Lokale erhvervsuddannelser i udvikling – Masterclass og fremtidig tømreruddannelse

af | 22. jan 2020 | Bygge og Anlæg

ZBC er på mission: Flere unge skal kende til deres muligheder for at tage en erhvervsuddannelse lokalt.

Vi besøgte Dina Herler, Uddannelsesleder på ZBC og mange af hendes kolleger og elever, da de stillede telt op på Algade for at møde de unge på en kold og våd januardag. Formålet var at fortælle mere om EUD (Erhvervsuddannelser) og EUX (kombination af erhvervsuddannelse og studentereksamen).

”Vi er her, fordi der ikke er nok i området, der kender til alle erhvervsuddannelserne, som fås her i byen. Jeg hører flere gange, at folk ikke ved, at vi eksempelvis har uddannelse til bager og konditor. Så nu må vi ud på gaden. For den bedste måde at skabe kendskab på, er ved at være synlig,” forklarer Dina Herler.

Under teltet var der god stemning på trods af regn og blæst. Og eleverne havde i anledningen medbragt suppe og ikke mindst kager, som både viste en brøkdel af, hvad de lærer på EUD, men selvfølgelig også gav gadens handlende større anledning til at søge ly ved deres telt. Her kunne elever og lærer nemlig fortælle mere om erhvervsuddannelserne og de afsluttende eksamener.

”Det er vigtigt for os, at vi viser mulighederne på ZBC frem. Der er mange forskellige uddannelsesretninger at vælge mellem, og jeg kan godt forstå, at det kan være svært for de unge at finde rundt i. Men så må vi simpelthen gøre det nemmere ved at være tilgængelige og informative. Og det er vores klare plan,” siger Dina Herler.

Masterclass på folkeskoler

En af måderne, hvorpå ZBC kan hjælpe de unge med den store beslutning, er ved at møde dem på folkeskolerne. Det gør de både i foråret og efteråret i 5 dage. Skolerne udvælger selv elever, der har interesse i tre forskellige fag: Bager/konditor, kok/tjener og datatekniker.

Dina Herler fortæller: ”Det er ikke en hemmelighed, at vi mangler flere faglærte unge. De fleste vælger en gymnasiel retning, og det er sandsynligvis fordi, at det er det, de kender. Derfor vil vi i højere grad vise dem, hvad erhvervsuddannelserne egentlig kan tilbyde, og det hjælper Masterclass med i høj grad.”

På Masterclass kan eleverne prøver kræfter med de forskellige fag, som forhåbentlig vil gøre deres fremtidige beslutning om uddannelse nemmere. Og på uddannelsen for bager og konditor kan eleverne lære fra Jakob Bechman Fremming. Han har været faglærer på ZBC i otte år, og har for nyligt hjulpet det Danske Bagerlandshold til sejr i VM. Han har været landsholdets teamleder og hjulpet dem med at kvalificere sig til verdensmesterskabet, som blev afholdt i januar 2020 i Paris.

Du kan læse om sidst afholdte Masterclass i efteråret 2019 her.

Du kan læse om det Danske Bagerlandsholds sejr ved VM her.

Tømreruddannelse i Vordingborg

ZBC har startet et samarbejde med EUC Sjælland om at skabe bygge- og struktøruddannelser i Vordingborg, herunder tømreruddannelsen. ZBC vil sørge for grundfagene, som blandt andet er dansk, matematik og teknologi. EUC Sjælland flytter ind ved DGI Huset fra august, hvor de vil stå for blandt andet specialfag til uddannelserne.

”Vi ser frem til, at vi også kan byde ind med tømreruddannelse i Vordingborg Kommune. Lige nu tilbydes uddannelsen kun på CELF i Nykøbing F. og EUC Sjælland i Næstved som de tætteste lokationer. Det skal vi lave om på, så unge også kan tage en relevant erhvervsuddannelse lokalt, og vi starter med tømrerfaget,” fortæller Dina Herler.

ZBC har også samarbejdet med SOSU i Nykøbing F i flere år. ZBC har stillet undervisningslokaler til rådighed, så elever kan tage uddannelsen lokalt.

Fakta

ZBC er Danmarks største erhvervsskole og det største gymnasium på Sjælland. I hele 7 byer på flere forskellige lokationer tilbydes de mange uddannelser.

På EUD tilbydes følgende erhvervsuddannelser:

  • Kok, tjener, ernæringsassistent, bager & konditor
  • Serviceassistent
  • Sikkerhedsvagt
  • Business med fokus på detail, kontor og handel
  • Datatekniker og IT-support

På EUD findes der forskellige forløb, som afhænger af elevernes situation og ønsker til uddannelse.

GF1 (20 uger)
For elever, der kommer direkte fra folkeskolen eller 10. klasse. Efter endt forløb starter de på enten GF2 EUD eller EUX.

GF2 EUD (20 uger)

For elever, der er gået ud af folkeskolen for mere end 2 år siden og ønsker en elevplads.

GF2 EUX (20 uger)
For elever, der vil på EUX/Studieåret og ønsker muligheder for både en elevplads og en gymnasiel eksamen.

ZBC starter også et nyt forløb, GF+, som er for unge over 25 år. På forløbet tilbydes de ekstra 10 uger, som vil hjælpe dem til at videreuddanne sig.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev