Januar vejret hænger tungt og gråt over Klintholm Havn på Møn. Men det er også det eneste, der er gråt på havnen. For med to store vindmølleoperatører som tyske EnBW og svenske Vattenfall er der kommet travlhed på Klintholm Havn, som på kort tid blevet til Østdanmarks centrum for havvindmøller og fremtiden ser meget lys ud.
Klintholm havn er servicehavn for Baltic 2 og Kriegers Flak havvindmølleparkerne, der ligger kort tids sejlads fra den østmønske havn. Tidligere var Klintholm Havn en aktiv fiskerihavn og i dag forvandlet til en moderne servicehavn for havvindmøller.
Vattenfall driver Skandinaviens største havvindmøllepark på Kriegers Flak med 72 møller, der producerer strøm svarende til 600.000 husstandes årlige forbrug. Møllerne blev officielt taget i brug i september 2021.
Morten Skouboe er leder af Vattenfalls nybyggede servicestation på Klintholm Havn, og han er en erfaren herre inden for drift og servicering af havvindmøller med en fortid på Nysted havmølleparken syd for Lolland.
“
“Det går supergodt – ja forbavsende godt her på Klintholm Havn. Vi har været godt klædt på til opstart af en ny havmøllepark fordi vi har god erfaring fra de tidligere havmølleparker. Der er ikke så meget, der er kommet bag på os og møllerne kører godt uden for mange startvanskeligheder.”
Morten Skouboe | Operations manager, Vattenfall på Klintholm Havn
Ved siden af Vattenfalls servicebygning ligger tyske EnBW, der servicerer havmølleparken Baltic 2. Her er der også livlig aktivitet hver dag med de daglige serviceture med de store mandskabsbåde kaldet CTV’er, der fragter vindmølleteknikerne ud til vindmøllerne og tilbage igen, når arbejdsdagen på vindmøllerne er slut.
Efter en længere periode i 2021, hvor aktiviteterne hos EnBW på Klintholm Havn var droslet ned på grund af Corona restriktioner i Tyskland, har der siden oktober været skruet helt op for blusset.
”Det går godt og vi har et par meget travle år foran os med fuld skrald på. Vi har mange serviceopgaver på møllerne, som vi skal have gennemført nu hvor teknikerne igen kan sejle ud fra Klintholm Havn,” siger Rune Høy, Business Development Manager hos EnBW.
Der er fire faste medarbejdere på EnBWs servicestation i Klintholm og mellem 15 og 25 tyske vindmølleteknikere, der dagligt sejler ud til Baltic 2 havvindmølleparken i Østersøen. Baltic 2 består af 80 møller og blev sat i drift i 2015.
(Se live billede fra Baltic 2 via dette link)
Teknikerne måtte i længere tid i 2021 sejle ud fra Sassnitz i Tyskland og overnatte på et hotelskib, og nu hvor teknikerne er tilbage i Klintholm Havn og bor på det nyopførte mandskabshotel, er arbejdet blevet mere effektivt.
”Det er bare bedre og nemmere at sejle ud fra Klintholm Havn. Vi har en bedre oppetid på møllerne og driften er blevet mere effektiv efter vi er flyttet til Klintholm Havn,” siger Rune Høy fra EnBW.
Udvidelse i fuld gang
Udvidelsen af Klintholm Havn samt moderniseringen af hele havnen er i fuld gang. Sidste år blev arbejdet med at lave en ny og større ydermole – i daglig tale kaldet ”bananen” på grund af dens form – færdig. For tiden arbejdes der med at gøre lokalplan og myndighedsarbejde færdigt og i løbet af foråret forventes det at lokalplanen, der skal bane vejen for yderligere udvidelse og udvikling af Klintholm havn.
Thorsten Gregersen er erhvervsudviklingschef hos Vordingborg Erhverv, og han står i spidsen for det igangværende udviklingsarbejde på Klintholm Havn.
Hele havneområdet skal i løbet af de kommende år udvikles til at kunne rumme yderligere havvindmølleoperatører samt flere lystbåde gennem en udvidelse af lystbådehavnen.
“
“Vi er klar til at trykke på knappen og sætte yderligere fart på udvidelsen af havnen, når det står klart om og hvornår der kommer flere havvindmølleparker i Østersøen. Lige nu er vores fokus på at skaffe flere vindmølleoperatører til havnen, og det arbejde er blevet meget aktuelt efter den politiske beslutning om at etablere yderligere 2 havvindmølleparker kom tilbage i december.”
Thorsten Gregersen | Erhvervsudviklingschef, Business Vordingborg
Udviklingsplanen for Klintholm Havn blev besluttet af Vordingborg Kommune sidste år, og den beskriver klart hvad der skal ske af fysiske udvidelser på havnen.
- Infrastrukturen på land skal forbedres og ændres
- Lystbådehavnen skal udvides
- Udvidelse af erhvervshavnens landareal
”Vi arbejder intensivt på at påvirke beslutningsprocessen omkring de kommende nye havvindmølleparker. Det er oplagt at en af de nye havmølleparker bliver placeret på Kriegers Flak Nord/syd arealet i Østersøen, og at Klintholm Havn bliver valgt som servicehavn,” siger Thorsten Gregersen, erhvervsudviklingschef Vordingborg Erhverv.
Faldet godt til
Klintholm Havn er på få blevet forandret fra en hensygnende fiskerihavn til en moderne og aktivitetsfyldt servicehavn for havvindmøller. Det synlige bevis er de nye servicebygninger, som EnBW og Vattenfall har til huse i. Vattenfalls grå servicebygning har været omdiskuteret blandt lokalbefolkning og sommerhusgæster.
”Vi oplever at vi er faldet godt til og at de lokale har taget godt imod os. Vi lægger vægt på at larme så lidt som muligt, og vi gør meget ud af at tilpasse os de øvrige aktiviteter her på havnen,” siger Morten Skouboe fra Vattenfall.
Rune Høy fra EnBW giver udtryk for samme holdning.
”Der er stor velvilje i lokalsamfundet og vores medarbejdere føler sig velkomne i byen, når de opholder sig på hotellet,” siger Rune Høy.
På ovenstående billede ses de to servicebygninger på Klintholm Havn med EnBWs bygning til højre og Vattenfall til venstre.
Det var især Vattenfalls grå servicebygnings udseende, der var genstand for diskussion i starten. Vattenfall var meget lydhøre og efter en god dialog og en efterfølgende kunstner konkurrence er det nu besluttet hvordan bygningen skal udsmykkes.
Kunstneren Mia Sloth Møller er blevet valgt i samråd med de lokale beboere i Klintholm Havn til at udsmykke bygningen.
Motivet bliver en ”Kejser guldsmed”, der er almindelig i området og som i sit udseende også “minder” om elementer, man finder på havnen såsom himmel og hav, fisk, reb og net.
Skråt overfor Vattenfalls servicebygning ligger MMA Ofshores store mandskabshotel. Det huser tyske servicetekniker fra EnBW, der bor på hotellet i den 14 dages periode de har vagt på den tyske havvindmøllepark Baltic 2.
Teknikerne flyttede ind på det nybyggede hotel tilbage i november sidste år. Det var med lidt forsinkelse på grund af Covid 19 pandemien, som holdt teknikerne væk fra Klintholm Havn i en længere periode.
Morten Andersen er direktør for MMA Offshore, og for ham har havvindmølleparkerne betydet nye forretningsmuligheder som for eksempel at bygge og drive mandskabshotellet med 25 værelser, der alle er lejet ud de næste 10 år til EnbW. Det har givet job til 5 personer.
”Det går virkelig godt. Vores tyske gæster på hotellet er meget glade for at være her, og alt det vi ville med mandskabshotellet fungerer efter planen. Det hele virker bare som det skal,” siger Morten Andersen fra MMA Offshore.
Han driver også Marina Park på Klintholm Havn, hvor der er planer om udvidelse med en ny morgenmadsrestaurant til den kommende sommersæson.
Mange lokale er ansat
Havvindmøllerne i Østersøen har skabt mange nye job på Klintholm Havn. Alene hos Vattenfall er der i dag 40 ansatte på havnen. 3 lokale beboere fra Klintholm Havn og Borre har i løbet af de seneste år fået job som vindmølleteknikere.
En af dem er Mikael Hansen, der efter en årrække som selvstændig elektriker sidste år blev ansat som vindmølletekniker hos Vattenfall. Dengang sagde Mikael Hansen til Vordingborg Erhverv:
”Det er et fedt job med masser af udfordringer. Jeg ventede på at møllerne ville komme, og var klar til at søge da muligheden bød sig. Vindmøllerne er positivt for Klintholm Havn og vil give en positiv udvikling.”
Morten Skouboe fremhæver, at det har været vigtigt for Vattenfall at ansætte teknikere, der bor maksimalt 1 times kørsel væk. I begyndelsen kneb det lidt med at få lokale ansøgere, men det er alt andet lige gået bedre end forventet ifølge Morten Skouboe.
For tiden søger Vattenfall igen yderligere to vindmølleteknikere og Morten Skouboe forventer at der vil være kvalificerede lokale ansøgere, der kan komme i betragtning til stillingerne.
”Vi søger folk med et svendebrev og så klarer vi resten i vores uddannelse af dem. Der findes ikke nogen formel vindmølletekniker uddannelse, og derfor er det elektrikere, mekanikere, smede og lignende vi søger efter,” siger Morten Skouboe.
Havvindmølleaktiviteterne på Klintholm Havn har skabt mere end 100 arbejdspladser. Det har givet øget aktivitet i de lokale virksomheder, der har fået opgaver hos Vattenfall og EnBW.
En række virksomheder er gået sammen og har dannet leverandørforeningen Baltic Sea Suppliers. Baltic Sea Suppliers har som hovedopgave at gøre det enkelt og nemt for vindmølleoperatørerne at få løst en opgave af lokale virksomheder.
Christian Petersen er formand for Baltic Sea Suppliers. Udover at være formand for Baltic Sea Suppliers er han også ejer og direktør for Hotel Residens Møen i Stege.
”Vi er kommet godt i gang med opgaver, men vi har brug for yderligere at professionalisere vores arbejde i Baltic Sea Suppliers. Derfor er vi i bestyrelsen i gang med at udvikle en ny strategi for vores fremtidige arbejde,” siger Christian Petersen, formand for Baltic Sea Suppliers.
Baltic Sea Suppliers overvejer at udvide fokus fra vindindustrien på Klintholm Havn til også at omfatte øvrige aktiviteter i den grønne omstilling. Det skyldes, at der i de kommende år på Vordingborg Havn med byggeriet og senere driften af Vordingborg Biofuel også bliver mulighed for lokale virksomheder at byde ind som leverandører.
”Der er store investeringer på vej på Vordingborg Havn, og vi skal være klar til også at kunne løse opgaver der,” siger Christian Petersen.
Hotel Residens Møen er en af de lokale virksomheder, der har opgaver på Klintholm Havn.
Og tilbage til der hvor vi startede – på Klintholm Havn.
Her kan Morten Skouboe fra sin daglige udsigt se de store CTV’er lægge til kaj og han konstaterer:
”Vi er kommet godt i gang, og det kører supergodt her på Klintholm Havn.”