Tilbageblik på 2021

af | 21. dec 2021 | Business Vordingborg, Erhvervsnyheder, Iværksætteri

Selvom store dele af 2021 kom til at forløbe under nogenlunde normale forhold, startede og sluttede året med igen at være præget af pandemi og coronavirus. Alligevel var 2021 et år med høj vækst og bunkevis af blændende erhvervsnyheder, og her vil Vordingborg Erhverv fremhæve tre højdepunkter fra året der gik.

Vindmølle sættes op

Den høje vækst i Vordingborg Kommune har skabt mange jobs i vores område. Faktisk er antallet af jobs de seneste fem år steget med 1004 nye stillinger i Vordingborg Kommune, hvor 7 ud af 10 af de nye job er skabt i private virksomheder. Når det handler om at skabe nye private jobs, har Vordingborg Kommune klaret sig bedre i forhold til Region Sjælland. Analyse af data fra Danmarks Statistik viste tidligere i år, at der i løbet af fem års perioden fra 2016 til 2021 blev skabt otte procent flere stillinger i Vordingborg, mens der kun blev skabt syv procent i hele Region Sjælland.

Bygge og anlæg i vækst

Det er især kommunens bygge- og anlægsvirksomheder, der i denne periode har klaret sig utroligt godt, hvor der blev skabt mere end 70 procent nye job. Udviklingen i 2020 var helt vild, hvor der blev skabt knapt 19 procent flere nye job. Det betød, desværre også at branchen oplevede besvær med at finde nok kvalificeret arbejdskraft i 2021. Siden januar 2021 er ledigheden i Vordingborg kommune faldet fra 1052 ledige til 555 ledige i oktober 2021, hvilket er det laveste niveau siden sommeren 2008.

Tidligere på året kunne indehaveren af VVS-firmaet P.E. Larsen berette om benhård konkurrence efter kvalificeret arbejdskraft.

“Det er håbløst. Der er bare ikke nok uddannede folk i branchen. Sådan er det også indenfor tømrere og murere. Det eneste vi oplever er, at firmaerne stjæler medarbejdere fra hinanden”, udtalte Carsten Larsen til en artikel i oktober.

VVS-firmaet P.E. Larsen har rygende travlt

Carsten Larsen ejer VVS-virksomheden P.E. Larsen

Manglen på arbejdskraft havde allerede haft konsekvenser for VVS-ejeren, hvor forventningerne til vækst og omsætning for længst var blevet nedjusteret.

“Vi kan jo ikke øge vores omsætning, hvis vi ikke har nogen at øge den med. Vores produktionsapparat kan ikke køre mere igennem”, lød det fra indehaveren af P.E. Larsen.

Åbning af Kriegers Flak

Mandag den sjette september blev en mærkedag for dels den grønne omstilling i Danmark og dels for Vordingborg kommunes status som centrum for den grønne omstilling.

Hans Kongelige Højhed Kronprinsen indviede havvindmølleparken Kriegers Flak sammen med erhvervsminister Simon Kollerup ved et arrangement på Geocenter Møns Klint. Med 72 havmøller og en kapacitet, der svarer til omkring 600.000 danske husstandes årlige elforbrug, indtog Kriegers Flak positionen som Danmarks og Skandinaviens største havvindmøllepark.

“Indvielsen af Kriegers Flak i dag er et stormskridt i den positive retning for den grønne omstilling i Danmark,” sagde erhvervsminister Simon Kollerup på indvielsesdagen i et interview med Vordingborg Erhverv.

Simon Kollerup

Erhvervsminister Simon Kollerup.

Desuden roste Erhvervsminister Simon Kollerup Vordingborg Kommune for at have investeret og sat alle sejl til for at udvikle Klintholm Havn som servicehavn for vindmølleoperatører.

”Vi kan se i dag, at særligt udenfor de store byer trives de grønne arbejdspladser. Så det med at bruge grønne omstilling som en vækstdriver er både grøn politik, erhvervspolitik og i virkeligheden er det også en slags landdistriktspolitik,” lød det fra erhvervsministeren.

Erhvervsprisen 2021

Vanen tro blev Erhvervsprisen uddelt sidst i november. Det blev en aften hvor erhvervsforeningen og Vordingborg Erhverv havde mulighed for at hylde vores lokale erhvervsliv gennem tre priser: Erhvervsprisen 2021, Den Grønne Pris og Overraskelsesprisen 2021.

Det blev instrumentvirksomheden Insatech i Bårse, der modtog Erhvervsprisen 2021. Erhvervsprisen i Vordingborg kommune uddeles hvert år til en virksomhed, der har gjort det godt. Insatech sælger og servicerer instrumenter til industrivirksomheder i Danmark og udlandet og har siden udflytningen til Bårse været i vækst.

Simon Kollerup

Insatech og Borgmester Mikael Smed

I motiveringen for prisen sagde Borgmester Mikael Smed på vegne af dommerkomiteen:

“Insatech er en virksomhed der har eksisteret siden 1989, og har efter en årrække med central beliggenhed i Vordingborg, bygget nyt domicil i Bårse, og dermed bevist, at den prioriterede at blive i Vordingborg Kommune. Efter en velgennemført flytning er der stigende vækst i virksomheden. Det er en virksomhed der beviser, at der er grundlag for at drive en vidensvirksomhed her i kommunen, og vi værdsætter, at virksomheden med vækst har hjemme her i kommunen. Endelig har virksomheden stort fokus på eksport og innovation.”

Ny grøn pris

Den Grønne Pris blev uddelt for første gang, og prisen gik til Ucomposites, der ligger på Bogø og har eksisteret siden 2013.

Det var virksomhedens grundlægger og direktør Jakob Grymer Tholstrup, der stolt modtog Den Grønne Pris da den blev overrakt af Susan Thydal fra Vordingborg Kommune.

“Den Grønne Pris går i år til en virksomhed, som virkelig har formået at skabe forretning med baggrund i den grønne omstilling. At det grønne fundament kan udnyttes til en solid eksportvirksomhed gør at vi ikke har været i tvivl om valget. Dette års vinder af Den Grønne Pris er Ucomposites! Stort tillykke,” lød det fra Susan Thydal.

Ucomposites er en pionervirksomhed indenfor genbrug af glasfiberaffald fra vindmøllefabrikker i hele Europa.

Ucomposites modtager Drn Grønne Pris 2021

Ucomposites fra Bogø

Den nystartede virksomhed Møn Surf med base på Klintholm Havn modtog Overraskelsesprisen 2021. Virksomheden er grundlagt af det norsk-amerikanske par Kesia og Patrick Cohan.

“I år går Overrækkelsesprisen til en iværksættervirksomhed som er drevet af to ildsjæle. De to unge iværksættere kommer fra henholdsvis Norge og San Fransisco, de har skateboardet, kitesurfet, surfet, vindsurfet, muntret sig på Stand Up Padle og alle lignende aktiviteter rundt omkring i verden. Til trods for, at hele verden har været deres lege-, lære- og arbejdsplads, har de valgt hjemsted for deres virksomhed på Klintholm Havn. Tak fordi I valgte Vordingborg Kommune til jeres virksomhed,” sagde Bolette Christensen, direktør for Vordingborg Erhverv i begrundelse for at give Overraskelsesprisen til Patrick og Kesia fra Møn Surf.

Ejerne af Møn surf modtager overraskelsesprisen

Patrick og Kesia Cohan fra Møn Surf

Denne artikel er skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92
E: sk@businessvordingborg.dk

Søren Knudsen

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev