Efter et langt arbejdsliv ser de fleste frem til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet for at gå på pension. Men sådan var det ikke for Per Sørup. Da han blev 62 og tiden nærmere sig, hvor han skulle pensioneres fra jobbet som forsker i mikrobiologisk immunologi på et forskningsinstitut i EU-regi, tog han en beslutning. Hårbølle Mejeri skulle snart blive en realitet.
I stedet for at trække sig tilbage skiftede han karriere. Videnskabsmanden blev selvstændig og åbnede et mejeri i Hårbølle på Vestmøn. I dag er Per Sørup 75 år og klar til at blive pensioneret igen.
“Det er begyndt at vokse mig lidt over hovedet. Men det er ikke kun min alder. Mine børn er begyndt at spørge, om det ikke snart er tid til at blive pensioneret for anden gang,” siger Per Sørup.
Pensionen trækker også i ham fordi, han muligvis har fundet dem, der skal overtage og sikre Hårbølle Mejeris overlevelse.
Det er dog ikke helt ligetil.
“Det er ikke så tit, man finder det i Danmark, hele fra jord til bord-processen som sker her.”
Amanda Hougaard | Hårbølle Mejeri
Tre kvinder kommer til Hårbølle
For halvandet år siden kom Amanda Hougaard i lære som mejerist hos Per Sørup. Før lærepladsen på Hårbølle Mejeri, var hun på landbrugsskolen.
“Jeg synes det link, der er mellem landbrug og det færdige produkt hos Hårbølle Mejeri, er virkelig fedt. Det er ikke så tit, man finder det i Danmark, hele fra jord til bord-processen sker her,” fortæller Amanda Hougaard, der i dag er udlært og føler sig klar til at overtage mejeriet.
Hun er ikke alene. Amanda Hougaard havde løbende kontakt til to af sine veninder fra landbrugsskolen. Andrea Langhorn og Emilie Damgaard. De blev også draget af livet og arbejdet på Hårbølle Mejeri.
Derfor flyttede de til Vestmøn for seks måneder siden og fik ansvaret for driften af mejeriet. De tre kvinder, der er alle er midt i tyverne, er nået frem til, at de gerne vil overtage Hårbølle Mejeri.
“Vi har et ønske om at overtage det her mejeri. Enten forpagte det, købe en anpart eller købe det hele. Der er mange måder at gøre det på. Nu har vi fået lov til at drive det og har fået en fornemmelse for, hvordan det vil være, hvis vi tre driver stedet og tager beslutningen. Det har været hårdt og udfordrende, men det har også været sindssygt sjovt,” siger Andrea Langhorn.
“Vi har fundet ud af, at vi skal finde en måde, hvorpå vi kan gøre det her til en virksomhed, der kan understøtte os alle tre i at være her,” supplerer Emilie Damgaard.
De er nu i gang med at finde ud af, om det kan lade sig gøre.
“For Per Sørup var det hans pensionistprojekt. Et projekt hvor han fik megatravlt, og som ikke har givet det store økonomiske afkast. Før vi kom til, har det været af mindre betydning end nu, hvor vi er tre, der skal leve af det,” forklarer Amanda Hougaard.
“Vi arbejder rigtig meget, og det vil vi også gerne. Men før det giver mening for mig, har jeg brug for en ejerskabsfornemmelse.”
Amanda Hougaard | Hårbølle Mejeri
Forretningen skal vokse
Før Amanda, Andrea og Emilie kan overtage, skal omsætningen vokser. Hårbølle Mejeri sælger ost til Michelin-restauranter som Geranium og NOMA, mens de også har deres egen gårdbutik. De arbejder mere end de gængse 37 timer i en virksomhed, der er gearet til noget andet.
“Vi arbejder rigtig meget, og det vil vi også gerne. Men før det giver mening for mig, har jeg brug for en ejerskabsfornemmelse og at kunne udvikle stedet. Og at have tid og økonomi til at prioritere det,” forklarer Amanda Hougaard.
“Selvom det vi gør, her på mejeriet, er noget, vi elsker at lave, så er der også en grænse for, hvor længe man kan gøre det uden en omsætning, der stiger. Det skal give økonomisk mening,” tilføjer Andrea Langhorn.
Pigerne er netop i gang med at afsøge hvilke muligheder, der er for at øge omsætningen i Hårbølle Mejeri. Det ligger lige for at producere mere ost. Men det er ikke helt så ligetil, fortæller de.
“Der er allerede en masse beslutninger der er truffet, og gjort nogle investeringer, som vi skal arbejde med. Så vi skal ikke til at udskifte det hele,” siger Emilie Damgaard.
I forbindelse med produktion af de oste Hårbølle Mejeri laver, er der en modningsproces. Den finder sted i specielle modningsrum, hvor luftfugtighed og temperatur kan styres med stor præcision. Her skal nogle af ostene ligge i flere måneder, og en større produktion af ost vil derfor skabe et kapacitetsproblem.
Men ifølge Amanda Hougaard er en del af charmen ved Hårbølle Mejeri netop den begrænsede kapacitet.
“Og at vi rører hver ost seks gange.”
Der kan dog være løsninger på at forstørre kapaciteten. Det kan eksempelvis være at udnytte lavsæsonen for turister bedre.
“Vi ser flere veje og er i gang med at undersøge dem til bunds,” lyder det fra Amanda Hougaard.
“Når jeg kigger på gården og jorden omkring os, synes jeg, at der kan ske mange ting, og vi kan udvikle os enormt meget. Der er virkelig potentiale. Det er jo også en forudsætning for at have lyst til at overtage sådan et sted. Så må vi bagefter finde ud af, om der er penge i det,” supplerer Andrea Langhorn.
Gode råd udefra
En del af modningsprocessen for pigerne på Hårbølle Mejeri er at få råd fra folk udefra. Her har de opsøgt Thorsten Gregersen, der er erhvervsudviklingschef for Business Vordingborg.
“Det var rigtig godt, vi gjorde det. Vi kom måske lidt blåøjede ind med den formodning, at vi skulle snakke om, hvordan overtagelsen skulle ske. Mens Thorsten stillede spørgsmålet: Skal det ske? Og hvad skal der til? Det var meget med økonomibriller på. Han var god til at tage os de skridt tilbage, som vi var gået lidt for hurtigt frem,” siger Amanda Hougaard.
Thorsten Gregersen forklarer, at han ofte møder iværksættere, der glemmer det økonomiske aspekt ved deres forretning.
“De fleste er drevet af passionen, men det er vigtigt, at man kan se forretningen udvikle sig. Når man skal stilling til, om man skal overtage en forretning, er det især vigtigt at man har kunnet se, at den har udviklet sig. Og så skal man forholde sig kritisk til, om man kan fortsætte udviklingen og få virksomheden derhen, hvor den er rentabel,” lyder det fra erhvervsudviklingschefen.
Ifølge Amanda Hougaard, var det ikke det fedeste at få at vide. Men det var ret nødvendigt, at de tre unge mejerister fik det at vide.
“Der er jo rigtig mange landmænd, der arbejder døgnet rundt og tjener meget lidt. Det kunne være fedt, hvis vi kunne vise, at det kan lade sig gøre at udvide en forretning,” tilføjer Emilie Damgaard.
Snakken om at overtage
Pigerne og Per Sørup har fundet ud af, at en overtagelse i høj grad er en modningsproces. Det er noget der skal prioriteres og kræver tid, der skal findes blandt malkning af får, dekantering af ost og fragt af færdige produkter.
“Vi er blevet opmærksomme på, hvor vigtigt det er at holde den proces i gang. Det handler blandt andet om, hvad der er vigtigt i vores arbejdsliv, og om det kan blive opfyldt her. Samtidig er der også en økonomi, der skal hænge sammen,” siger Amanda Hougaard.
“Det er ret svært. Der er mange bekymringer forbundet med at skulle overtage. Jeg er gift, og min mand og jeg overvejer at købe hus, og om vi skal have børn. På den anden side er det jo en enestående mulighed at drive det her mejeri videre. Det vil vi jo helt vildt gerne,” lyder det fra Andrea Langhorn.
Emilie Damgaard erklærer sig enig med sine mejeri-kolleger.
“Det er lidt en mundfuld. Men det kan jo helt sikkert godt lade sig gøre.”
Holder fast
Amanda, Andrea og Emilie er stadig på mejeriet og knokler for at finde den rigtige vej. Selvom de hver især kunne blive ansat i et konventionelt landbrug, håber de alle at planerne om at overtage mejeriet lykkes.
“Det er jo supersjovt at være på mejeriet. Og så er der den frihed at selv kunne tilrettelægge og bestemme hvilken retning man gerne vil have tingene til at gå. Det føles som et kæmpe privilegie, som jeg trives i,” fortæller Amanda Hougaard.