Kan man kombinere landbrugsproduktion og energiproduktion fra solceller? Svaret er ja og det danske energiselskab European Energy har planer om at etablere et testcenter for ”Agri-PV” – kombinationen af solceller og landbrugsproduktion på Snertingegaard. Det fortæller Knud Erik Andersen, administrerende direktør for European Energy om det nye testcenter for solenergi i Vordingborg i et interview.
[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0IjoyMTk3MiwicG9zdF9sYWJlbCI6IkluZGzDpmcgMjE5NzIgLSBOeSBob3ZlZHN0YXRpb24gaSBWb3JkaW5nYm9yZyBza2FsIHNpa3JlIG1lcmUgZ3LDuG4gc3Ryw7htIiwidXJsIjoiIiwiaW1hZ2VfaWQiOjAsImltYWdlX3VybCI6IiIsInRpdGxlIjoiTMOGUyBPR1PDhTogTnkgaG92ZWRzdGF0aW9uIGkgVm9yZGluZ2Jvcmcgc2thbCBzaWtyZSBtZXJlIGdyw7huIHN0csO4bSIsInN1bW1hcnkiOiIiLCJ0ZW1wbGF0ZSI6InRlc3QifQ==”]
”For cirka to år siden fik vi plangrundlag til at bygge et solkraftværk i området ved Barmosen på jorde der tilhører Snertingegaard. Det projekt kunne sådan set være bygget nu men det venter på net tilslutning,” siger Knud Erik Andersen.
Problemet med net tilslutning er den store udfordring for langt de fleste solcelleparker, der er planlagt. Der er ikke plads nok på det eksisterende elnet til at kunne rumme al den grønne strøm, som solkraftværkerne kan producere.
”I samme øjeblik vi får net kapacitet i området går vi i gang med at bygge,” siger Knud Erik Andersen.
European Energy vil etablere et 50 Megawatt solkraftanlæg, og det kan levere grøn strøm fra solens stråler svarende til 12.500 husstandes årlige forbrug.
Derfor vil European Energy bruge ventetiden til at forske og teste i hvordan solkraftværker, der som oftest etableres på landbrugsjord, kan fungere i samspil med at der fortsat dyrkes landbrugsprodukter.
“Vi har en plan om at vi gerne vil lave Snertingegaard om til et område hvor vi kan forske og udvikle i samspillet mellem landbrugsproduktion og energihøst.”
Medstifter & CEO Knud Erik Andersen | European Energy
Det hedder Agri-PV (Agri-Photovoltaic) og er kombination af landbrug og energiproduktion. Agri-PV kombinerer produktion af mad og energi, så samme stykke jord kan bruges til både landbrugsproduktion og produktion af solenergi på samme tid.
Her får Snertingegaard i Vordingborg kommune en særlig rolle.
”Vi har en plan om at vi gerne vil lave Snertingegaard om til et område hvor vi kan forske og udvikle i samspillet mellem landbrugsproduktion og energihøst,” siger Knud Erik Andersen fra European Energy.
European Energi har for nylig købt ejendommen Snertingegaard. Oprindeligt skulle solcelleanlægget bygges på jord lejet af den daværende ejer af Snertingegaard, men nu ejer virksomheden al jord og bygninger.
“Kommunen har faktisk være rigtig hurtige til at lave en sagsbehandling. Vi er meget tilfredse med samarbejdet med kommunen.”
Medstifter & CEO Knud Erik Andersen | European Energy
[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0IjoxNzUwMCwicG9zdF9sYWJlbCI6IkluZGzDpmcgMTc1MDAgLSBTb2xrcmFmdHbDpnJrIHZva3NlciBmcmVtIGkgQmFybW9zZW4iLCJ1cmwiOiIiLCJpbWFnZV9pZCI6MCwiaW1hZ2VfdXJsIjoiIiwidGl0bGUiOiJMw4ZTIE9HU8OFOiBTb2xrcmFmdHbDpnJrIHZva3NlciBmcmVtIGkgQmFybW9zZW4iLCJzdW1tYXJ5IjoiIiwidGVtcGxhdGUiOiJ0ZXN0In0=”]
Det er på denne baggrund, at European Energy nu vil lave dele af ejendommen om til et forsøgscenter for solceller og landbrugsproduktion.
”Det er en dialog vi meget gerne vil tage med kommunen,” siger Knud Erik Andersen.
European Energy er en dansk virksomhed, som blev grundlagt i 2004 af Knud Erik Andersen og Mikael D. Pedersen. Virksomheden har i dag mere end 450 medarbejdere og udvikler vind og solprojekter i mange lande og består af 30 forskellige nationaliteter ansat i virksomheden. European Energy leverer komplette løsninger ved at udvikle, konstruere og drive vind og solprojekter.
Tilslutning største barriere for solenergi
European Energy fik grønt lys til at anlægge et 50Mw solcelle anlæg i det område, der hedder Barmosen for to år siden. Men der er endnu ikke sat et eneste solpanel op selvom virksomheden har været klar længe.
”Det eneste problem lige nu er at vi mangler net og det kan kommunen jo ikke gøre ved. Det er jo Energinet og de lokale elselskaber, der skal sørge for det,” siger Knud Erik Andersen.
I 2024 eller 2025 forventer European Energy at elnettet er blevet udvidet, og de kan få det planlagte solkraftværk tilsluttet til det offentlige elnet.
European Energy har arbejdet sammen med Vordingborg kommune i forbindelse med planlægningen af solcelleanlægget, og har kun ros til overs for det arbejde.
”Vi fik jo allerede lokalplanen for to år siden – så det er ikke kommunen der har været langsom. Kommunen har faktisk være rigtig hurtige til at lave en sagsbehandling. Vi er meget tilfredse med samarbejdet med kommunen,” siger Knud Erik Andersen, administrerende direktør European Energy.
Dermed har kommunen gjort sit for at bane vejen for tilblivelsen af et testcenter for solenergi i Vordingborg
Om European Energy
European Energy er en dansk virksomhed, der blev stiftet i 2004 af Knud Erik Andersen og Mikael D. Pedersen. Virksomheden udvikler og opfører sol- og vindparker over hele verden. I dag har virksomheden, der har hovedkvarter i Søborg nord for København, aktiviteter i 26 lande og mere end 450 medarbejdere. Virksomheden er en af de ledende virksomheder i verden inden for Power-to-X-området, hvor de omdanner vedvarende energi til grønt brændstof, herunder e-metanol og brint.
Skrevet af Søren Knudsen
Presse- og kommunikationsrådgiver
T: +45 20 40 95 92