Internationalisering er vejen frem

af | 3. jan 2017 | Internationalt

Er du i tvivl? Så gør det! Det er mottoet for Filip Rasmussen fra Jungshoved Præstegård. Import af vildmarksbade fra Estland er det seneste projekt, han har kastet sig ud i.

Den kolde, mørke tid er over os, men det behøver ikke være surt eller ubehageligt. Et vildmarksbad – også kendt under navnet ”hot tub” – er perfekt til den danske vinter, hvor det kan give masser af gode udendørsoplevelser i haven eller ved sommerhuset.

”Folk kommer her til præstegården for at se, hvordan det fungerer, og så bliver de fanget af det. Man er udendørs og oplever naturen på en helt anden måde, og det er lige meget, om det er koldt eller regner, når man sidder i det varme vand. Det er ren wellness,” siger Filip Rasmussen.

Det er en lille verden – og vi er en del af den

Det var ellers meningen, at Filip Rasmussen blot ville have et vildmarksbad til sig selv og familien, da han mødte en estisk producent af hot tubs i forbindelse med Estonian Week i Vordingborg tidligere på året. Men han blev så begejstret for produkterne, at han besluttede sig for at importere dem til danskerne.

vildmark-temperatur”Benexter er en familiedrevet virksomhed fra Tallinn med 5-6 ansatte. De laver alt selv af 100% træ, og det er af virkelig høj kvalitet”, fortæller Filip.

Filip har allerede meget at gøre med Jungshoved Præstegård, hvor han og hustruen Anette bl.a. arrangerer fester i smukke og idylliske omgivelser i forbindelse med fx bryllupper, konfirmationer og fødselsdage. Så hvorfor kaste sig ud i importvirksomhed også?

”Verden er blevet meget mindre. Med EU, Femern Bælt-forbindelsen, internettet og ingen sprogbarrierer kan vi lave meget sammen ved at importere og eksportere til hinanden.”

Og ifølge Filip er det også nødvendigt:

”Det er den vej, udviklingen går, og som små samfund er det nødvendigt, at vi er klar til at gå med. Hvis vi isolerer os, skal vi leve af at servicere hinanden, og det skaber ingenting.”

Møder skaber muligheder

Filip Rasmussen har været meget involveret i arbejdet med at stable Estonian Week på benene, som blev afholdt i Vordingborg i maj 2016. Han har i mange år også selv været aktiv på internationalt plan ved bl.a. at arrangere rejser, hvor erhvervsfolk kan møde hinanden.

”Det er en øjenåbner at møde andre. Så siger man, det kunne jeg da også sælge, eller man finder ud af, at vi to kan faktisk lave noget sammen” siger Filip.

Frejas sal på Jungshoved Præstegård, hvor gallamiddagen i forbindelse med Estonian Week blev afholdt

Den smukke Frejas sal på Jungshoved Præstegård, hvor der bliver afholdt fester. Det var også her gallamiddagen i forbindelse med Estonian Week i maj fandt sted.

I den forbindelse nævner han Lene Tissot Koch fra Præstø-virksomheden Ord for ord. Hun har netop indgået et samarbejde med estiske Neon Translations and Localization, der handler om, at Lene Tissot Koch kan levere teksterne og det estiske firma oversættelserne, når danske og udenlandske virksomheder ønsker at eksportere til andre markeder end deres egne. Dette samarbejde opstod som en udløber af Estonian Week, hvor de to efterfølgende mødtes og fandt ud af, at der var grundlag for at lave forretninger sammen.

Selv er Filip også et godt eksempel med sin nystartede import af vildmarksbade, og han er ikke i tvivl om, at internationalisering er vejen frem, hvis man ønsker at udvikle sin virksomhed.

”Vi vil så gerne have en lokal bager, men det kommer aldrig igen. Vi handler på nettet nu og dermed også internationalt, og hvis du ikke går med, har du et problem. Man kan ikke leve af at handle lokalt.”

Man skal give, før man kan tage

I forbindelse med Estonian Week hørte Filip Rasmussen en del kritiske røster.

”Folk siger: Hvad får vi ud af det? Kommer de ikke bare med deres billige arbejdskraft og tager vores arbejde fra os? Men man skal huske, at man skal give, inden man kan tage. Når man investerer i noget, hvad enten det er med tid, energi eller penge, får man også noget igen.”

Det er ligesom med bonden og hans mark, forklarer Filip. Han har sin jord, men sidder ikke bare og venter med hænderne skødet. Han pløjer og gøder jorden, inden kornet vokser frem, og så kan han høste udbyttet og få det i lade.

Vær modig – og er du tvivl, så gør det alligevel!

Der er også et andet aspekt i internationalt samarbejde: Som danskere kan vi faktisk lære noget af, hvordan man gør andre steder.

”Vi vil gerne have et velfærdssamfund, og internationalisering giver mulighed for dette. Vi har et smukt land, og vi er dygtige på mange områder. Men vi er også gammeldags og halter bagefter med it. Fx med at stemme – vi går rent fysisk hen til en stemmeboks og sætter et kryds på en stemmeseddel. I Estland stemmer man via internettet,” siger Filip Rasmussen.

Han er godt klar over, at det kan være svært at turde tænke stort og ud over grænserne, men det er nødvendigt:

vildmark-udsigt”Vi har et fantastisk samfund, som mange misunder os. Men det er også under også under pres. Hvis vi ikke dygtiggør os, kan vi få svært ved at finansiere det. Det kræver uddannelse, innovation og internationalisering,” siger Filip, der mener, at mod til at tænke nyt er en stor del af det, der skal til, og som han siger:

”Man skal turde tænke stort. Og er du i tvivl, så gør det alligevel!”

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev