
Hårbølle Mejeri på Møn ligger helt ude på kanten af de vestmønske kornmarker. Her har Per Sørup og hans lille mikromejeri lavet fastmodnede og bløde oste og mejeriprodukter i over et årti.
Men for tiden er Per Sørup ikke en del af driften på mejeriet. Driften af Hårbølle Mejeri varetages af Amanda Hougaard, Andrea Langhorn og Emilie Damgaard, der har haft mejeriansvaret siden februar i år. Alle tre er midt i tyverne og fra Jylland.
”Vi havde en uge, hvor vi gennemgik det hele med Per. Og så gik sådan set bare i gang. Det var sindssygt overvældende. Men det er gået rigtigt fint,” lyder det fra Andrea Langhorn.
Faktisk er det seneste halve år gået så fint, at de tre kvinder håber på officielt at føre Hårbølle Mejeri videre. Det er dog ikke helt ligetil. Det kan man læse mere om i vores historie om mejeriovertagelsen her.
Her møder vi de tre nye kvinder på Hårbølle Mejeri.
“Vi er med i alle processer. Vi malker fårene og henter mælken ind i mejeriet.”
Andrea Langhorn | Hårbølle Mejeri
Vejen til Møn
Andrea Langhorn og Amanda Hougaard opsøgte Per Sørup sammen allerede for to år siden. Herefter startede Amanda i lære på Hårbølle Mejeri og et år senere var Andrea og Emilie en del af mejeriet.
”Amanda havde fortalt, at Per gerne ville have at nogen overtog driften. Og at vi derfor nu havde muligheden for at få vores eget. Hun lokkede også lidt med, at vi jo kunne købe nogen køer og lave noget is. Det hele lød bare ret fantastisk,” fortæller Andrea Langhorn.
Det, der gør Hårbølle Mejeri til noget helt specielt for Amanda, Andrea og Emilie, og grunden til at de er flyttet til Vestmøn fra Jylland, er fordi det vestmønske mejeri beskæftiger sig med alle facetter i produktion af ost.
”Vi er med i alle processer. Vi malker fårene og henter mælken ind i mejeriet. Og så står vi og laver ost. Det kan man jo nærmest ingen andre steder i Danmark,” siger Andrea Langhorn.
Men det har ikke altid været sådan. Indtil 2020 var der ingen dyr på Hårbølle Mejeri. I stedet blev fåremælken købt hos Tågeskov Overdrev, der ligger midt på Sjælland. Komælken leveres stadig af det lokale Bomgården på Møn.
I dag leverer Hårbølle Mejeris egne 50 østfrisiske malkefår mælken til mejeriets fåreoste. Fårene græsser på marker, hvor særlige urter og planter er sået, der giver fåreostene den helt rigtige kvalitet og smag.

“Om sommeren kommer der mange turister til Møn, og der sælger vi meget i gårdbutikken.”
Adrea Langhorn | Hårbølle Mejeri
Hårdt ostehåndværk
Da jeg ankommer til mejeriet, tager Emilie Damgaard imod mig. Hun har en løstsiddende, sort t-shirt på, der er falmet i farven. Hun er iført gummistøvler. Jeg rækker hånden ud i det, hun kommer nærmere. Min gestus bliver ikke returneret, og det er ikke på grund af dårlige manerer eller coronavirus.
”Jeg har kloak udover det hele”, siger hun.
Det kræver sin kvinde at arbejde på et mejeri og et landbrug. Både Emilie, Amanda og Andrea nyder at bruge hænderne.
Sidstnævnte har sejlet på Georg Stage.
”Alt det praktiske arbejde var vildt fedt. Men jeg syntes, det var lidt meningsløst at sejle rundt. Så jeg valgte at tage på landbrugsskole, selvom jeg slet ikke kommer fra en landbrugsfamilie”, fortæller Andrea Langhorn.

Levering til storbyen
Hver onsdag kører én af kvinderne til København for at levere varer til blandt andet Geranium og NOMA. Ostene og mejeriprodukter sælges også hos lokale dagligvareforhandlere på Møn og i deres egen gårdbutik.
”Det er der vores salg er hovedsageligt. Om sommeren kommer der mange turister til Møn, og der sælger vi meget i gårdbutikken”, siger Andrea Langhorn og forklarer at størstedelen af mejeriets ost bliver solgt til restauranter og gennem en grossist.
Hårbølle Mejeri på Møn fødes af en videnskabsmand
Inden Per Sørup åbnede mejeriet, var han forsker i mikrobiologisk immunologi. Da han nærmede sig 62 år, tog han en beslutning om at flytte til Vestmøn for at etablere et mejeri. Han skulle ikke på pension.
Med sig til Vestmøn havde han en hel kære fyldt med viden om at lave ost. I forbindelse med sit arbejde på et forskningsinstitut i EU-regi, havde Per Sørup boet i Spanien. Her mødte han den spanske tradition for at lave ost, hvor det var små familieejede gårde, der producerede ost på tværs af generationer.
Han kom i ostelære hos en spansk kvinde, og herigennem var Per Sørups vision blevet født. Han ville vise danskerne, hvordan rigtig ost skal smage.

Usædvanlig landbrugsvej
Det er ikke helt sædvanligt at landbrugsstuderende ender på et mejeri. Amanda forklarer, at det er mere almindeligt i andre lande, som for eksempel Norge, hvor hun selv har arbejdet på en gård, hvor der var geder, og der blev lavet ost.
”I Danmark er det at lave ost blevet gjort supereffektivt. Med for eksempel Arla. Det er det her jo ikke. Vi rører hver ost mindst seks gange. Det er virkelig håndlavet. Det er det, der gør det specielt. Jeg var draget af det,” forklarer hun.
Amanda Hougaard er den mest erfarne mejerist af de tre, men efterhånden er alle udlærte indenfor alle opgaverne Hårbølle Mejeri byder på. De kan alle passe gården, malke fårene, forvandle mælken til ost og levere den færdige vare hos leverandørerne.
”Jeg føler mig ret sikker i fårene, marken og malkningen. Men noget mere usikker i mejeriet. Det gør, at man kan blive udfordret og lære nye ting. Det gør også at vi alle hele tiden ved, hvad der sker. Vi er alle med i alle dele,” fortæller Andrea Langhorn.
Det giver også en enorm afveksling, fortæller mejeristerne.
”Når man har været en uge i mejeriet, og det er 30 grader udenfor, så glæder man sig bare til at komme ud i marken. Så det er jo fedt, man kan være begge steder, siger Andrea Langhorn.

Ostens natur
Der er ingen tvivl om, at de tre kvinder er blevet grebet af at lave ost.
”Det er en utrolig levende ting. Det gør det både meget frustrerende og virkelig sjovt. Det er en hel masse mikroorganismer, der laver en masse ting inde i osten, så den udvikler sig, modnes og får smag. Det handler om tider og temperaturer. Inde i sit hoved skal man have styr på det og vide, hvad man skal gøre, hvornår og hvordan, og på den måde kan man komme ind i et fantastisk flow,” forklarer Amanda Hougaard.
Hårbølle Mejeri på Møn producerer camembert, brie, tomme, mønsk manchego, salatost, fåreyoghurt og fåremælksfløde.
Gårdbutikken i Hårbølle holder åbent fredag fra 15-18 og lørdag fra 10-13.