Power To X i Vordingborg har gode betingelser

af | 25. okt 2022 | Erhvervsnyheder, Grøn omstilling, Vordingborg Havn

Vordingborg kommune har en ambition om at blive østdansk centrum for produktion af grønne brændstoffer. Det vil man gøre ved, at skabe gode forudsætninger for Power To X i Vordingborg kommune. Allerede nu er to store og ambitiøse virksomheder i gang med at etablere sig på Vordingborg Havn med en samlet investering på mere end 10 milliarder kroner.

Arcadia på Vordingborg Havn

Det er Arcadia eFuels, der skal producere CO2 neutralt jet fuel til fly via PowerToX og Vordingborg Biofuel, der skal producere grøn metanol til skibe.

Andre af de store grønne energiselskaber er også til stede i Vordingborg kommune. Everfuel har købt grund i Business Park Vordingborg ved afkørsel 41 samt Better Energy og Begreen, der begge skal drive store solkraftværker i Barmosen og Køng Mosen.

Nature Energy driver et af Danmarks største biogasanlæg i Køng, og det har været i drift siden sommer.

European Energy har et solkraftværk projekt i Barmosen på vej, og har stor erfaring med at udvikle sol og vindprojekter verden over. Energivirksomheden er også gået ind i PtX sektoren i Danmark for at producere grønne brændstoffer.

Og netop Vordingborg kommunes ambitioner på den grønne energisektor høster anerkendelse hos Knud Erik Andersen, der er administrerende direktør for European Energy.

“Hvis der er biogene CO2 kilder sammen med havnefaciliteter, så har man hele den klynge der skal til og det giver nogle fordele.”

Medstifter og CEO Knud Erik Andersen | European Energy

Knud Erik Andersen

”Jeg synes det er en fin ambition, og vi vil meget gerne i dialog med kommunen omkring hvilke erfaringer, vi har opnået fra de projekter, vi har initieret andre steder i Danmark. Vi vil gerne dele ud vores erfaringer og tage en dialog om hvad der skal til for at det lykkes,” siger Knud Erik Andersen, administrerende direktør European Energy.

Knud Erik Andersen fremhæver, at Vordingborg kommune har gode muligheder for at lykkes med den grønne ambition. Det skyldes at flere af de nødvendige faciliteter allerede er til stede i kommunen.

Hvis man vil være førende indenfor produktion af grønne brændstoffer, skal følgende være til rådighed ifølge European Energy.

  • Der skal være adgang til gode havnefaciliteter som det Vordingborg Havn tilbyder.
  • Grøn strøm i store mængder – enten landbaseret via sol eller vind eller havbaseret via vind.
  • Der skal være adgang til rent vand i store mængder.
  • Der skal være adgang til biogene CO2 kilder.

Knud Erik Andersen oplyser, at hvis der i kommunen findes virksomheder, der har CO2 udledning der kan indfanges så passer det rigtig godt sammen med PtX – produktion af grønne brændstoffer.

“Vi vil gerne dele ud vores erfaringer og tage en dialog om hvad der skal til for at det lykkes.”

Medstifter og CEO Knud Erik Andersen | European Energy

Power To X i Vordingborg?

Den biogene CO2 kan stamme fra biomasse, der brændes af eller biomasse, som stammer fra biogasanlæg. Netop Nature Energys anlæg i Køng har European Energy bidt mærke i.

”Vi har en udmærket dialog med Nature Energy, og det er klart at deres biogasanlæg er helt ideelt i forhold til CO2. Det er ovenikøbet det vi kalder biogent CO2 og det er lige præcis den type CO2 man gerne vil have i de grønne brændstoffer,” siger Knud Erik Andersen.

Og netop kombinationen af biogasanlæg og en moderne erhvervshavn giver en stor fordel.

”Hvis der er biogene CO2 kilder sammen med havnefaciliteter, så har man hele den klynge der skal til og det giver nogle fordele,” siger Knud Erik Andersen.

Fordelen er at udover der produceres grønne brændstoffer så får man også spildvarme. Den varme kan fødes ind på fjernvarmenettet i kommunen og giver billig varme til borgerne.

European Energy har på nuværende tidspunkt to PtX anlæg i udvikling og de er langt fremskredne.

Det er et i Esbjerg og et i Åbenrå.

”Og man kunne også godt forestille sig at man kunne lave Power To X i Vordingborg. Betingelserne er i al fald til stede for det. Vordingborg har bestemt gode forudsætninger for at deltage i produktionen af grønne brændstoffer eller PtX,” siger Knud Erik Andersen.

Søren Knudsen - Presse- og kommunikationsrådgiver

Skrevet af Søren Knudsen

Presse- og kommunikationsrådgiver

T: +45 20 40 95 92

E: sk@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev