Next stop: Finland-Estland – skal du med?

af | 23. dec 2016 | Ikke-kategoriseret, Internationalt

Siden Global Business Vordingborg blev dannet i 2015, er det gået hurtigt. De internationale markeder er pludselig kommet inden for rækkevidde på en helt ny måde – og det kan også komme dig og din virksomhed til gode. Der er nemlig stadig ledige pladser på forårets delegation til Finland og Estland.

Nyt mindset

Mange virksomhedsejere ser landegrænsen som en barriere, der er svær at overskride, og synes, at det kan virke uoverskueligt at skulle ud på det internationale marked. Men som regel er de største barrierer i vores eget hovede. Der er i hvert fald masser af hjælp og gratis rådgivning at hente hos Vordingborg Erhverv, Væksthus Sjælland, og Eksportrådet, når det handler om eksport og internationalt samarbejde.

Med målrettede og veltilrettelagte delegationer til andre lande og nye markeder bliver det nu endnu lettere at gå til for virksomhederne i Vordingborg. De får en håndsrækning til at komme i gang og til at få skabt nogle nye professionelle relationer. Når man først har fået et ansigt på både rådgiveren og den nye samarbejdspartner i udlandet – så bliver det hele mindre kompliceret. Om mødet afføder et samarbejde, afhænger både af parternes fælles interesse og af kemien mellem virksomhedsejerne.

”Ofte har vi mennesker nogle fordomme, som blokerer for udsynet. Der skal være tillid til, at vi kan skabe noget sammen, uden at den ene part snyder den anden, men når vi oplever samarbejdet som givende for begge parter, er velviljen der også” siger Dan Holck-Hansen, som er erhvervsservicechef i Vordingborg Erhverv, og arrangør af delegationen.

Betydningen af gode relationer

Med Estonian Week i Vordingborg i maj 2016 blev relationerne til Estland utroligt stærke. Forbindelser er etableret og kanaler for samarbejde og rådgivning er – om ikke rødglødende, så i hvert fald vidt åbne. Det er derfor meget nemmere at skabe de næste aftaler. Når man kender hinanden, er det lettere at gribe telefonen og sætte møder og aftaler i stand eller at forhøre sig på et tidligt stadie i processen, når en virksomhed har et ønske om at begynde at eksportere.

Den danske ambassade arbejder således i øjeblikket på at undersøge mulighederne for en række virksomheder fra Vordingborg – og den match making, som fandt sted i forbindelse med Estonian Week i Vordingborg, har allerede resulteret i flere værdifulde samarbejder.

”Relationerne betyder utrolig meget. Når det kommer til stykket, er det mennesker, der handler med andre mennesker. Sådan er det herhjemme – og sådan er det på tværs af landegrænser, selvom man taler et andet sprog og kommer fra en anden kultur” slår Dan Holck-Hansen fast.

Åben invitation

Vordingborg Erhverv har ikke i sinde at lukke sig om sin egen succes. I en forståelse af at samarbejdet kommer alle parter til gode, har Vordingborg Erhverv derfor inviteret Næstved Erhverv med på den kommende delegation til Finland og Estland. Vordingborg Erhverv og Næstved Erhverv tager hver 10 produktionsvirksomheder fra deres respektive kommuner med på delegationen. Virksomheder, som kan se et potentiale i eksport til nye spændende markeder.

I helt samme ånd har de estiske forbindelser valgt at trække på deres gode forbindelser til Finland – i stedet for snævert at holde fokus på estiske interesser. Finland og Estland er nabolande og ligner hinanden i mangt og meget. Det finske marked er forholdsvist ukendt herhjemme, og der er et stort uudnyttet potentiale.

Både Estland og Finland er langt fremme teknologisk og har en masse at byde på for danske virksomheder. Det er samtidig små lande, som på mange måder minder om Danmark, ligesom både finner og estere har mange lighedstræk med danskere.

Relationen til Estland har endvidere den fordel for danske virksomheder, at forbindelserne hertil kan være indgang og åbning til hele Baltikum. De delegerede får således flere nye markedsmuligheder: det finske marked, det estiske marked og de baltiske lande: Estland, Letland og Litauen.

Målrettet matchmaking

Når delegationen rejser afsted d. 26. april-28.april er det med et målrettet fokus på at skabe helt konkrete nye relationer på de nye markeder. Der bliver derfor gjort et stort forarbejde for at matche de enkelte delegerede med virksomheder, som passer perfekt til deres profil – uanset om man er på udkig efter nye kunder eller samarbejdspartnere.

Matchmakingen foregår med en til en-sessions, hvor potentialet for samarbejde afdækkes. Her kan man præsentere sin virksomhed, sine produkter og sine visioner. Ansigt til ansigt er det lettere at afklare, om der er basis for et yderligere bekendtskab.

Efter matchmakingen er der planlagt virksomhedsbesøg, som ligeledes er skræddersyet til virksomhedernes ønsker og profiler. D. 26.april er destinationen Helsinki i Finland. De to næste dage gentages både matchmaking og virksomhedsbesøg i Tallinn i Estland.

Programmet byder desuden på blandt andet vandring i den gamle bydel i Tallinn, aftenunderholdning med foredrag om estiske erfaringer på det danske marked, og reception på den danske ambassade i Tallinn.

Du kan nå det endnu…

I Vordingborg er de fire pladser allerede så godt som booket, mens endnu flere har vist interesse i at tage med. Så tøv ikke for længe med at kontakte Vordingborg Erhverv, hvis din virksomhed har mod på nye horisonter i 2017.

For den beskedne sum af 7500,- kr. får man hele turen, inklusive restauranter, overnatning, flybilletter, matchmaking og virksomhedsbesøg.

Fakta om delegationen

Tid: 26.-28 april

Kriterier:

  • Din virksomhed skal være inden for produktion eller evt. software
  • Din virksomhed skal ligge i Vordingborg eller Næstved Kommune
  • Du skal have reel interesse i eksport samt i at afsøge det finske, estiske eller baltiske marked

Program: Det fulde program for turen kan rekvireres ved henvendelse til Erhvervsservicechef Dan Holck-Hansen på dhh@vordingborgerhverv.dk

Pris: 7.500,- kr.

Tilmelding og kontakt for yderligere informationer: Dan Holck-Hansen dhh@vordingborgerhverv.dk

 

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev