Cykelhandler holder styr på energiforbrug – og sparer en formue

af | 8. dec 2022 | Detail, Erhvervsnyheder

Det var en håbefuld ejer hos Lykke Cykler, der tirsdag fik besøg af energirådgiver Louis Jacobi fra Andel Energi. Indehaver Bo Holm Petersen har i længere tid haft fokus på sit energiforbrug som følge af stigende priser på el og varme. Han håbede at energirådgiveren kunne finde flere steder, hvor cykelforretningen kunne spare på energien.

Men Louis Jacobi måtte skuffe Bo Holm Petersen. Energirådgiveren konkluderede, at der var fuldstændig styr på energiforbruget i cykelbutikken.

”Bo er jo en mønsterelev. Hvis jeg var virksomhedsejer, ville jeg nok sige, at han strammede skruen lidt for meget”, forklarer energirådgiveren.

Inden besøget havde energirådgiveren fra Andel Energi blandt andet undersøgt forretningens elforbrug.

”Når butikken er lukket, bruges der under 0,1 kilowatt i timen. Det er så lidt, så det kan man ikke gøre noget ved. Der er altid noget, der står og summer”, lød det fra Louis Jacobi.

Energitjekket tilbydes som led i en akut indsats fra Business Vordingborg og Erhvervshus Sjælland, der har stablet initiativet på benene på kort tid. Ligesom Slagter Stig i Stege og Min Købmand i Mern har indehaver af Lykke Cykler Bo Holm Petersen takket ja til et energitjek.

”Det er jo blevet dyrere at varme op og bruge strøm. Det er jo ærgerlige penge, hvis man kan få det billigere. Man kan lige så godt gøre det så billigt som muligt”, siger Bo Holm Petersen.

“For mig er energi ikke forbudt at bruge”

Energirådgiver Louis Jacobi | Andel Energi

Produktion hos Viking Malt

[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0IjoyNDI0MCwicG9zdF9sYWJlbCI6IkluZGzDpmcgMjQyNDAgLSBFbmVyZ2l0amVrIHNwYXJlciBTbGFndGVyIFN0aWcgZm9yIHR1c2luZHZpcyBhZiBrcm9uZXIiLCJ1cmwiOiIiLCJpbWFnZV9pZCI6MjQyNjQsImltYWdlX3VybCI6Imh0dHBzOi8vYnVzaW5lc3N2b3JkaW5nYm9yZy5kay93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyMi8xMi9FbmVyZ2l0amVrLWhvcy1TbGFndGVyLVN0aWcuanBnIiwidGl0bGUiOiJFbmVyZ2l0amVrIHNwYXJlciBTbGFndGVyIFN0aWcgZm9yIHR1c2luZHZpcyBhZiBrcm9uZXIiLCJzdW1tYXJ5IjoiRnJhIDQwLjAwMCB0aWwgODAuMDAwIGtyb25lcjsgc8OlIG1lZ2V0IHN0ZWcgZWxyZWduaW5nZW4gaG9zIFNsYWd0ZXIgU3RpZyBpIFN0ZWdlIHDDpSBlbiBtw6VuZWQuIiwidGVtcGxhdGUiOiJ0ZXN0In0=”]

 

Slukket vinduesbelysning

Inden besøget havde Bo Holm Petersen iværksat en række tiltage for at spare på el og varme. Cykelhandleren havde både skiftet til LED-pærer i hele butikken og anskaffet sig timer til kaffemaskinen, så den kun er tændt inden for åbningstiden.

Derudover havde Bo Holm Petersen slukket for belysningen i cykelbutikkens vinduer. Lige netop den beslutning udfordrede energirådgiver Louis Jacobi.

”For mig er energi ikke forbudt at bruge. Hvis man kan sælge en cykel om året på, at der er vinduesbelysning, så kan jeg love dig for, at du har lavet en god forretning. Der skal man overveje, om det er det rigtige”, sagde energirådgiveren under gennemgangen af Lykke Cyklers energiforbrug.

Ferieby på Sukkerfabrikken Møn

“Fjernvarmen er klart den mest klimavenlige løsning, og ofte er det økonomisk fordelagtigt”

Energirådgiver Louis Jacobi | Andel Energi

Tiltrængt hjælp til virksomheder

I et forsøg på at afbøde de værste konsekvenser af stigende energipriser, coronagæld og inflation er Business Vordingborg gået sammen med blandt andet repræsentanter fra Jobcenter, banker og revisorer i en taskforce for at hjælpe butikker og virksomheder.

Vi er urolige for, hvad der kan ske henover vinteren, hvor vi kan blive ramt af meget høje energipriser. Så derfor er der stor bekymring for, hvad det kan betyde i sidste ende. Vi opfordrer til at man som virksomhedsejer får talt med sin bank, revisor eller udlejer. Bankerne har regler de skal efterleve, men de er klar til at tage imod jer og hjælpe, fortæller Johnny Meyer, erhvervsudviklingskonsulent Business Vordingborg.

Torsdagens energitjek hos Slagter Stig er et initiativ gennem taskforcen, der også er støttet af Erhvervshus Sjælland. Der er planlagt ét energitjek udover Slagter Stig og Lykke Cykler. Det er hos Min Købmand i Mern.

Det er vigtigt for os, at vi dækker så bredt som muligt. Så flere kan sammenligne og se, at det kan de også få noget ud af. Vigtigst af alt er, at man forholder sig til det. Der kan være op til 35 procent at spare i energiomkostninger. Det er voldsomt mange penge ved ganske få tiltag, siger Johnny Meyer.

Erhvervsudviklingskonsulent Johnny Meyer var Business Vordingborgs udsendte til dagens energitjek hos Lykke Cykler i Præstø

Kæmpe varmeregning

Lykke Cykler i Præstø har mulighed for at varme butikken op med fjernvarme. Dog har Bo Holm Petersen erfaret, at det er en dyr løsning. Én fyringssæson koster cykelbutikken 41.000 kroner. Derfor har cykelhandleren investeret i en varmepumpe.

”Det var en lidt kedelig oplevelse. Nu er jeg nede på 12.000, når jeg bruger varmepumpen”, siger Bo Holm Petersen.

Cykelhandleren sparer godt 30.000 om året på at bruge varmepumpen. Men sådan burde det ikke være, når der er god og billig fjernvarme tilgængelig, forklarer Louis Jacobi. Energirådgiveren er ærgerlig over at fjernvarmen fungerer så dårligt hos Lykke Cykler.

”Fjernvarmen er klart den mest klimavenlige løsning, og ofte er det økonomisk fordelagtigt”, lyder det fra energirådgiveren.

Problemet hos Bo Holm Petersen er, at radiatorerne er monteret oppe under loftet. Derfor skal der store mængder energi til, før varmen havner i gulvhøjde. Desuden hænger radiatorerne også over gamle, ét-lags glasruder, der giver et stort varmetab.

”Hvis facaden havde været med nyere og bedre vinduer, ville fjernvarmen give mere mening, fordi temperaturforskellene ikke ville være så voldsomme. Også selvom radiatorerne hænger oppe under loftet”, siger Louis Jacobi.

Bo Holm Petersen kan dog ikke gøre noget ved bygningen. Han bor til leje, og udlejer er ikke interesseret i at investere i nye vinduer.

Energirådgiver Louis Jacobi og indehaver af Lykke Cykler Bo Petersen får en snak om potentielle energibesparrelser

Godt energitjek

Cykelhandleren var tilfreds med energitjekket, på trods af at energirådgiveren ikke havde forslag til nævneværdige energioptimeringer.

”Det var yderst positivt, for han kunne ikke komme med nye tiltag for at spare på energien. Det er jo dejligt at finde ud af, at man gør det godt.”

”Det er altid rart at blive rost. Og jeg synes også, jeg kan se, at det er nogle gode tiltage, jeg har lavet rent økonomisk”, siger Bo Holm Petersen.

Kasper Buur - Presse- og kommunikationskonsulent

Skrevet af Kasper Buur

Presse- og kommunikationskonsulent

T: +45 51 93 58 29

E: kb@businessvordingborg.dk

Tilmeld dig nyhedsbrev fra Business Vordingborg

Tilmeld dig Business Vordingborgs nyhedsbrev