Kriegers Flak havvindmølleparken indviet

af | 7. sep 2021 | Erhvervsnyheder, Grøn omstilling

Skandinaviens største havvindmøllepark blev indviet af Kronprins Frederik og mønske skolebørn.

5 – 4 – 3 – 2 – 1 Puuuussst……

Kronprins Frederik talte ned sammen med en skoleklasse fra Møn, og med ivrige pust i små gule vindmøller blev der mandag officielt sat gang i de 72 havvindmøller på Kriegers Flak.

Med 72 havmøller og en stor kapacitet, der svarer til omkring 600.000 danske husstandes årlige elforbrug, er Kriegers Flak Danmarks og Skandinaviens største havvindmøllepark.

Mandag indviede Hans Kongelige Højhed Kronprinsen Kriegers Flak havvindmølleparken sammen med erhvervsminister Simon Kollerup ved et arrangement på Geocenter Møns Klint.

Når samtlige 72 møller på Kriegers Flak drejer rundt på en dag med god vind, kan parken levere strøm svarende til forbruget hos 600.000 husstande i Danmark.

Kriegers Flak er stor, og det var også de store ord, der blev brugt ved indvielsen fra erhvervsminister Simon Kollerup, der kaldte det for et stormskridt mod et grønnere Danmark og en kæmpe stor dag for Danmark.

“Indvielsen af Kriegers Flak i dag, det er et stormskridt i den positive retning for den grønne omstilling i Danmark,” siger erhvervsminister Simon Kollerup i et interview med Vordingborg Erhverv.

Parken er Skandinaviens største havvindmøllepark – og verdens første havbaseret udlandsforbindelse, idet strømmen både kan blive sendt til Tyskland og Danmark.

“Det er vores største havvindmøllepark indtil videre. Det er Skandinaviens største havmøllepark – og den er meget vigtig for os, så vi er meget stolte i dag,” siger Tenna Opstrup Petersen, Head of Operations Offshore Wind, Vattenfall.

“Status er at alle møller er rejst og alt er i fuld drift. Vi er faktisk færdige før tid. Vi skulle være færdige til udgangen af året – men vi er klar nu,” siger Tenna Opstrup Petersen til Vordingborg Erhverv.

Titlen som Danmarks og Skandinaviens største havvindmøllepark er dog kun midlertidig, påpegede Anna Borg, der er CEO i Vattenfall, der har bygget Kriegers Flak.

“Vindparker vil blive større. Og det vil Kriegers Flak også. En svensk Kriegers Flak er undervejs,” lød det fra Anna Borg ved indvielsen.

“Vi kan se i dag, at særligt udenfor de store byer trives de grønne arbejdspladser.”

Simon Kollerup | Erhvervsminister, Socialdemokratiet

Grøn omstilling skaber job

Erhvervsminister Simon Kollerup lagde i sin tale vægt på, at den grønne omstilling skaber vækst og job. Der er allerede skabt 100 lokale job, og 6-700 arbejdspladser vil følge af, at Klintholm Havn er valgt som servicehavn for Kriegers Flak. Men netop behovet for arbejdskraft i den grønne omstilling kræver, at vi udviser rettidig omhu og sætter fokus på uddannelse i fremtiden, fremhævede ministeren.

Erhvervsminister Simon Kollerup roste Vordingborg Kommune for at have investeret og sat alle sejl til for at udvikle Klintholm Havn som servicehavn for vindmølleoperatører.

”Vi kan se i dag, at særligt udenfor de store byer trives de grønne arbejdspladser. Så det med at bruge grønne omstilling som en vækstdriver er både grøn politik, erhvervspolitik og i virkeligheden er det også en slags landdistriktspolitik,” siger Simon Kollerup.

For Vordingborg kommunes borgmester Mikael Smed var det også en stor dag. Iklædt borgmesterkæden tog han godt imod Kronprins Frederik, Sveriges ambassadør i Danmark, Vattenfalls øverste chef Anna Borg og Lars G. Nordström, der er bestyrelsesformand for Vattenfall.

”Det betyder rigtig meget for os, at der er fokus på at vi er i gang med den grønne omstilling – og at sådan et sted som Østmøn kan være et godt udgangspunkt for at udvikle arbejdspladser indenfor den grønne omstilling,” siger Mikael Smed, borgmester i Vordingborg Kommune.

Fakta om Kriegers Flak havmøllepark

  • Kriegers Flak har en produktionskapacitet på 604 MW.
  • Havmølleparken kan dække det årlige elforbrug i ca. 600.000 danske husstande.
  • De 72 vindmøller har hver en totalhøjde på 188 meter, og hvert fundament vejer op til 800 tons.
  • Vindmølleparken ligger i Østersøen, 15-40 kilometer fra den danske kyst.
  • Vindmølleparken dækker et område på 132 km2, og der er blevet lagt omkring 170 kilometer undervandskabler.
  • Møllerne ved Kriegers Flak begynder at producere strøm, når vinden er 4 sekundmeter. Når vinden er over 25 sekundmeter, bliver møllerne stoppet.
  • En enkelt omdrejning på en mølle producerer strøm nok til at oplade 1317 smartphones – eller køre 87 km i en elbil.

De 118 meter høje havvindmøller kan i klart vejr ses fra land på Møns Klint. Der er en udsigtspost inden i skoven lige ved Geocenter Møns Klint.

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev