Grøn omstilling er ikke svært, men mange virksomheder ser det som et stort og uoverskueligt arbejde at omstille sig til en grønnere virkelighed. En undersøgelser som Klimapartnerskabet for Produktionsvirksomheder fra 2020, som Dansk Industri blandt andre står bag, viser at kun 19 procent af de adspurgte virksomheder havde en klimamålsætning.

Men det behøver ikke være svært og uoverskueligt. Flere virksomheder i Vordingborg Kommune har allerede iværksat større og mindre tiltag for at nedbringe og gøre deres aftryk på klimaet mere positivt. På årets Folkemøde Møn har Business Vordingborg inviteret nogle af de lokale virksomheder, der er helt i front med den grønne omstilling med i debatten ”Grøn Omstilling i Praksis”.
I debatten deltager direktør for Residens Møen Christian Petersen. For at nedbringe hotellets klimaaftryk har direktøren installeret LED de steder, hvor det er muligt.
“Vi har installeret lys på værelset, som slukker når gæsten tager nøglekortet op. Det gør en kæmpe forskel, at lyset ikke brænder hele tiden,” fortæller direktøren for Residens Møn.
En anden af debattens deltagere er elinstallatør Lars Bang. Han har i sin elektrikervirksomhed et erklæret mål om at være fri for fossile biler i 2030. Allerede nu har Lars Bang investeret i to kassevogne, der kører på el.
“Vi kunne se, at vi havde nogle biler, der ikke kørte flere hundrede kilometer om dagen. Så det lå jo lige til højrebenet. Hvis ikke el-installatøren skulle prøve det af, hvem skulle så,” siger Lars Bang.
Efter at have været ejer af to el-kassevogne i halvandet år er konklusionen klar:
“Det er gået sindssygt godt. Til at starte med var der kun to medarbejdeere, der ville køre i dem. Nu står de nærmest i kø for at få lov til at køre i dem. De kan jo godt mærke, at der er meget mere komfort i elbilerne,” forklarer Lars Bang.
Grøn omstilling er ikke svært – start med små tiltag
El-kassevognene er langt fra Lars Bangs første grønne tiltag. Lige siden han startede virksomheden for otte år siden, har han sorteret affald. For Lars Bang er genanvendelsen vigtig.
“Min generations forældre og bedsteforældre har efterladt en arv til os, som vi er nødt til at os af. Her er det om at starte i det små, og så må vi udvikle os sammen.”
Men affaldssorteringen er ikke noget virksomhedsejere skal forvente bliver en god forretning, forklarer Lars Bang.
“Det at affaldssortere i sin virksomhed koster penge. Man kan ikke tjene penge på det.”
Derfor efterspørger Lars Bang et system, der kan gøre affaldssorteringen mere attraktiv for flere virksomheder.
“Hvis jeg skal affaldshåndtere på den økonomisk mest fordelagtige måde, skulle jeg skrotte al sortering. Og så tage den store container og smide det hele i den, lukke øjnene og ringe for at få den tømt.”
Alligevel er det vigtigt at affaldssortere, for det gør en klimamæssig forskel. Ifølge indehaveren af Bang A/S giver det god resursemæssig mening at sortere virksomhedens affald. Lars Bang fortæller, at genanvendelsen kræver en tiendedel råstof i forhold til at producere nye materialer.

“Man skal fortælle og udbrede budskabet til andre. Gode idéer skal man ikke holde for sig selv.”
Direktør Christian Petersen | Hotel Residens Møen
Privat solcellepark
Der kan til gengæld være grønne tiltag, der giver stor økonomisk mening. Udover energioptimering på Residens Møn har Christian Petersen privat opført en solcellepark i 2013. Den ligger i tilknytning den landbrugsejendom, hvor han bor. Jorden, hvor solcelleparken står, skulle ellers være dyrket.
Men det har vist sig at være en bedre forretning at sende grøn solenergi ud på elnettet. Især efter Ruslands invasion i Ukraine har Christian Petersen oplevet, hvordan solcelleparken giver overskud.
“Der har været en periode i år, hvor jeg har fået væsentligt med for strømmen, end jeg budgetterer med. Det gør jo, at man bliver glad for beslutningen,” siger direktøren for Residens Møn.
Personligt for Christian Petersen betyder de grønne investeringer meget. Foruden investeringen i solcelleparken, er direktøren også investor i Vordingborg Biofuel, der er en virksomhed som skal producere biometanol til transportsektoren.
Husk at inspirere
Det betyder også meget for Christian Petersen at flere virksomheder får øjnene op for potentialet i grøn omstilling. Direktøren for Residens Møen mener, at de virksomheder, der allerede er i gang med grønne initiativer, skal blive bedre til at inspirere dem, der synes, det er svært. For grøn omstilling er ikke svært.
“Man skal fortælle og udbrede budskabet til andre. Gode idéer skal man ikke holde for sig selv.”
Desuden er Christian Petersen overbevist om at flere er blevet interesserede i takt med de stigende energipriser.
“Det fremtvinger en omstilling helt af sig selv, når det hele bliver så dyrt.”
Debatten Grøn Omstilling i Praksis, hvor både Lars Bang og Christian Petersen deltager, er lørdag den 20. på Folkemøde Møn. Det foregår på ”Haven – scene om klima og bæredygtighed”.

Skrevet af Kasper Buur
Presse- og kommunikationskonsulent
T: +45 51 93 58 29