Peter Rosenkrands stortrives i ny rolle

af | 17. mar 2022 | Industri, Vordingborg Erhverv nyheder

I juli sidste år kunne Peter Rosenkrands sætte sig i kontorstolen bag sit skrivebord på Ny Esbjergvej i Præstø, som han plejede. Samme adresse, samme arbejdsplads og næsten også samme rolle, men alligevel var det ikke helt det samme. For den dag i juli var han ikke længere administrerende direktør i Knudsen Extrusion, for han havde nemlig købt og overtaget hele virksomheden.

I 18 år havde Peter Rosenkrands været ansat hos Christian Knudsen, der ejede Knudsen Extrusion inden Peter Rosenkrands købte virksomheden. Siden 2007 har han fungeret som administrerende direktør.

Efter overtagelsen af virksomheden har plastdirektøren allerede været igennem flere kriser. Først coronapandemi og nu krig i Europa. Især invasionen af Ukraine og de medfølgende sanktioner af Rusland betyder stigende priser på grundmaterialer til fremstilling af plast.

Men på trods af de nye udfordringer er han glad for sin nye titel.

“Det har været en meget lang overtagelse, men det gør også, at det har været enormt trygt. Jeg vidste præcis, hvad jeg gik ind til.”

Peter Rosenkrands | Direktør og ejer, Knudsen Extrusion

Peter Rosenkrands fra Knudsen Extrusion foran fabrikken

Plast hele livet

Knudsen Extrusion producerer og ekstruderer blandt andet slanger og rør i plastkomponenter. Virksomheden har 25 produktionslinjer, der ekstruderer rør, slange og profiler i mange former og størrelser. Deraf navnet Extrusion. Plastkomponenterne sælges til industri, medicinal-, vindmølle-, bil- og fødevareindustrien.

Siden 1989 har Peter Rosenkrands arbejdet med plastik.

“Jeg elsker den følelse af rent faktisk at producere en fysisk vare, vi sender ud af huset og eksporterer til hele verden. Det, synes jeg, er en fantastisk ting.

Der er jo et voldsomt berøringsfelt. Både privat og industrielt – der er plast overalt. Og derfor er det jo sindssygt spændende at være en del af det.”

Hvad kræver det at drive en virksomhed der ekstruderer plastik?

“Det kræver, at man er engageret og har dygtige medarbejdere. Det er nok det allervigtigste. At man omgiver sig med dygtige medarbejdere. Det gør det hele lettere. Og så kræver det, at man har en arbejdsuge, der er længere end de flestes.”

“Jeg er rigtig glad for, at jeg fik lov til at købe virksomheden. Og at jeg kan fortsætte den proces som først Palle, og sidenhen Christian grundlagde. Vi fortsætter i samme ånd. Nu er det bare med mig som ejer.”

Peter Rosenkrands | Direktør og ejer, Knudsen Extrusion

Krisetider

Selvom priserne stiger, kører forretningen fortrinligt og det har den gjort i en længere årrække, så det har været nødvendigt at udvide produktionen flere gange. Og da virksomheden nåede til det punkt, hvor flere fysiske udvidelser blev umuligt, gik de i gang med at udnytte flere af døgnets timer.

Derfor kører maskinerne nu i døgndrift fire dage om ugen. Undtagen den ene uge om måneden, hvor de kører fem dage. Den kalder de helvedesugen.

Overgangen til flere skift om dagen medførte flere udfordringer. Blandt andet i forhold til hvilke medarbejdere, der kunne arbejde på forskellige tidspunkter af døgnet, og hvordan maskinerne holdes i gang døgnet rundt.

“Men det har faktisk været lettere, end jeg troede. Vi har nogle meget dygtige medarbejdere på alle skift.”

Ansatte hos Knudsen Extrusion igang med arbejdet

Familievirksomhed

Da Peter Rosenkrands startede som salgs- og udviklingschef i virksomheden, hed den Palle Knudsen Kunststoffabrik. Han kom fra en stor fransk plastikkoncern og boede i Paris. Det var her Peter Rosenkrands og daværende direktør Christian Knudsen lærte hinanden at kende, for Peter Rosenkrands solgte råvarer til Palle Knudsen Kunststoffabrik gennem den franske forretning.

Fire år efter påtog han sig rollen som administrerende direktør. Der har været en længere dialog med Christian Knudsen om en mulig overtagelse. Den daværende ejer havde ikke selv børn, der stod og ville overtage, og derfor var det naturligt at Christian Knudsen tænkte på en exit strategi. Men det var ikke nogen garanti for, at plastfabrikken skulle sælges til Peter Rosenkrands.

“Der kunne jo være kommet nogen, der havde tilbudt mange flere penge, end det jeg kunne tilbyde.”

Én ting var dog vigtigt for Christian Knudsen. At virksomheden ville bestå lokalt i eller omkring Præstø. For Palle Knudsen Kunststoffabrik har en lang historie med byen, hvor den har ligget i over 60 år.

“Der er selvfølgelig noget hjerteblod forbundet med det. Og hvis han solgte til en kapitalfond, som kom og flyttede virksomheden mod øst, så ville den arv gå tabt,” forklarer Peter Rosenkrands.

Det er ingen hemmelighed, at Peter Rosenkrands tænker i samme baner som sin forgænger. Til forskel har Peter Rosenkrands en mulig arvtager til virksomheden. Sønnen Frederik Svaneberg blev ansat sidste år, og han har givet udtryk for, at han på sigt gerne vil overtage måske endda sammen sin yngre bror.

Ansatte hos Knudsen Extrusion igang med arbejdet

Fra direktør til selvstændig

Peter Rosenkrands arbejder flere timer som virksomhedsejer, end han gjorde som administrerende direktør for virksomheden. Men det er også noget andet, for nu tilhører virksomheden ham. Og det giver en anden form for frihed.

“At være direktør er jo en eller anden grad af at være lønmodtager. Det giver frihed i forhold til, at man kan beslutte at arbejde et andet sted. Det giver en fleksibilitet at være ansat, samt at man ikke har det totale ansvar. Men det at være ejer slår det fuldstændigt.”

Hvordan gør man en virksomhed der ekstruderer plastik til en god forretning?

“Noget af det vigtigste, når man driver virksomhed, det er en indsigt. En forståelse af hvad det er for en forretning, man har, og hvordan man sikrer konkurrencedygtige priser. Man skal grundlæggende bare bruge godt købmandsskab.”

Peter Rosenkrands foran virksomheden han købte

Nærhed

Knudsen Extrusion har over 40 medarbejdere, og det er én af de større virksomheder i Vordingborg Kommune. I det store billede og i betragtning af andre plastproducenter, er virksomheden dog en lille aktør. Men det er faktisk også én af grundene til, at Peter Rosenkrands valgte at købe virksomheden og har været der i så mange år.

“Vi er tætte på hinanden, engagerede og interesserer os for hinanden. Jeg har min gang i produktionen, og medarbejderne kan altid komme op på mit kontor, hvis der er noget. Vi kærer os om vores virksomhed. Det gør alle i staben.

Jeg er vild med det. Ellers havde jeg ikke været her i 19 år. Jeg synes, det her nærhedsprincip er helt fantastisk.”

En anden gevinst ved at være en mindre plastproducent, er ifølge direktøren og ejeren af Knudsen Extrusion, at der er kortere vej fra tanke til handling. Han kan få en idé, som han vil prøve af, og dagen efter kan han sidde med resultatet.

“Fordelen ved en lille virksomhed er, at det meget ”hands-on”. Jeg sidder både med økonomi, kunder, medarbejdere og produktudvikling. Jeg har jo hænderne mange steder. Det kan både være en fordel og ulempe. Men det giver en stor indsigt. Den indsigt er afgørende for at sikre, at man kan drive en virksomhed til at blive en god forretning.

I en stor virksomhed er der en helt anden træghed i den måde man agerer på. Den der agilitet vi har er jo helt unik, og det er også derfor vi overlever og bliver dygtigere.”

Medarbejder fra Knudsen Extrusion

Fremtid

Peter Rosenkrands vil gerne udvikle Knudsen Extrusion yderligere, så virksomheden bliver større. Den behøver ikke være meget større, men drømmen er at flytte til lokaler, der kan rumme flere produktionslinjer, og som stadig er i samme lokalområde.

“Vi vil gerne være i en konstant udvikling. Flere medarbejdere, ny lokation. Men stadig holde fast i ekspertisen med stort ”know-how”, vi kan bringe videre til vores kunder.”

Til ligesindede, der drømmer om at blive selvstændige, har Peter Rosenkrands et par gode råd.

“Vær en god købmand. Det behøver ikke være mere kompliceret. Det handler om at have indsigt i din forretning. Og sørg for at have gode medarbejdere, som du kan stole på og som hjælper dig til at drive virksomheden i den rigtige retning. Vær en god chef. Jeg skal selvfølgelig ikke være den, der bedømmer, om jeg er en god chef eller ej. Men jeg kan se at vi har stor kundeloyalitet og rigtig stor medarbejder tilfredshed og loyalitet. Det gør, at det er sjovt at gå på arbejde. Og når det er sjovt at gå på arbejde, er det nemmere at lave en god forretning.”

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev