Starten af september byder traditionen tro på seneste undersøgelse fra Dansk Industri om Lokal Erhvervsvenlighed. Det var desværre ikke det resultat, vi drømmer om i Vordingborg Kommune og forventer af vores område. Kommunen placerer sig på en 81. plads. Det er naturligvis ikke godt nok, og når omkring 16 virksomheder, hvad der svarer til næsten en tredjedel af de virksomheder, som har besvaret undersøgelsen, angiver, at de bestemt ikke vil anbefale kommunen til andre virksomheder, skal vi reagere. For det skal vi gøre bedre.
Men når det er sagt, så er undersøgelsen om Lokal Erhvervsvenlighed i år baseret på 50 besvarelser fra virksomheder i Vordingborg Kommune. Her er det helt essentielt, at vi får flere til at besvare undersøgelsen, så den bliver mere repræsentativ, for i Vordingborg Kommune har vi over 2000 virksomheder. Vi mener generelt, at vi har et godt samarbejde med kommunens virksomheder, og hvis vi kun kigger på de statistiske indikatorer i undersøgelsen, klarer vi os godt med top ti placeringer indenfor sagsbehandling og uddannelse.
Derudover er der et vigtigt parameter, som er værd at hæfte sig ved. Dansk Industris undersøgelse om lokal erhvervsvenlighed er ikke den eneste undersøgelse af kommunernes erhvervsliv, og Dansk Erhverv udsendte deres undersøgelse ”Forudsætninger for regional vækst 2024” i slutningen af august. Denne undersøgelse adskiller sig fra Dansk Industris ”Lokal Erhvervsvenlighed”, da den i højere grad medtager udvikling som undersøgelsesparameter.
I undersøgelsen placerer Vordingborg Kommune sig i den midterste tredjedel på landsplan med en 62. plads. På regionalt plan ligger kommunen også i midten på en 9. plads. Men Dansk Erhvervs ”Forudsætninger for regional vækst 2024” viser, at der er mange gode takter indenfor kommunens udvikling af blandt andet sagsbehandling. Her tager Dansk Industri ikke i lige så høj grad udvikling med som parameter. Her viser Dansk Erhvervs undersøgelse at vores kommune indtager 18. pladsen, mens Dansk Industri kvitterer med en 38. plads. I Dansk Erhverv-undersøgelsen er det især underpunktet “Udvikling i sagsbehandlingstid for miljøgodkendelser seneste 4 år”, der trækker op. Dette parameter indgår i undersøgelsen for at tilgodese kommuner, der ikke nødvendigvis har en lav sagsbehandlingstid, men som er inde i en positiv udvikling. Her indgår 37 kommuner, og Vordingborg Kommune indtager 2. pladsen.
Også når det gælder arbejdskraft, viser Dansk Erhverv-undersøgelsen, at Vordingborg Kommune er godt på vej. I Dansk Industris undersøgelse af lokal erhvervsvenlighed ender kommunen på en 91. mens Dansk Erhverv placerer os på en 61. plads. blandt alle landets kommuner. Samlet set klarer Vordingborg Kommune sig relativt godt på flere af parametrene inden for arbejdskraft ifølge Dansk Erhverv, hvor vi indtager henholdsvis 11. og 8. pladsen, når det gælder udvikling i erhvervsfrekvens og beskæftigelsesfrekvens de seneste tre år blandt de 16-64-årige. Indenfor uddannelse rangerer Vordingborg Kommune også højt i Dansk Erhvervs undersøgelse. Her er det især udviklingen i andelen af 20-64-årige med erhvervskompetencegivende uddannelse de seneste 3 år, der efterlader et positivt indtryk. Vordingborg Kommune er nummer 4 på dette parameter, hvilket naturligvis er resultatet af en positiv udvikling.
Indenfor vedvarende energi går det også den rigtige vej for Vordingborg Kommune. Energinet har netop offentliggjort en ny miljødeklaration, der time for time opgør, hvor grøn strømmen er i de enkelte danske kommuner. Den nye opgørelse er godt grønt nyt for Vordingborg Kommune, hvor vi indtager en 7. plads over de kommuner, der udledte mindst CO2 pr. kWh i 2023. Kommunen udledte blot 27 gram CO2 per kWh.
Andelen af vedvarende energi i kommunen stiger, og de statiske indikatorer for sagsbehandling for byggesager og miljøsager ligger fornuftigt. Det er essentielle parametre for, at vi kan nå i mål med ambitionen om at blive Østdanmarks kraftcenter for grøn energi. Det vil skabe større aktivitet og indtægter til vores område, hvilket vil styrke både det lokale erhvervsliv og kommunen i al almindelighed. Erhvervsmasterplanens kommende aktiviteter og ambitionen om at blive Østdanmarks kraftcenter for grøn energi kan løfte vores område til nye højder. Netop når det gælder den grønne dagsorden, er der allerede mange gode ting på vej, med flere virksomheder, som viser stor interesse i vores område.
“
“Det ændrer ikke på, at vi skal få alle med i den positive udvikling, så sammenhængskraften i vores kommune styrkes, og flere får mest muligt ud af blandt andet den grønne vækst.”
Lokal erhvervsvenlighed
Men vi har tydeligvis nogle virksomheder, ifølge Dansk Industris undersøgelse af lokal erhvervsvenlighed, som er kritiske overfor samarbejdet med kommunen, og det skal vi gøre noget ved.
I Dansk Industris undersøgelse placerer kommunen sig, som sagt, i bunden, når det gælder arbejdskraft. Det er en kæmpe udfordring for kommunens virksomheder, hvis de ikke har adgang til kompetent arbejdskraft. Men billedet er mere nuanceret og ikke rent udfordrende og negativt, især hvis de man betragter de statistiske indikatorer samt udviklingen i erhvervs- og beskæftigelsesfrekvens. Men vi ønsker naturligvis altid at blive bedre, og derfor er det en prioritet for Business Vordingborg og kommunen at bidrage til at løse udfordringen. Men det er en svær og kompleks opgave, som ikke kan løses isoleret. Det kræver at Business Vordingborg, erhvervslivet og Vordingborg Kommune i fællesskab styrker grundlaget for bosætning og en bredere arbejdsstyrke. Det arbejde ser vi frem til at tage fat på og indgå i sammen med erhvervslivet.
Derudover rangerer vi lavt i Dansk Industris undersøgelse, når det kommer til kommunens udbudsproces. Det er naturligvis noget, vi vil forbedre, og derfor vil vi nu undersøge, hvordan selve processen kan komme til at fungere optimalt.
Det indtryk som årets undersøgelse efterlader hos os, er at vi har virksomheder i dag, som vi ikke er i dialog med og som har behov, der ikke bliver opfyldt. Derfor har Business Vordingborg og Vordingborg Kommune ambitionen om at komme tættere på og indgå i strategiske partnerskaber med virksomheder i kommunen. Her kan vi blive klogere på deres behov og følge dem, og virksomhederne kan få indsigt i, hvordan de kan bidrage positivt til vores område. Det første partnerskab er med Artelia og er netop indgået. Generelt er vi altid interesserede i at indgå i dialog med kommunens virksomheder og få så meget konkret information, som muligt. Og både hos Business Vordingborg og borgmesteren er døren er altid åben, hvis en virksomhedsejer har noget på hjerte.
Alt i alt sidder vi tilbage med en fornemmelse af, at der er mange gode ting i gang og på vej til vores område. Derfor er det ærgerligt med en dårlig placering i Dansk Industris Lokal erhvervsvenligheds-undersøgelse. Og her skal vi huske, at tiltrækning og udvikling ikke er noget, der afspejler sig i Dansk Industris undersøgelse. Men det ændrer ikke på, at vi skal få alle med i den positive udvikling, så sammenhængskraften i vores kommune styrkes, og flere får mest muligt ud af blandt andet den grønne vækst.
Borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed, og direktør i Business Vordingborg, Helene Urth.