomhedens ledninger i retning af vækst. Sådan beskriver El-Comp de opgaver, som virksomheden har løst på byggepladsen for den nye Storstrømsbro. El-Comp, der er en lokal autoriseret el-installatør som servicerer private og erhverv, har igennem årene oparbejdet en niche med speciale i montage, styretavler, sikring og overvågning, har bogstaveligt talt sat strøm til byggeriet til den kommende trafikale pulsåre i landsdelen – og opgaverne har været en vigtig lektie for den vækstorienterede virksomhed.

Det var nærmest som at få et lille elektrisk stød, da telefonen ringede på direktør Henrik Larsens kontor i foråret 2018. I den anden ende af røret lød en stemme fra Storstrøm Service Group, der spurgte, om El-Comp som medlem af Storstrøm Service Group ville afgive et tilbud til konsortiet på at opsætte og levere IT-hardware til de ansatte, som skulle opstarte byggepladsen for den nye Storstrømsbro.

”IT-hardware falder lidt uden for de el- og installationsopgaver, som vi normalt laver i El-Comp,” fortæller Henrik Larsen i dag, mens han husker, hvordan opkaldet alligevel fik ham til nærmest at gibbe af spænding.

”Jeg ville gerne have foden inden for på et af de største byggerier i kommunen. Opkaldet var jo en døråbner, og så er det bare om at holde sig til og skabe en tillidsfuld relation. Så vi fandt en dygtig underleverandør som partner på opgaven, og det banede vejen for vores videre arbejde på byggepladsen,” mindes Henrik Larsen.

 

Lys og efterlysning

Som el-installationsvirksomhed, der er stærkt forankret i lokalområdet, oplever El-Comp, at der er få af de helt store industrivirksomheder. Derfor har virksomheden mange små opgaver flere forskellige steder. Det spreder risikoen, men kræver også en større indsats i salgsarbejdet. I Henrik Larsens øjne dumpede byggeriet af den nye Storstrømsbro derfor ned fra den politiske himmel på rette tidspunkt.

”Der er en benhård konkurrence i vores branche. Vi er mange om buddet, og lokalt er der få af de helt store opgaver. Derfor var det godt, at byggeriet satte strøm til vores branche med en lang række af nye opgaver,” fortæller Henrik Larsen, der generelt efterlyser flere store byggeopgaver i området.

El-Comp har etableret hele elforsyningen på byggepladsen, bygget eltavler på eget værksted og leveret eltavler op til 1.600 ampere. Senest har El-Comp også etableret 10.000 volts byggestrøm på Falster og Masnedø-siden af byggeriet.

”Strømmen er selve fundamentet for et byggeri. Ingen strøm, intet lys, ingen maskiner. Alene i el-opgaver har vi d.d. omsat for ca. 3,5 mio. kr. og en del mere, hvis IT-opgaven regnes med. Vi har haft flere folk beskæftiget på byggepladsen. Det har været en klar fordel, at vores virksomhed ligger i byggeriets baghave, for det tager os blot 3-4 minutter at komme derned, hvis der pludselig skulle være brug for os,” fortæller Henrik Larsen.

”Det var vores forhåbning at blive fast el-installatør på byggepladsen, og det blev vi ”til dels”.Jeg er stolt af at sige, at El-Comp blev SBJV’s foretrukne elinstallatør. Vi har budt på alle de store som små opgaver SBJV har budt ud til os, men vi oplevede på en stor opgave, at konkurrencen fra udenlandske el virksomheder er meget hård og ikke altid en fordel at byde imod, da de kan levere til andre priser end vi danske virksomheder kan. Men vi har så til gengæld lært at arbejde sammen med udenlandske kollegaer fra elbranchen. El-Comps mål og håb på denne store opgave var selvfølgelig at vinde denne, og vi havde allerede lavet en aftale med en lokal kollega i elbranchen om en fælles udførelse, hvis vi vandt denne opgave. Men heldigvis tager disse udenlandske virksomheder hjem igen efter endt opgave, og de mange andre opgaver vender tilbage til El-Comp,” siger Henrik med et lunt smil.

En fugl i hånden

Alligevel betegner Henrik Larsen også byggeriet af den nye Storstrømsbro som en lektion i at drive en vækstorienteret virksomhed. Han påpeger særligt kulturforskellene, sproget og papirarbejdet som lektier for livet.

”Der er stor forskel på at handle med et internationalt konsortium og en dansk industrivirksomhed. Det er altid vigtigt at få defineret hele opgaven, men det er særligt vigtigt, når man samarbejder med et konsortium, der har en anden virksomhedskultur. Nogle ting kan gå for hurtigt, og så brænder man fingrene, hvis ikke man har fået sat rammerne for opgaven rigtigt,” fortæller Henrik Larsen.

”Det er jo vigtigere at have én fugl i hånden end 10 på taget,” understreger direktøren.

El-Comp vil fortsat arbejde med et strategisk blik for at udvide sit marked blandt de lokale industrivirksomheder, kommunale projekter, boligselskaber og private kunder. El-Comp regner dog ikke med at byde ind på de andre store byggerier, der blomstrer op i landsdelen i de kommende år.

”El-Comp skal være kendt som den nære, lokale leverandør, som man kan regne med. Derfor har vi umiddelbart ikke i sinde at byde på Kriegers Flak eller Femern-byggeriet. Afstanden er simpelthen for stor. Men de erfaringer, vi har fået med Storstrømsbroen, tager vores dygtige teams med ud på alle de opgaver, de kommer ud til i de kommende år,” afrunder Henrik Larsen.

Om den nye Storstrømsbro

Den nye Storstrømsbro åbner efter planen for vejtrafik i 2022 og for togtrafik i 2023. Det er Vejdirektoratet, der er ansvarlig for byggeriet af den nye Storstrømsbro, der skal forbinde Sjælland og Falster via Masnedø. Broen bliver omkring fire kilometer lang med plads til biler, tog, cykler og fodgængere. Broen konstrueres med en landevej i to spor samt en elektrificeret jernbane, hvor tog kan køre med en fart op mod 200 km/t.

Om El-Comp

El-Comp er et professionelt el-installationsfirma, der blev grundlagt i 1973. I 2005 overtog autoriseret el-installatør, Henrik Larsen, virksomheden, som han satte op i vækstgear. I 2011 besluttede den autoriserede el-installatør, Finn Sørensen, at gå på pension. Hans tidligere lærling, Henrik Larsen, overtog virksomheden og indlemmede den i El-Comp. El-Comps stærke team af montører har base i Vordingborg, tæt på byggeriet af den nye Storstrømsbro, men virksomheder løser opgaver på hele Sydsjælland. Virksomheden servicerer både private og erhvervskunder.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev